• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

13.11.2023

08:20

Najlepša žena na svetu! Isijavala je glamurom, a život joj je bio mnogo mučniji - svi su je želeli, a volela je samo njega

AP PHOTO

Moda i lepota

Najlepša žena na svetu! Isijavala je glamurom, a život joj je bio mnogo mučniji - svi su je želeli, a volela je samo njega

Podeli vest

Luiđina "Đina" Lolobriđida, italijanska filmska glumica, fotonovinar i skulptor, bila jedna od najzapaženijih evropskih glumica tokom 1950-ih i ranih 1960-ih, perioda u kome je bila međunarodni seks-simbol.

Rođena je u Subijaku 4. jula 1927. godine u dobrostojećoj porodici, koja je skoro ostala bez ičega posle savezničkog bombardovanja njenog regiona.

Kako otac i majka nisu bili u mogućnosti da joj finansijski pomažu, snalazila se na različite načine, pozirala je kao model, a 1947. godine se prijavila i na takmičenje za Mis Italije. Iako je publika najburnije pozdravila upravo njen izlazak na pistu, na tom takmičenju je osvojila treće mesto.

Foto: AP Photo/Giulio Broglio

 

Ðina Lolobriđida je postala poznata prvo u inostranstvu, a tek potom u Italiji i dugi niz decenija bila je jedina italijanska diva koju su voleli američki reditelji. U Italiji je radila sa Pjetrom Germijem ("Grad se brani") i sa Karlom Licanijem ("Achtung banditi").

Svoj prvi uspeh postiže van granica u francuskom filmu "Fanfan la Tulipe" sa Žerarom Filipom 1952. godine. Naučila je francuski i engleski, što joj je pomoglo da postane jedna od najtraženijih evropskih glumica, te ubrzo počela da osvaja i nagrade.

Prva i Ðini najdraža, bila je Viktoar, koju je dobila u Francuskoj 1953. kao najbolja strana glumica. Istu nagradu dobila je i sledeće dve godine.

Konačno postaje diva i u Italiji posle trijumfa filma "Hleb, ljubav i fantazija" Luiđija Komensinija 1953. godine.

Foto: AP Photo/Walter Attenni,

 

Početkom 70-ih napušta bioskope da bi postala fotograf, ali žeđ za životom će je ipak odvesti negde drugde. Okušava se kao vajarka i sa svojim izložbama putuje po svetu. Njen lični život je mnogo mučniji, udala se samo jednom 1949. godine za slovenačkog doktora Milka Škofiča sa kojim je dobila sina i od koga se razvela 1971. godine.

Nastavila je da aktivno podržava italijanske pokrete, posebno Nacionalne italijansko američke fondacije (NIAF). Godine 2008, dobila je nagradu za životno delo NIAF-a na svečanosti jubilarne godišnjice fondacije.

Godine 2013, prodala je svoju kolekciju nakita i donirala skoro 5 miliona dolara od prodaje za istraživanja terapija matičnim ćelijama.

Kada je napunila 90 godina, otkrila je da je kao vrlo mlada silovana i istakla da je taj bol obeležio ceo njen život.

Foto: AP Photo

 

Živela je u Rimu, u svom raskošnom domu, a zimski deo godine provodila u svojoj vili u švajcarskom skijalištu.

Preminula je 16. januara 2023. u 96-toj godini života.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija