• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

05.06.2023

16:52

RODI SINA, PA BRŽE OSTARI Naučnici tvrde da muški potomci negativno utiču na zdravlje

Freepik.com

Ljubav

RODI SINA, PA BRŽE OSTARI Naučnici tvrde da muški potomci negativno utiču na zdravlje

Podeli vest

Roditeljstvo dolazi sa mnogim izazovima koji su sami po sebi teški, a nova studija naučnika sugeriše da roditelji sinova stare brže od onih koji imaju ćerke...

Bezbrojne studije su istraživale uticaj dece na živote njihovih roditelja. Nedavna revolucionarna studija bacila je svetlo na iznenađujući i neočekivani fenomen: potencijalni uticaj rađanja sinova na proces starenja mama i tata.

Prethodna istraživanja su već nagovestila moguću vezu između broja sinova koje majka ima i njenog dugoročnog zdravlja, posebno u pogledu demencije. Da bi dublje istražili ovaj odnos, istraživači su sproveli sveobuhvatnu studiju kognitivnog starenja roditelja.

Studija je anketirala više od 13.000 odraslih starijih od 50 godina. Ova studija pruža uvid u potencijalni uticaj rađanja najmanje jednog sina na kognitivno zdravlje roditelja i baca svetlo na intrigantan aspekt ljudskog starenja.

Foto: Shutterstock

Zdravlje strada posebno u pogledu demencije

Naučnici su se fokusirali na učesnike koji su roditelji i imaju najmanje jedno dete. Analizom je obuhvaćen uzorak roditelja, od kojih je 82,3 odsto imalo najmanje jednog sina, a 61,6 odsto ispitanika su bile žene.

Teže je porodicama sa nekoliko sinova

Nalazi studije snažno podržavaju ideju da je rođenje sinova povezano sa dugoročnim negativnim efektima na roditelje. Iako naučnici ne razumeju u potpunosti kako se to dešava, rezultati sugerišu da su razlozi iza ove veze više vezani za porodičnu interakciju nego biološki faktori. Iznenađujuće, postojali su slični obrasci i kod majki i kod očeva, što ukazuje da uticaj rađanja sinova na starenje roditelja nije ograničen na određeni pol.

Foto: Freepik.com

Sinovoi negativno utiču i na zdravlje očeva, a što ih je više, tim gore

To znači da način na koji članovi porodice komuniciraju i odnosi unutar porodice imaju veliki uticaj na izazove sa kojima se roditelji suočavaju tokom vremena. Potrebno je više istraživanja da bi se bolje razumeli specifični društveni faktori koji su u igri, kao i da bi se steklo potpuno razumevanje o tome kako rađanje sinova doprinosi ovim dugoročnim negativnim efektima na roditelje.

Studija je otkrila da su roditelji koji su imali najmanje jednog sina iskusili brži kognitivni pad u poređenju sa roditeljima koji nisu imali sinove. Pored toga, rezultati su pokazali da roditelji sa više sinova imaju još brži kognitivni pad u poređenju sa roditeljima koji su imali samo ćerke. Jednostavno rečeno, rađanje sinova bilo je povezano sa bržim padom roditeljske kognitivne funkcije.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bibi

pre 10 meseci

Jadni muz i ja imamo 4 sina. Jes da ja 46 izgledam kao da mi je 36, a muz sa 48 bolje od likova sa 38 al to ne racunam, zar ne?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Stiže opasno nevreme! RHMZ izdao najnovije upozorenje!
Društvo

Stiže opasno nevreme! RHMZ izdao najnovije upozorenje!

U Srbiji će sutra biti promenljivo oblačno, toplo i nestabilno, mestimično sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom i to uglavnom u drugom delu dana a najviša dnevna temperatura biće od 20 do 25 stepeni, saopštio je danas Republički hidrometeorološki zavod.

01.05.2024

12:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15