• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/A.Adamović

05.06.2024

15:35

Saveti koji mogu spasiti život! Veterinar otkrio kako smiriti psa i mačku kada grmi

Shutterstock

Ljubimci

Saveti koji mogu spasiti život! Veterinar otkrio kako smiriti psa i mačku kada grmi

Podeli vest

Dok nevreme tutnji, a grmljavina para oblake, psi i mačke ulaze u svoj vlastiti svet muke i nesigurnosti. Stres izazvan olujom kod pasa i mačaka predstavlja složen problem koji zahteva pažnju i razumevanje kako bi se osiguralo zdravlje i smirenost ljubimca u trenucima nepogoda.

Poslednjih dana širom Srbije vremenske neprilike, kiše sa grmljavinom i grad predstavljaju problem za sve vlasnike koji imaju psa ili mačku za kućnog ljubimca.

Svako ko ima ljubimca susreo se sa večitom borbom i brigom kada napolju pucaju gromovi kako da se zaštiti ljubimac koji u stanu ili kući drhti od straha zbog grmljavine.  

Pitali smo veterinara dr vet. spec. Milana Aleksića da nam objasni kako reaguju  psi i mačke kada su pod stresom zbog grmljavine napolju i kako u takvim stresnim situacijama možemo da im pomognemo. 

Foto: Shuterstock

 

Poznato je da životinje čuju frekfencije koje su nama nedostupne i nije čudno što na takvu buku reaguju lajanjem, cviljenjem, sakrivanjem, a mnoge od njih se tresu jer su preplašene.  I druge domaće životinje mogu da reaguju stresno, tako da krave mogu da smanje količinu mleka koje luče upravo zbog neodgovarajućih uslova boravka u štalama, a lično sam se uverio da se običaji menjaju kada sam pre više godina prolazio pored štale u jednom malom mestu u Austriji gde su u večernjim satima tokom muže, kravama puštali klasičnu muziku - kaže doktor Aleksić. 

Kako smiriti ljubimca usled nevremena

Veterinar Aleksić ističe da se stres koji donose vremenske neprilike može umanjiti ako se vlasnici životinja pridržavaju sledećih pravila: 

Da bismo našim ljubimcima olakšali muke koje imaju tokom iznenadnih bučnih događaja poželjno je da u stanovima zatvorimo prozore, pustimo muziku i budemo u mačku ili psa, zagrlimo ih i blagim nežnim rečima pokušamo da ih umirimo - kaže Milan i dodaje da postoje i druge metode koje rešavaju stres kod pasa i mačaka poput hrane i kozmetičkih preparata: 

Postoje i hrane različitih proizvođača koje treba da se daju nekoliko dana pre očekivanog stresa, kao i preparati u vidu sprejeva koji se nanose na dlaku ili uljnih proizvoda koja olakšavaju stresnu situaciju - zaključio je veterinar.  

Foto: Shuterstock

 

Prema rečima našeg sagovornika buka odnosno grmljavina, oluja i druge vrememenske neprilike nisu jedini okidač za stres kod životinja. Kućni ljubimci, kako kaže naš sagovornik, mogu biti izloženi stresu iako je samo došlo do neke promene u životu ljubimca.

Ako se ne zna šta je uzrok zdravstvenog problema, često se u šali kaže: "Ako nisu virusi, onda je na nervnoj bazi".  Naravno da je to daleko od istine jer stres je vrlo složen mehanizam kojim organizam odgovora na neku situaciju. Ne mora odgovor da bude samo neodgovarajući već i dugotrajno izlaganje nečem neprijatnom što može životinju da uvede u stanje stresa. I psi i  mačke mogu biti pod stresom ako se sa njima ne postupa na odgovarajući način, nisu socijalizovane ili je došlo do neke promene na koju ne mogu da se prilagode.

Foto: Privatna arhiva

Doktor veterine Milan Aleksić

Simptomi stresa

Baš kao što se kod čovek može uočiti nervoza, tako se i kod životinja jasno mogu primetiti posledice stresa, kaže veterinar i dodaje da takve simptome ne treba ignorisati jer mogu dovesti do ozbiljnih bolesti.

- Ako su  životinje zatvorene, nemaju dovoljno aktivnosti, borave u neodgovarajućem ambijentu, mogu da ispolje različite promene ponašanja i najčešće se to ispoljava kroz destruktivno ponašanje prema okolini stvarima, ljudima i drugim životinjama, a vrlo često i prema sebi. Autodestrukcija može da se ispolji kroz opsesivno lizanje, češanje, grickanje i time da dovede do povreda koje predstavljaju ulazna vrata za infekcije -  završava doktor veterine. 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija