• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

14.01.2024

12:10

Za dve bolesti ne postoji lek! Ovo su neka od najčešćih oboljenja koja pogađaju čak i kućne mačke

freepik

Ljubimci

Za dve bolesti ne postoji lek! Ovo su neka od najčešćih oboljenja koja pogađaju čak i kućne mačke

Podeli vest

Virus mačije leukemije i imunodeficijencije su samo neke od bolesti koje mogu zadesiti vašu mačku.

Iako biste rekli da pošto žive u kućnim uslovima mačke imaju manje šanse za oboljenje, to baš i nije tako. Uprkos tome, mačke mogu da dobiju ovih pet bolesti:

1. Virus mačije leukemije (FeLV)

Virus mačije leukemije (FeLV) izaziva raznolike i brojne zdravstvene probleme kod mačaka, uključujući anemiju i tumor. FeLV se širi kontaktom sa pljuvačkom ili drugim telesnim tečnostima zaražene mačke, a može ga preneti i majka na mačiće, dok ih doji i čak pre nego što dođu na svet.

Uobičajeni simptomi FeLV su groznica, gubitak apetita i težine, blede desni, respiratorne infekcije ili infekcije urinarnog trakta, dijareja i povraćanje.

Nažalost, ne postoji lek za FeLV, ali izvesni tretmani mogu da ublaže simptome bolesti i poboljšaju kvalitet života obolele mačke. Ako je mačka pozitivna na FeLV, važno je da zaustavite prenošenje virusa. Mačka mora da bude konstantno u zatvorenom prostoru i da ide na redovne preglede. Smatra se da suplementi poput omega-3 masnih kiselina smanjuju upale povezane sa virusnim bolestima kao što je FeLV.

2. Virus mačije imunodeficijencije (FIV)

Virus mačije imunodeficijencije (FIV) pogađa mačke i može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme ako se ne leči. FIV napada imuni sistem mačke i čini ih podložnijim drugim bolestima i infekcijama.

Simptomi FIV uključuju groznicu, gubitak apetita i težine, loše stanje dlake i iscedak iz očiju, a u nekim slučajevima pojavljuju se napadi ili promena ponašanja. Iako ne postoji lek za FIV, bolest se može kontrolisati, a mačka može da ima dug život.

3. Infekcije gornjih disajnih puteva

Jedna od najčešćih bolesti koja pogađa mačke je infekcija gornjih disajnih puteva, a uzročnici su virusi i bakterije koje utiču na gornje disajne puteve mačke, odnosno nos, grlo i sinuse.

Foto: Shutterstock

mačka

Najčešći simptom infekcije gornjih disajnih puteva su curenje iz nosa, suzne oči, kijanje i groznica. U nekim slučajevima, infekcija može da se razvije u upalu pluća.

Postoji nekoliko načina da sprečite da mačka dobije ovu infekciju. Osim vakcinacije, važna je i svakodnevna higijena i izbegavanje kontakta sa obolelim životinjama. Ako se mačka ipak razboli, postoji mnogo efikasnih tretmana, u zavisnosti od vrste virusa ili bakterije koja je izazvala infekciju.

4. Ušne grinje

Ušne grinje se najčešće nalaze u ušima, ali se viđaju i na drugim delovima tela. Ušne grinje izazivaju iritaciju i nelagodnost, a mogu da se razviju u sekundarne infekcije, ako se ne leče pravilno.

Simptomi infekcije ušnim grinjama su: preterano grebanje ili trešenje glave, tamnobraon ili crvenkasto-smeđ iscedak iz ušiju, neprijatan miris koji se razvija iz ušiju, upala oko ušiju ili lica i gubitak sluha zbog oštećenja ušnih grinja.

Ako se mačka zarazi ušnim grinjama, postoje tretmani za lečenje, koje uključuje masti ili sprejeve i oralne lekove. Redovno menjajte posip i operite i dezinfikujte sve mačkine predmete koji su napravljeni od tkanina, prenosi Telegraf.

5. Lišaj

Okrugli lišaj je uobičajena infekcija kože koja se pojavljuje kod mačaka, a uzrokuju ga gljivice dermatofiti, koje se hrane mrtvim slojevima kože koje se nalaze u krznu ili folikulima dlake. Iako nije opasan po život, lišaj izaziva neprijatne simptome: svrab, crvenilo, perutanje i ljuskanje kože.

Mačke obično dobiju lišaj u kontaktu sa zaraženom životinjom ili kontaminiranom okolinom. Gljivica je veoma zarazna i za ljude, pa ako sumnjate da mačka ima lišaj, preduzmite mere predostrožnosti kad je dodirujete!

Najčešći simptom lišaja kod mačke su neravne ćelave mrlje na krznu, intenzivan svrab, zadebljanje kože i stvaranje tvrde ivice oko lezija. Lečenje uključuje lokalne ili oralne lekove, kao i tretmane koji smanjuju upalu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda
Politika

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda

U pokušaju da pred grčkim i srpskim narodom i širom evropskom javnošću drsko prikrije inkriminišuće činjenice o eklatantnim prekršajima režima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za prijem tzv. Kosova Dora Bakojani je preduzela još jedan sramotan korak, izjavio je danas ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

01.05.2024

18:11

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!
Politika

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!

Danas je mandatar nove Vlade Republike Srbije, gospodin Miloš Vučević, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, predstavio svoj program i buduće članove Vlade. Sastav Vlade je fantastičan. Svi poslanici su pre početka sednice dobili Program mandatara Miloša Vučevića. Izvanredni i detaljni Program g. Vučevića se proteže na 65 strana, a ja ću izdvojiti ono što se meni čini najvažnijim. Sa ogromnim zadovoljstvom ću glasati za izbor nove Vlade koju predlaže mandatar Miloš Vučević.

01.05.2024

17:08

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"
Istraga u toku

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"

Telo Dejana P. (33) pronađeno je u zapaljenom automobilu u avgustu prošle godine u Majdanpeku. Iako se najpre mislilo da je nastradao u saobraćajnoj nesreći, tri meseca nakon istrage otkriveno je da je Dejan zapravo ubijen, a pojavile su se sumnje da je u zločin umešana njegova supruga Slađana P. (25) i dvojica mladića - S. M. (25) i maloletnik (17).

01.05.2024

16:18

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15