• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

31.05.2024

16:51

Trajno se rešite dlaka epilacijom i zaboravite depilaciju

Shoppster

Moda i lepota

Trajno se rešite dlaka epilacijom i zaboravite depilaciju

Podeli vest

Otkrijte kako trajno ukloniti dlake kod kuće. Uz aparate za epilaciju nema više bolnih depilacija i nećete trošiti novac na skupe salone.

Prednosti epilacije u poređenju sa depilacijom

Uklanjanje dlaka je česta beauty rutina, a sa različitim metodama koje su na raspolaganju, može biti izazovno odabrati najbolju.

Kroz istoriju su najčešće žene bile te koje uklanjaju neželjene dlake sa različitih regija svog tela. Očekivanja od ženskog pola na ovom polju su se prilično razlikovala u zavisnosti od perioda i trenda. Poslednjih decenija žene, a sve češće i muškarci, teže što kompletnijem uklanjanju dlačica, pa je glatka koža celog tela postala odlika urednosti, nege i lepote. Metode su brojne i sve zahtevaju posvećenost, neke bol, neke iritaciju kože, ali ovaj segment kozmetičke industrije opstaje i uporno se razvija i širi.

U ovom vodiču ćemo istražiti prednosti laserske epilacije, posebno IPL (Intense Pulsed Light) uređaja za kućnu upotrebu, u poređenju sa konvencionalnim metodama kao što su depilacija voskom i šećernom pastom, pružajući vam dragocene uvide kako biste doneli informisanu odluku.

Zašto odabrati epilaciju umesto depilacije šećernom pastom ili voskom?
 

Epilacija i depilacija predstavljaju efikasne metode za uklanjanje dlaka, ali svaka poseduje svoje jedinstvene prednosti i mane. Napravićemo detaljno poređenje ove dve metode uklanjanja neželjenih dlačica kako biste mogli da razumete zašto je epilacija potencijalno bolji izbor za vas. 


1. Dugotrajni rezultati

Laserska epilacija (IPL): Laserski epilatori koriste koncentrisane zrake svetlosti koji ciljaju pigment melanin u dlaci. Svetlosna energija se pretvara u toplotu koja umrtvljuje folikul dlake, sprečavajući ili usporavajući budući rast dlake. Ovo je princip kojim se u stvari postižu ti dugotrajni rezultati, što znači da već nakon nekoliko tretmana, kako studije pokazuju, mnogi korisnici mogu doživeti trajno smanjenje rasta dlaka, a posle nekog vremena čak i potpunog gubitka dlaka.
 
Depilacija: Depilacija voskom ili šećernom pastom uklanja dlake iz korena, pružajući glatku kožu oko tri do četiri nedelje. Međutim, nakon tog perioda dlake nastavljaju da rastu, a u mnogim slučajevima i gušće i jače nego pre.
 
2. Pogodnost i ekonomičnost
 
Laserska epilacija (IPL): Iako se cene ovih uređaja poznatih brendova kreću od 30.000 RSD pa do preko 60.000 RSD - jednom kada uložite u kvalitetan IPL uređaj, nemate daljih troškova, a koristićete ga godinama kako biste održali intenzitet rasta dlaka na minimumu. Možete ga koristiti kod kuće, kad god vam odgovara, bez potrebe za zakazivanjem termina ili kupovinom voska, šećerne paste ili bilo kog drugog alata ili materijala.
 
Depilacija: Redovne depilacije voskom ili šećernom pastom mogu biti skupe i zahtevaju komplikovaniju organizaciju vašeg vremena, posebno ako posećujete salon. Kućni kompleti su svakako jeftiniji, ali mogu biti neuredni, depilacija može trajati dugo, nezgodno vam je da pristupite svim regijama, a što je najvažnije ipak zahtevaju određenu veštinu i iskustvo.

Foto: Shoppster

 

Prosečna cena depilacije toplim voskom, celih nogu, u salonima je od 1500 RSD do 2500 RSD, ako uzmemo u obzir da je neophodno raditi tretman na svake tri nedelje, na godišnjem nivou ovaj iznos se kreće od 26.000 RSD do 43.000 RSD. Ovo nam govori da za samo dve godine imate mogućnost da isplatite IPL kućni uređaj (a služiće vas mnogo duže od dve godine). Uz to garantovano je manje potrošenog vremena jer je nakon nekoliko uspešnih tretmana, dovoljno samo održavanje stanja na svakih nekoliko meseci.
 
3. Manje nereda i gnjavaže
 
Laserska epilacija (IPL): IPL i laserski epilatori su uređaji koji su jednostavni za upotrebu i ne zahtevaju nikakvu pripremu ili čišćenje. Samo uključite uređaj i počnite sa tretmanom. Nakon što završite tretman, isključite uređaj iz struje i uredno ga spakujete na mesto. Nema nereda koji je potrebno počistiti.
 
Depilacija: Depilacija voskom i šećernom pastom može biti izuzetno neuredan proces. Ovo podrazumeva zagrevanje voska ili pripremu paste, ravnomerno nanošenje i čišćenje lepljivih ostataka, kako sa vaše kože, tako i iz prostora u kome obavljate tretman. Osim toga, u slučaju voska potrebne su vam najčešće i trake za depilaciju, kao i preparati za umirivanje kože nakon depilacije.
 
4. Manje iritacije kože
 
Laserska epilacija (IPL): Iako laserska epilacija može izazvati blago crvenilo i neprijatnost neposredno nakon tretmana, generalno izaziva manje iritacije kože u poređenju sa voskom ili šećernom pastom. Moderni IPL uređaji dolaze sa različitim nivoima intenziteta kako bi se prilagodili vašem tipu kože i toleranciji na bol, a prema istraživanju doktora Majkl H. Golda, direktora medicine u Gold Skin Care centru, u okviru Centra za klinička istraživanja u Nešvilu, u Tenesiju, ovi uređaji su se pokazali potpuno sigurni i preko 78% učinkoviti u pogledu smanjenja gustine dlaka kod žena uključenih u studiju.

Foto: Shoppster

 

Osim toga, verovatno jedna od najvećih pogodnosti laserske eplacije, pored trajnosti, jeste gubitak “strawberry legs” efekta na koži. Žene širom sveta se bore protiv ovakvog izgleda nogu nastalog višegodišnjim uklanjanjam dlačica, a najčešće prouzrokovanim brijanjem ili kod osetljivijih tipova kože i drugim metodama. IPL uređaji vas spašavaju “strawberry legs” efekta zahvaljujući činjenici da vam dlake više neće ni rasti - uz povremeno održavanje, odnosno ponavljanje tretmana jednom u nekoliko meseci do godinu dana. Pokazala su iskustva zadovoljnih korisnica.
 
Depilacija: Ove metode mogu izazvati značajnu iritaciju, posebno kod osetljive kože. Povlačenje trake sa voskom ili šećerne paste može dovesti do crvenila, bubuljica, pa čak i blažih podliva. Većina korisnika ove metode se privikne na bol nakon nekog vremena, iako nikad u potpunosti, ali urastanje dlaka i vidljive iritacije su ono što ljude najčešće odbija od ovih metoda.
 
5. Veća univerzalnost
 
Laserska epilacija (IPL): IPL uređaji se mogu koristiti na različitim delovima tela, uključujući noge, ruke, pazuhe i bikini zonu, najčešće u kompletu poseduju različite nastavke koji odgovaraju izabranoj regiji. Pojedini modeli dolaze i sa nastavcima za precizno uklanjanje dlaka sa lica. Na ovaj način vam je omogućeno da tretmane sprovodite samostalno, na svim regijama na kojima imate neželjene dlake, bez potrebe za odlaskom u salon.

Foto: Shoppster

 

 

Depilacija: Ova metoda je takođe univerzalna, međutim za što bolje, a bezbolnije rezultate, najčešće zahteva različite vrste voska ili šećerne paste za različite delove tela. Na primer, hladni vosak se preferira za osetljive oblasti, dok se topli, istopljeni vosak koristi za veće površine kao što su noge. 


6 saveta za adekvatnu pripremu za tretman laserskog uklanjanja dlačica
 

1. Izbegavajte sunce

Laserski tretman se ne može izvoditi na opečenoj ili nedavno preplanuloj koži, zato što zraci lasera reaguju na melanin u dlaci. Ovo znači da je verovatno najidealniji scenario, ako govorimo o ovakvom načinu uklanjanja dlaka, bilo kućnim aparatima ili u salonu - što svetliji ten i što tamnija dlaka. Daleko od toga da ova metoda nije učinkovita i u drugim tonovima kože ili dlake, ali svakako da su ovo ubedljivo najpovoljniji uslovi. Iz ovog razloga je važno da izbegavate sunčanje najmanje dve nedelje pre planiranog tretmana. Osim toga važno je da vodite računa o izlaganju UV zračenju i nakon tretmana, jer vam je koža iziritirana i preporučeno je da se koristi SPF krema sa jakim zaštitnim faktorom.
 
2. Budite oprezni sa proizvodima za kožu

Pojedini kozmetički proizvodi koji su deo vaše svakodnevne rutine povećavaju fotosenzitivnost kože, što može povećati rizik od opekotina tokom laserskog tretmana.
Izbegavajte preparate koji sadrže sastojke kao što su benzoil peroksid, salicilna kiselina i retinol; najbolje bi bilo da prestanete sa korišćenjem proizvoda sa ovim sastojcima 2-3 dana pre i posle tretmana.
 
3. Obrijte tretiranu oblast

Kako biste tretman uspešno sproveli u delo i za što bolje rezultate, neophodno je da oblast koju tretirate bude obrijana, kako bi dlačice bile najkraće moguće. Međutim, treba napomenuti da je brijanje najbolje obaviti 24h pre tretmana, kako bi potencijalna iritacija nastala brijanjem imala vremena da se umiri pre dejstva lasera. U slučaju bikini zone i lica – to jest osetljivijih regija, preporučeno je da se obrijete i malo ranije.

Foto: Shoppster

 

4. Ne čupajte niti depilirajte voskom

Izuzetno je važno da pre prvog i između tretmana, ne čupate dlake ni na koji način. Ni voskom, ni šećernom pastom, ni električnim epilatorima. Naime, laser cilja pigment u dlakama, tako da je važno da one budu maksimlano skraćene, ali postojeće u folikulu kako bi se laser bolje usmerio. Osim toga oštećenje folikula nastalo čupanjem, takođe može smanjiti efikasnost tretmana.
Sačekajte najmanje četiri nedelje nakon poslednje depilacije pre nego što započnete sa tretmanima laserskog uklanjanja dlačica i ne praktikujte depilaciju dok god ne završite sa svim planiranim tretmanima laserom.
 
5. Odaberite odgovarajuću garderobu

Na dan tretmana nosite lepršavu i prozračnu garderobu kako biste izbegli dodatnu iritaciju kože i neprijatnost nakon tretmana.

Ako tretirate bikini zonu, odaberite pamučno donje rublje i široke pantalone.
 
6. Dođite sa čistom kožom

Tretman radite na čistoj i suvoj koži. Pre tretmana izbegavajte kreme, ulja, kreme za sunčanje, dezodoranse ili šminku.Ukoliko koristite sredstva za samopotamnjivanje, dve nedelje pre tretmana ih nemojte nanositi i temeljno eksfolirajte kožu kako biste uklonili sve ostatke sredstva za samopotamnjivanje.


Kako koristiti uređaj za lasersko uklanjanje dlačica za najbolje rezultate
 

1. Eksfolijacija pre tretmanaEksfolijacija kože pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože i oslobađanju uraslih dlaka. Idealno bi bilo da tretirate kožu na ovaj način oko 2 dana pre tretmana laserom, odnosno 24h pre brijanja dlačica. Na ovaj način umanjujemo šanse za dodatne iritacije.

Foto: Shoppster

 

2. Birajte pravo vreme: Ukoliko vam smeta vidljiva iritacija na koži, najbolje bi bilo da tretman uradite predveče, kako bi se iritacija povukla u toku noći.

3. Držite kožu zategnutom: Tokom tretmana nežno zategnite regiju na kojoj radite. Ovo smanjuje nelagodnost i omogućava IPL uređaju da bolje zahvati dlake.

4. Idite polako: Pomerajte uređaj polako, zaustavite se na jednom mestu, pa nakon blicanja lasera, pomerite na mesto pored.

5. Hidrirajte kožu nakon tretmana: Koristite umirujući losion za smirivanje kože i održavanje hidratacije posle svakog tretmana. Čime god tretirate kožu važno je da je adekvatno nahranite nakon tretmana.
 

Saveti za početnike u laserskoj epilaciji

Za početnike je važno je da budu dobro informisani i pripremljeni pre nego što se upuste u tretman. Važno je da ne srljate i da se prethodno posavetujete sa nekim ko već ima iskustva, kako ne bi došlo do neželjenih efekata i iritacije kože. 

- Počnite sa manje osetljivim područjima: Započnite sa nogama pre nego što pređete na osetljivije delove kako biste se privikli na osećaj koji uređaj izaziva na koži. 

- Koristite uređaj podešen na niskom intenzitetu: Počnite sa nižim nivoima intenziteta dok se ne naviknete na osećaj.

- Budite strpljivi: Prvih nekoliko sesija može biti neugodno, ali vaša koža će se vremenom prilagoditi.

Ako se pridržavate ovih saveta, možete povećati efikasnost i sigurnost laserske epilacije. 

Preporučeni IPL uređaji (tabela)

Foto: Tabela

 

Zaključak

 
Laserska epilacija nudi nekoliko prednosti u odnosu na konvencionalne metode kao što su depilacija voskom ili šećernom pastom, uključujući dugotrajne rezultate, ekonomičnost i smanjenu iritaciju kože.

Ako razmišljate o prelasku na lasersku epilaciju, ulaganje u kvalitetan IPL uređaj može transformisati vašu rutinu uklanjanja dlaka, a što je još važnije prorediti istu. Tome u prilog govore brojne studije, osim toga, tako proređeno tretiranje kože vam može umnogome sačuvati kožu od iritacija i oštećenja.

Neophodno je pratiti uputstva proizvođača i preporuke za pripremu kože za tretman IPL uređajima, kao što su: izbegavanje izlaganja UV zračenju, priprema dlačica brijanjem, kao i uklanjanje svih preparata sa kože pre svakog tretmana. Negujte svoju kožu posle svakog tretmana i imaćete zagarantovano pozitivno iskustvo. Osim toga, pažljivo se informišite o modelu IPL uređaja koji kupujete i preporukama proizvođača o broju tretmana za optimalne rezultate. Budite uporni i disciplinovani kako biste postigli najbolje rezultate i zaista se trajno oslobodili neželjenih dlaka.
 
Za one koji su spremni da iskuse prednosti laserske epilacije, možete pronaći širok izbor najbolje ocenjenih IPL uređaja ovde.

Žene širom sveta (a sada već i muškarci) slave ovaj revolucionarni metod koji im omogućava trajno oslobađanje ili bar proređivanje ritualnog čina uklanjanja neželjenih dlaka. Možda je i za vas došlo vreme da osetite ovu glatku i učinkovitu pogodnost. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija