• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

27.12.2023

18:00

Spremite se za zimske sportove! Pamuk nije za skijaše, ali je SPF obavezan

AdobeStock

Putovanja

Spremite se za zimske sportove! Pamuk nije za skijaše, ali je SPF obavezan

Podeli vest

Odeća od džinsa i pamuka nije preporučljiva za skijanje jer ovi materijali upijaju vodu. Stručnjaci preporučuju da kupite kvalitetnu opremu.

Uživanje na svežem vazduhu u prirodi, igre i sportske aktivnosti na snegu raduju i decu i odrasle. Svima koji prvi put putuju na zimski odmor s porodicom ili prijateljima donosimo nekoliko saveta kako da se pripreme za boravak na skijalištu.

Oblačite se slojevito

Zimogrožljivim tipovima verovatno se čini da za izlazak na planinski vazduh moraju obući dvostruko više odeće. Vremenske prilike u planinama koje se često menjaju i stalna fizička aktivnost zahtevaju oblačenje u slojevima. Nemojte nositi odeću od džinsa i pamuka jer ovi materijali upijaju vodu. Nosite odeću od vodootpornih materijala, što se posebno odnosi na pantalone.

Foto: Shutterstock

Nemojte nositi odeću od džinsa i pamuka

Zaštitite se kremom za sunčanje

Na skijanju ste obučeni od glave do pete, ali ne zaboravite da kremom za sunčanje zaštitite kožu lica i usne, jer je sunce u planinama podjednako opasno kao ono u gradu i na moru. Zbog reflektivne prirode snega, prema nekim procenama, čak do 80 odsto sunčevih UV zraka odbija se od njegove površine.

Ponesite naočare, kapu i rukavice

Čak i ako ne provodite puno vremena na skijanju, nego šetate i boravite u prirodi, obavezne su sunčane naočare s UV zaštitom. Ako planirate da svake godine idete na skijanje, uložite u dobre skijaške naočare. Svoju glavu, kao i dečje, zaštitite kapama i trakama i obavezno ponesite nekoliko pari rukavica.

Foto: Shutterstock

Rukavice mogu da se navlaže, zato uvek imajte jedne rezervne

Rukavice mogu da se navlaže, zato uvek imajte jedne rezervne kako biste ih zamenili. Dobro je uložiti i u prave skijaške rukavice koje na rukave možete pričvrstiti elastičnom trakom, što je posebno praktično za malu decu. Umesto dugih šalova, nabavite šal koji se oblači preko glave. Dugi šal može zapeti na žičari ili odleteti.

Ni gladni ni žedni

Budući da skijanjem koristite nove mišiće lako ćete se umoriti, zato nemojte zaboraviti da jedete i pijete vodu. Ako planirate da provedete duže vreme na snegu, spakujte sebi i detetu musli ili energetsku pločicu. Nemojte uzimati sveže voće i namirnice koje se mogu izgnječiti u jakni ili rancu.

Foto: Shutterstock

Deca lakše uče u malim grupama

Upišite školu skijanja

Skijališta nude kurseve za skijaše početnike, kako za decu, tako i za odrasle. Možda ste davno naučili da skijate, ali dobro je podsetiti se osnova ponašanja na skijama. Deca lakše uče u malim grupama, a i zabavnije im je na snegu. Međutim, ako vaše dete nema iskustva na skijama, posvetite mu veću pažnju jer prvi padovi mogu biti vrlo stresni.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija