• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

30.05.2024

16:00

Ako imate kovrdžavu kosu, neke proizvode za negu bi trebalo da izbegavate! Evo koje

pexels.com

Moda i lepota

Ako imate kovrdžavu kosu, neke proizvode za negu bi trebalo da izbegavate! Evo koje

Podeli vest

Stručnjaci za kosu su naveli šta treba izbegavati ako želite da zadržite lep oblik kovrdža.

Postoji mnogo različlitih proizvoda za negu kose.

Mnogi od njih sadrže sastojke koji ne pogoduju kovrdžavoj kosi, iz različitih razloga.

Foto: pexels.com

 

Evo koji su to sastojci:

Sulfati

Sulfati, derivati kiselina, su često na lošem glasu kad je u pitanju kovrdžava kosa.

Najčešće ih možemo pronaći u šamponima, a zaslužni su za bogatu penu koja se stvara pri pranju kose. Oni razgrađuju ulja i nečistoće na temenu.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da aktivne supstance  koje se koriste u šamponima za dubinsko čišćenje obično isušuju kosu i teme, sprečajavući da se ona oblikuje kako treba.

- Kovrdžava je kosa obično grublja i suvlja od ostalih tipova kose pa je bitno odabrati pravi šampon - kažu stručnjaci.

Oni dodatno objašnjavaju da sulfati potencijalno mogu grubu kosu učiniti još grubljom.

Ipak, neki stručnjaci tvrde da sulfati nisu štetni ako se koriste na odgovarajući način. Mogu se koristiti nežne formule u pravoj meri, kao što ih koriste i ostali tipovi kose za uklanjanje ulja i prljavštine.

Foto: pexels.com

 

Parabeni

Parabeni, vrsta konzervansa koja sprečava kvarenje kozmetičkih proizvoda, često se nalaze u proizvodima za negu kose.

Parabeni koji se nalaze u šamponima mogu da iritiraju teme i da utiču na gubitak kose i njen loš kvalitet. Takođe mogu da dovedu do alergijskog dermatitisa pa se sve više izbegavaju u formulama proizvoda za negu kože i kose.

Kovrdžava kosa je inače lomljiva, a proizvodi sa parabenom mogu dodatno da je isuše i učine krhkom.

Formaldehidi

I ovaj sastojak je čest u kozmetičkim proizvodima -. produžava im rok trajanja. Ali, može biti štetan.

Stručnjaci navode da formaldehidi mogu da budu uzrok  kožnih alergija, posebno kod osoba sa osetljivom kožom. Iritacija, kao i kod parabena, može dovesti do problema sa temenom, uključujući i gubitak kose.

Formaldehid je sastojak mnogih hemijskih sredstava za peglanje kose pa može dugoročno oštetiti kovrdže i učiniti kosu lomljivom.

Foto: pexels.com

 

Silikoni

Silikoni su čest sastojak regeneratora zbog sposobnosti da zaglade i omekšaju kosu.

Stvaraju tanak film oko dlake koji sprečava da voda prodre u dlaku ili da izađe iz nje. Silikoni su dobri za kovrdžavu kosu jer zadržavaju vlagu i omogućavaju postojan oblik kovrdža.

Ali, što se preparati sa silikonom više koriste, to kosa postaje teža - silikon počne da se nakuplja. Tako da stručnjaci savetuju izbegavanje šampona koji sadrže silikon. Preporučuju da se samo povremeno koristi neki proizvod na bazi silikona.

Alkohol

Važno je znati da postoji nekoliko tipova alkohola u proizvodima, a problematični su oni koji isušuju kosu.

Alkoholi koji su dobri za kosu održavaju pramenove mekim i hidriraju kosu. Postoje i oni koji su loši za kosu - oni iritiraju teme i mogu loše da utiču na suvu kosu. Oni mogu suvu kovrdžavu kosu da učine krhkom i osetljivom na oštećenja.

Osim toga, mogu da iritiraju teme i da izazovu dermatitis, prenosi Byrdie.

Foto: pexels.com

 

Salicilna kiselina

Ova kiselina, kao sastojak proizvoda za negu kože, može da pomogne u uklanjanju viška masnoće sa temena kose, ali može i da isuši već suvu kosu.

Ako imate suvu kovrdžavu kosu ili suvo teme glave, bilo bi bolje da izbegavate preparate na bazi salicilne kiseline.

Miris

Miris određenog proizvoda bi mogao da vas navede da kupite određeni proizvod za negu kose, ali on bi eventualno mogao da naškodi vašim loknama.

Veštački mirisi mogu da izazovu iritaciju kože, što dovodi do problema sa zdravljem kose i temena.

Ako niste sigurni koje proizvode za negu kose treba da koristite, najbolje je da se posavetujete sa svojim frizerom ili dermatologom.

 

.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija