• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.05.2024

12:00

Zašto žene vole loše momke? Psiholozi otkrili koja se to naša osobina i potreba krije iza toga

Freepik.com

Ljubav

Zašto žene vole loše momke? Psiholozi otkrili koja se to naša osobina i potreba krije iza toga

Podeli vest

Ljubavne veze su večita tema. Komplikovanije su nego što mislimo, a evo šta kažu psiholozi zašto žene biraju dominantnog partnera.

Dominantni partner je oduvek predstavljao "veliki zalogaj" za onog drugog i po nečemu je bio posebno interesantan i privlačan, posebno ženama. Opšte je poznato da većina žena pada na "loše momke" ali isto takvo uverenje važi i za muškarce koji ne vole posebno "dobre" i romantične žene.

Dominantnost se odražava na razne načine, kako piše Psihology today, ali stručnjaci je definišu kao osobinu koja uključuje autoritativnost i kontrolu kao i preuzimanje vodeće uloge. Sa druge strane, te osobine prema stručnjacima nisu odlika brižnih i romantičnih partnera. Kontradiktornost je u tome što takvi partneri često nisu osećajni i egocentrični.

Foto: Shutterstock

 

Ipak, da bi dominantne osobe bile savršeni partneri moraju da kombinuju te zapovedničke osobine sa velikodušnošću i spremnošću da pomognu. Ako pitate žene, priznaće vam da žele partnera koji je konkurentan prema drugima, a da se prema njima lepo ponaša.

Žene prema mišljenju psihologa preferiraju dominantne muškarce kada su na najplodnijoj tački svog menstrualnog ciklusa, dok većina muškaraca ne traži žene na sličan način, navodi taj portal.

Novo istraživanje Gelde Giebel koje se bavi ovom temom isključuje rodne razlike i objašnjava naše individualne osobine ličnosti koje doprinose tome.

Foto: Shutterstock

 

Zašto žene traže dominantne muškarce

Ako je fin i pasivan partner "dosadan" onda će ljudi koji nisu skloni dosadi tražiti dominantnijeg partnera. Tu spada potraga za raznovrsnim, novim, složenim i intenzivnim senzacijama. Istraživači su takođe razmatrali kako anksioznost posebno kod žena utiče na ove preferencije. Rezultati su pokazali na anketiranim učesnicima da su oba pola tražila senzacije posebno kada su preferirale dominantnog partnera. Podložnost dosadi i impulsivnom ponašanju bili su u vezi sa sklonošću ka dominantnijim partnerima, dok traženje uzbuđenja nije. To znači da je onima kojima je dosadno ili se impulsivno ponašaju, poželjnije da imaju dominantnog partnera, jer mogu da pruže željeno uzbuđenje.

Žene koje su imale veće nivoe anksioznosti su opet sa druge strane tražile dominantnijeg partnera zbog zaštite, a ne jer su oni seksi ili uzbudljivi.

Iako postoje stereotipi da žene traže loše momke, stvarna slika, kako navode istraživači je komplikovanija.

Muškarci svakako mogu da traže "loše devojke" ako imaju problematično ponašanje i dosađuju se baš kao što je nekim ženama lakše da traže slične partnere ako su one te koje se dosađuju. Druge mogu tražiti dominantnog partnera zbog anksioznosti, odnosno želje za zaštitom, iako druge anksiozne žene vole suprotno, tražeći manje dominantne partnere koji će im omogućiti da stiču nova iskustva i istražuju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Đurđev raskrinkao Đilasovu perjanicu: Stranom plaćeniku Mariniki Tepić priviđaju se plaćene ubice države!
Politika

Đurđev raskrinkao Đilasovu perjanicu: Stranom plaćeniku Mariniki Tepić priviđaju se plaćene ubice države!

Nakon što su svi njeni napadi na ličnoj i porodičnoj osnovi na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića propali, Marinika Tepić već godinama unazad pokušava da naruši ugled aktuelnog premijera Srbije Miloša Vučevića izmišljajući njegove navodne veze sa novosadskim kriminalcima. Ti napadi su delom na ličnoj osnovi, jer Vučević voljom građana vrši funkciju koju je ona htela za sebe uz pomoć stranih ambasada, a delom su nastavak kampanje kriminalizacije rukovodstva Srbije sa ciljem destabilizacije države i unošenja nemira među građanima, izjavio je predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev.

18.06.2024

13:42

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Turci obojili Dortmund u crveno, Ronaldo se sprema da obori rekord Uživo
EURO 2024

Turci obojili Dortmund u crveno, Ronaldo se sprema da obori rekord

Današnji program na Evropskom prvenstvu rezervisan je za grupu F, koja jedina nije igrala mečeve prvog kola. Stoga nema utakmice u 15.00 časova, već će program od 18.00 časova otvoriti Turska i Gruzija koje se sastaju u Dortmundu. Derbi dana je od 21.00 čas u Lajpcigu, kada će se sastati Portugal i Češka.

18.06.2024

12:57

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija