• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

08.12.2023

08:10

Najopasnije rase pasa na svetu! Sedam veličanstvenih koji su strah i trepet

pexels.com

Ljubimci

Najopasnije rase pasa na svetu! Sedam veličanstvenih koji su strah i trepet

Podeli vest

Pas je čovekov najbolji prijatelj. Međutim, neki psi mogu da postanu agresivni prema strancima, pa čak ih i napadu ako osete da je njihov vlasnik ugrožen.

Rase koje ćemo nabrojati imaju tendenciju i atribute agresivnih životinja, ali sa dobrim treningom i pravilnom socijalizacijom ovi psi mogui biti najveće dobrice i maze.

Mišljenja po tom pitanju kao i mnogim drugim pitanjima, su vrlo podeljena i različita pa ne dozvolite da vas to remeti i koleba.

Izuzetno je važno da pas čuvar za kog se odlučite, još dok je mali upozna sve članove porodice, da bi onda kasnije po potrebi mogao da ih zaštiti i da u ostalim situacijama ne bude agresivan prema njima.

1. Kangal

Iako mnogi portali znaju da ga izostave, Kangal se sa pravom može svrstati u top 10 najbolji pasa čuvara, a mnogi će se složiti da treba da bude u samom vrhu liste. Vrlo su krupni, opasni i odlični čuvari kako ljudi tako i stada. Puno je slučajeva kangala koji su udavili vuka. Glavna prednost u takvim situacijama leži i nošenju ogrlice sa bodljama koja onemogućuje vuka da ih uhvati za vrat.

Foto: pexels.com

 

2. Kane Korso

Dobar deo onih koji su se sreli sa ovom rasom će reći da Kane Korso zaslužuje da ponese titulu najboljeg psa čuvara. Delimično ćemo se složiti sa tim, jer i mi donekle delimo to mišljenja, ali opet kažemo, mišljenja su različita i svačiji stav treba poštovati. Pritom naravno ne smemo zanemarivati i ostale rase sa liste. Kane Korso je izuzetno odan čuvar i vrlo zaštitnički nastrojen. Može se relativno lako dresirati i vrlo je poslušan.

3. Kavkaski ovčar

Kavkaski ovčar se sa pravom nalazi u top 5 pasa na skoro svakoj domaćoj ili svetskoj listi najbolji psa čuvara. Pored toga što je odličan čuvar ljudi, kuće i dvorišta, poput Kangala je i sjajan čuvar stada. Ova rasa vodi poreklo iz Azije, tačnije sa Kavkaza kao što mu i ime govori. Spremni su živeti u raznim uslovima i vrlo su otporni na jake zime i teške uslove.

Foto: pexels.com

 

4. Doberman

Ljubitelji Dobermana će sigurno ovu rasu staviti na prvo mesto kada je reč o najboljim psima čuvarima, jer donekle i imaju puno pravo. Dobermani se jako dobro mogu istrenirati i zaista mogu biti izvanredni psi čuvari, pogotovo čuvari dvorišta.

5. Rotvajler

Rotovi, kako ih neki popularno nazivaju su izuzetno odani psi čuvari. Kada jednom postanu deo vaše porodice, znajte da ih imate za ceo život. Vrlo su odani, poslušni i mogu se dobro istrenirati.

6. Nemački ovčar

Na našim prostorima, rasa koja se najčešće koristi kao pas čuvar je svakako Nemački ovčar, ili kod nas često poznat pod nazivom "vučjak". Idealan je izbor ako vam treba zaštita u dvorištu. Vrlo su sigurni u sebe, imaju visoko samopouzdanje i lako se mogu istrenirati da izvršavaju naredne u sekundi. U svakom trenutku je spreman da zaštiti malu decu prema kojoj ima poseban respekt i zaštitnički je nastrojen.

Foto: freepik

 

7. Argentinski mastif - Dogo Argentino

Argentinski mastif je nastao pre više od 100 godina ukštanjem nemačke doge, mastifa, boksera i još nekih pasmina. Izrazito su snažni psi, dobri čuvari i opasnog su izgleda. Imaju fantastičan njih i po tome su vrlo poznati. Iako je vrlo snažan, nema veliku težinu pa je okretan i spretan. Često se može izdresirati i za pažnju oko slepih ljudi.

Svakako pre kupovine, dobro razmislite o svemu kakav pas vam tačno treba, za koju namenu i ukoliko imate malu decu, obratite pažnju kako se ta rasa slaže sa decom.

Za koju god rasu da se odlučite, želimo vam puno lepih trenutaka provedenih sa svojim novim ljubimcem i da vaš pas čuvar ima što manje teškog posla da obavi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija