• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

21.03.2024

23:20

5 srpskih jezera idealnih za beg u prirodu! A tek ako planirate Prvi maj da provedete ovde - nećete se pokajati (FOTO)

Shutterstock

Putovanja

5 srpskih jezera idealnih za beg u prirodu! A tek ako planirate Prvi maj da provedete ovde - nećete se pokajati (FOTO)

Podeli vest

Ukoliko ste ljubitelj izleta, odlazak na Palićko, Zlatarsko ili Ledničko jezero će vam sigurno prijati.

Nema sumnje da je Srbija prepuna raznih mesta, koje su takoreći raj i za dušu i za telo. Bilo da želite neki vikend da pobegnete u prirodu ili se već sada razmišljate gde biste mogli da provedete praznik Prvi maj, srpska jezera su odličan izbor. 

Palićko jezero

Na samo 8 kilometara od Subotice, nalazi se Palićko jezero, koje se smatra veoma značajnim turističkim centrom Vojvodine. U pitanju je najveće jezero u Srbiji, nastalo prirodnim putem, a deo je  zaštićenog područja Park prirode Palić.

Foto: Shutterstock

Palićko jezero

Zlatarsko jezero

Zlatarsko jezero ili jezero Kokin Brod je veštačko jezero u dolini Uvca, između planina Zlatara i Zlatibora, kao i 10 do 15km od Nove Varoši.

Nastalo je 60-ih godina izgradnjom Hidroelektrane "Kokin Brod", koja je pregradila reku Uvac kod Kokinog Broda. 

Zlatarsko jezero je treće po veličini u Srbiji, posle Đerdapskog i jezera Perućac na Drini.

Foto: Shutterstock

Zlatarsko jezero

Ledinačko jezero

Ledinačko jezero (jezero Srebro) je malo veštačko jezero na Fruškoj gori, u blizini naselja Stari Ledinci kod Novog Sada.

Jezero je nastalo tokom NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine, kada su oštećene pumpe napuštenog kamenoloma Srebro prestale da pumpaju vodu iz kamenoloma. Podzemne vode, kao i vode iz dve rečice, Lukinog sveca i Srebrnog potoka, počele su da pune kamenolom, čime je nastalo jezero.

Foto: Shutterstock

Ledničko jezero

Uvačko jezero

Sjeničko ili Uvačko jezero se nalazi između sela Akmačići i Bukovik u jugozapadnom delu Srbije, na teritorijama opština Sjenica i Nova Varoš, između planina Zlatar i Javor.

Nastalo je potapanjem kanjona i pregrađivanjem reke Uvac 1979. godine i izgradnjom brane kod sela Akmačići, za potrebe hidroelektrane Uvac. Jezero je formirano od reke Uvac, a pripomaže mu reka Vapa, koja se uliva.

Foto: Shutterstock

Uvačko jezero

Međuvršje

Međuvršje je najveće veštačko jezero na Zapadnoj Moravi, nalazi se na izlasku iz Ovčarsko-kablarske klisure.

Nastalo je izgradnjom betonske brane za potrebe MHE Međuvršje, u Međuvršju, uzvodno od železničkog mosta, na trasi nekadašnje pruge uskog koloseka Užice - Čačak. 

Foto: Shutterstock

Međuvršje

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija