• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.04.2024

22:00

Kako preboleti bivšeg za samo 10 dana? Peti korak je preloman

Shutterstock

Ljubav

Kako preboleti bivšeg za samo 10 dana? Peti korak je preloman

Podeli vest

Kako dalje je ključno pitanje za mnoge koji pate od slomljenog srca. Uz nekoliko saveta stručnjaka za ljubavne odnose, možete se oporaviti brže nego što mislite.

Stručnjak za veze Kejt Tejlor otkriva kako da brzo krenete dalje nakon raskida, uz što manje bola i to samo za deset dana. Ne verujete da je to moguće? Slede uputstva, korak po korak...

Dan 1 - Recite svima

Skrivanje može da bude primamljivo, ali vam ne pomaže da vam bude bolje. Obratite se prijateljima i porodici jer je dokazano da razgovor o raskidu pomaže pri oporavku. Oni koji razgovaraju o raskidu verovatnije će zadržati uverenje da su vredni čak i bez partnera. Takođe, telo još uvek žudi za privrženošću i zdravije je sada se povezati sa prijateljima nego sa svojim bivšim ili bilo kime sličnim njemu.

Dan 2 - 'Očistite' društvene mreže

Ne pokušavajte da izgledate "kul" tako što ćete ostati prijatelj sa svojim bivšim na društvenim mrežama. Blokirajte ga, izbrišite ga i prestanite da ga prate. Studija Univerziteta Zapadni Ontario otkrila je da prijateljstvo sa bivšim na društvenim mrežama usporava proces oporavka, jer romantične veze izazivaju istu žudnju u mozgu kao i droga. Da biste se "skinuli", morate da budete jaki. 

Foto: Shutterstock

Budite jaki, ljubav je kao droga

Dan 3 - Očistite dom

Dok čistite društvene mreže, duboko očistite svoju kuću i zaista se potrudite. Operite zavese, opajajte plafone, očistite prašinu iza mašine za pranje veša... Prema istraživanju objavljenom u časopisu Personaliti and Social Psichologi Bulletin, neuredan ili pretrpan dom povećava nivo kortizola – hemikalije koju oslobađamo kada smo pod stresom i uznemireni. 

Dan 4 - Jedite voće

Frižider napunite hranom koja isceljuje, što znači bez sladoleda, pice ili vina. Telo proizvodi većinu svojih srećnih hemikalija u stomaku, tako da će ono što jedete imati veliki uticaj na to kako se osećate. Jedite voće za bolje raspoloženje. Banane sadrže triptofan - hemikaliju koja pomaže u stabilizaciji emocija, jabuke deluju umirujuće, a neka se meniju nađe i bobičasto voće. 

Foto: Shutterstock

Da je bilo dobro potrajalo bi, zar ne?

Dan 5 - Fokusirajte se na mane

Radi se o prelomnom trenutku kada se bivši iznenada čini kao najsavršeniji, nezamenljivi čovek koji je ikada hodao Zemljom. Da biste izbegli ta iskrivljena sećanja, napravite listu, grafičku i detaljnu, navodeći svaku manu i sve što je pošlo naopako u vezi. Ako ne možete da se setite nijedne greške, zamolite prijatelje da vam pomognu. 

Dan 6 - Idite na sastanak sa sobom

Uskakanje pravo u drugu vezu ili samo u drugi krevet deluje kao da može da umiri napaćenu dušu, ali istraživanja pokazuju da to nije tačno. I dalje ćete biti tužni. Umesto toga, izađite na sastanak, ali uz jedno pravilo - uradite nešto novo. Mozgu nedostaje njegov omiljeni hormon dopamin, pa ćete morati sami da ga pojačate radeći nove stvari, poput gledanja novog filma, odlaska u drugi kafić ili kupovine nove bluze.

Foto: Shutterstock

Isprobajte sve šašave metode za odvikavanje

Dan 7 - Kucnite po čelu

Dokazano je da tapkanje akupresurnih tačaka, poznato i kao EFT, pomaže da se oslobodite žudnje za hranom, a ako može da vas odvikne od kolača, može i od bivšeg. Zamislite lice svog bivšeg, a zatim tapkajte po čelu 30 sekundi. Sada razmislite ponovo o svom bivšem. Trebalo bi da vam izgledaju manje privlačno. Pokušajte ovo tri puta dnevno, ako ste u iskušenju da mu pošaljete poruku.

Dan 8 – Uradite dobro delo

Dajte krv ili volontirajte, donirajte novac u dobrotvorne svrhe ili pomozite prijatelju. Što više dobra činite drugima, osećaćete se srećnije.

Foto: Freepick

Boravak na svežem vazduhu čini čuda

Dan 9 - Hodajte 90 minuta

Ako zaista želite da se oraspoložite, obujte patike. Dugo pešačenje među drvećem i generalno prirodom se pokazalo odličnim za podizanje raspoloženja. Gradske šetnje ne rade, pa uzmite psa (ili to uradite sami) i istražite novi teren.

Dan 10 - Prelomni dan 

Nova frizura nakon raskida nas čini srećnijim. Univerzitet Northvestern u Americi otkrio je da su se osobe koje su promenile nešto na sebi nakon razvoda osećale bolje, verovatno zato što je to bio način da pokažu svetu da su krenule dalje. Zato rezervišite posetu salonu ili počnite da radite na svom telu iz snova, prenosi The Sun.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"
Istraga u toku

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"

Telo Dejana P. (33) pronađeno je u zapaljenom automobilu u avgustu prošle godine u Majdanpeku. Iako se najpre mislilo da je nastradao u saobraćajnoj nesreći, tri meseca nakon istrage otkriveno je da je Dejan zapravo ubijen, a pojavile su se sumnje da je u zločin umešana njegova supruga Slađana P. (25) i dvojica mladića - S. M. (25) i maloletnik (17).

01.05.2024

16:18

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15