• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

02.10.2023

19:00

Magična kaliko mačka! Ove trobojne ženke prema narodnom verovanju donose sreću

Shutterstock

Ljubimci

Magična kaliko mačka! Ove trobojne ženke prema narodnom verovanju donose sreću

Podeli vest

Kaliko mačke poznate su po svojoj raskošnoj, trobojnoj dlaci u nijansama narandžaste, crne i bele, a zanimljivo je da su u najvećem broju slučajeva - ženke.

Genetika kaliko mačaka bila je tema naučnih istraživanja počev od 1940, a odvajkada su cenjene širom sveta zbog toga što se veruje da donose sreću, piše magazin Mačka.

Ne postoji rasa kaliko, ovo ime se odnosi na varijacije boja mačje dlake. Iako su narandžasta, crna i bela najčešće boje, neke mačke mogu da imaju i krem, plavkasto-crnu, crvenu ili čokoladno smeđu boju. Kaliko mace možete pronaći među mnogim različitim rasama, uključujući američku kratkodlaku mačku, persijsku i mejn kun, između ostalih, kao i među domaćim macama.

Ženska dominacija

Činjenica je da je 99,9 odsto svih kaliko mačaka ženskog pola zbog jedinstvenog hromozomskog sastava koji određuje varijacije boja dlaka. Polni hromozomi određuju da li će mačka biti mužjak ili ženka. Mačke, kao i ljudi, imaju dva polna hromozoma, po jedan od svakog roditelja. Ženka mačke ima dva X hromozoma, dok mužjak ima X od majke i Y od oca. Kako ženka može da ima dva X hromozoma, ona može da nasledi gene i za crnu i za žutu boju. Iz tog razloga, da bi mužjak bio boje kaliko ili konjačevine, treba da se dogodi genetski poremećaj.

Foto: Shutterstock

 

Prema nekim statistikama, samo jedna u 3.000 mačaka je mužjak i ima višestruke X hromozome. Ovakvi mužjaci su usled tog genetskog poremećaja po pravilu sterilni. Čak i kada nisu sterilni, što je još ređi slučaj, ne mogu da ostave potomke kaliko mužjake osim ako i mačići ne budu imali isti genetski poremećaj.

Pošto kaliko mačke nisu rasa, napomenimo da za njih ne možemo konkretno da kažemo kakve su, odnosno kakav im je karakter i temperament. 

Donose sreću

Budući da su kaliko mačke retke, pogotovo mužjaci, u celom svetu se smatraju nekom vrstom amajlije. Slede neka od verovanja o ovim mačkama:

Nekada su japanski ribari dovodili kaliko mačke na svoje brodove da bi ih zaštitile od jakih oluja, kao i duhova njihovih zavidnih predaka.

Prema irskom predanju, bradavice možete izlečiti trljanjem repa mačke po zahvaćenom području, ali samo tokom meseca maja.

Foto: Shutterstock

Japanska mačka koja maše maneki neko

Čuvena japanska mačka koja maše ili maneki-neko napravljena je po uzoru na kaliko. Često se postavljaju na ulaze u domove i poslovne prostore da bi donele sreću. Maneki-neko datira iz 1870, tako da ove mačke imaju dugu istoriju kao amajlije.

U Sjedinjenim Američkim Državama kaliko mačke ponekad nazivaju "mačkama novca" jer donose vlasnicima izobilje.

U Srbiji se, takođe, veruje da ove mace privlače sreću. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

(VIDEO) Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

(VIDEO) Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija