• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

20.03.2024

08:50

Spoj živopisnih predela i bogate istorije! Ove destinacije idealne su za prolećna putovanja

Shuterstock

Putovanja

Spoj živopisnih predela i bogate istorije! Ove destinacije idealne su za prolećna putovanja

Podeli vest

Bliži nam se najlepše godišnje doba u godini i vreme je da se polako pakuju koferi i odabera neka lepa destinacija za prolećno putovanje.

Donosimo vam nekoliko predloga za putovanje tokom proleća koje definitivno ove godine morate priuštiti. 

Ljubljana - Slovenija

Foto: Shutterstock

 

Ljubljana je jedan je od skrivenih dragulja Europe. Grad ima oko 292.000 stanovnika i prostire se na oko 160 kvadratnih kilometara. Bogata istorija grada, prelepa arhitektura, zelena okolina i ljubazni domaćini svake godine oduševljava sve više posetioca. Ljubljanske ulice ispunjene su kafićima, barovima i restoranima gde turisti mogu istražiti lokalnu kuhinju i upoznati lokalne stanovnike. Otkrijte njene čari i legende.

Jedna od tih legendi vezana je za zmaja, glavni simbol Ljubljane. Legenda kaže da je na tom mestu Argonaute, grčke mitske junake, napalo čudovište iz jezera. Nakon dugotrajne borbe, svladao ga je Jazon, jedan od junaka. Čudovište je vremenom dobilo naziv "Ljubljanski zmaj" i postalo simbolom grada.

Ono što nikako ne smete propustiti tokom posete Ljubljani je svakako Ljubljanski dvorac, Zmajev most, Park Tivoli, Prešernov trg, Katedrala Sv.Nikole. 

Atina - Grčka

Foto: Shutterstock

 

Atina je bila i ostala dragulj evropske turističke ponude sa istorijom od tri i po milenijuma i grada koji je tokom "Zlatnog doba" postavio temelje savremene Evrope.

Pokraj spomenika drevne civilizacije odvija se vrlo buran i moderan gradski život.

U okolini Atine nalaze se izuzetni istorijski spomenici poput hrama Posejdona u Suniju ali i predivne plaže poput onih u blizini čuvenog Maratona.

Ne postoji određeno vreme kada treba da dođete i posetiti ovaj grad, ali je neki najlepši i najbolji period maj, jun, septembar i oktobar. 

Za Vaskrs se oseća posebna praznična atmosfera, gužve su manje i odlično je vreme za posetu.

Glavne atrakcije koje treba da obiđete u ovom gradu su: Akropolj, Akropoljski muzej, Nacionalni arheološki muzej, Trg Sintagma, Parlament, Plaka, Monastiraki, Brdo Likavitos, Stadion Panatinaiko, Hram Zevsa Olimpijskog.

Budimpešta - Mađarska

Foto: Nacionalna turistička organizacija Mađarske

 

Locirana na obe obale Dunava, Budimpešta spaja šarena brda šarmantne Bude i široke i žive bulevare Pešte. Skladna mešavina arhitektonskih stilova, prostrani trgovi, široke avenije, veliki parkovi i nezaobilazni mostovi dali su Budimpešti nadimak Pariz istočne Evrope.

Blizina Budimpešte i veliki broj povoljnih aranžmana turističkih agencija čine je lako dostupnom i vrlo posećenom destinacijom, a ni organizacija puta u sopstvenoj režiji ovde ne predstavlja problem. Uz malo sreće u šopingu vikend u Budimpešti možete računati da ste dobiti praktično besplatno.

Najbolje vreme za posetu Budimpešti je na proleće od marta do maja ili na jesen od septembra do novembra.

Glavne atrakcije Budimpešte su: Parlament, Lančani most, Trg Heroja i Milenijumski spomenik, Budimski dvorac, Crkva svetog Matije, Bazilika Svetog Stefana, Ribarski Bastion, Cipele na obali Dunava, Velika Sinagoga, Gelert brdo, Gradski park.

Madrid - Španija

Foto: Shuterstock

 

Madrid se smatra jednim od najvećih gradova u Evropi sa 3,2 miliona stanovnika, treći je grad po veličini u Evropskoj uniji. Smešten na obali male reke Manzanares, a severozapadno od grada izdiže se planina Sijera de Gvadarama.Madrid je moderan grad sa starom dušom. U njemu je smešteno preko 2000 spomenika i 90 muzeja koji pričaju priču o istoriji i umetnosti ovog grada. Upoznaćete istorijske likove i umetničku scenu koja je podigla ovaj grad kakav je danas.

Nebrojeni turistički potencijali Španije i samog Madrida privlače milione posetilaca svake godine. Statistički svetski turisti najviše vole muzej Prado, Kraljevsku palatu, centralni gradski trg Puerta del Sol, pomenuti stari kvart Plaza Mayor, stari egipatski hram Templo de Debod, Madridsku Katedralu.Za beg iz gradske gužve možete otići na jednodnevni izlet do Toleda ili do Manastra El skorijal sa čuvenom Dolinom palih, simbolom španske patnje i stradanja.

Amsterdam - Holandija

Foto: Shutterstock

 

Neverovatna arhitektura, fotogenični kanali, fantastični muzeji i bezbroj bicikala na jednom mestu samo su neki od razloga zašto treba da posetite Amsterdam. Iako veliki broj turista prestonicu Holandije povezuje sa legalnom prostitucijom i lakim drogama, Amsterdam je mnogo više od Ulice Crvenih fenjera i kofišopova. Bilo da vas zanima istorija, zabava, umetnost ili čak priroda, u Amsterdamu ćete pronaći mnogo aktivnosti i sigurno ćete se dobro zabaviti.

Kako je Amsterdam jedan od skupljih gradova u Evropi, izdvojili smo 7 aktivnosti koje su besplatne.

Kuća Ane Frank, Jordaan, vožnja kanalima, degustacija holandskih sireva, muzej Van Goga, prelepi park Vondelpark, ulica crvenih fenjera. 

Istanbul -Turska

Foto: Shuterstock

 

Vizantion, Konstantinopolj, Carigrad poznat kroz istoriju po različitim imenima, Istanbul je zasigurno jedan od najlepših gradova na svetu i sa više od 15 miliona stanovnika i oko 10 miliona turista godišnje, megalopolis koji prosto vrvi od života. Ovaj transkontinentalni grad smešten na Bosforskom moreuzu između Crnog i Mramornog mora spaja istok i zapad, uzimajući najbolje i od Evrope i od Azije.

Istanbul nudi ponešto za svakog za ljude koji obilaze gradove da bi upoznali nove kulture, za iskusne putnike, za turiste sa malim budžetom, za zaljubljenike u istoriju, za kupoholičare, za gurmane i sladokusce, za ljubitelje mačaka,a čak i ako se ne pronalazite ovde, sigurno nudi nešto i za vas.

Sa impresivnom istorijom, izuzetno povoljnim geografskim položajem i mešavinom kultura i religija, Istanbul je grad u kome ima nebrojeno mnogo znamenitosti i turističkih atrakcija.

Ono što obavezno morate posetiti tokom obilaska Istanbula je Aja Sofija, Plava džamija, Ostaci hipodroma, Topkapi palata, Kula i most Galata, Dolmabahče palata, Kapali čaršija, vožnja Bosforom i još mnogo toga. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija