• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

27.04.2024

09:30

Gde za 1. maj? Vojvodina je idealna za praznični odmor - Ova mesta obavezno treba obići

Shuterstock

Putovanja

Gde za 1. maj? Vojvodina je idealna za praznični odmor - Ova mesta obavezno treba obići

Podeli vest

Vojvodina je uvek atraktivna destinacija što za jednodnevni izlet, što za produženi vikend za parove ili pak celu porodicu. Dajemo vam nekoliko predloga kako da provedete dane za praznike na najbolji mogući način i uživate u balgodetima naše zemlje.

Prelepa Vojvodina nudi mnoštvo atrakcija i netaknutu prirodu koju bi bilo prava šteta ne obići. Pored salaša koji oslikavaju pravi starinski duh ovog dela naše zemlje, nezaobilazno je Palićko jezero koje očara svakoga ko ga poseti. Subotica je grad koji ima bogatu istoriju gde možete obiđi mnoge znamenitosti. Za ljutitelje i poznavaoce dobrog vina poznate vinarije su fantastičan odabir za šetnju po vinogradima, degustaciju vina i upoznavanje sa samim procesom stvaranja ovog bogovskog pića. 

Foto: Shutterstock

 

Vina sa peska

Ceo ovaj region Bačke leži na pesku. Tlo je formirano od ostatka Panonskog mora. Zbog toga, vina iz ovog kraja Vojvodine nazivaju "vina sa peska". Izuzetno plodno zemljište, umereno - kontinentalna klima i znanje i tradicija kvalitetnih proizvodnje vina poziv su da se upoznamo sa vinom sa peska, buketom najlepših mirisa i asortimanom najdivnijih ukusa. Posetite vinske podrume, vinograde i voćnjake, degustirajte 8 - 9 razničitih ukusa vina, koja se tradicionalno služe sa sirom i svežim jabukama. Uvereni smo da ova vina neće nikoga ostaviti ravnodušnim.

Foto: Shutterstock

 

Palić

Jezero Palić jedno je od najlepših u našoj zemlji. Početak turizma na ovom prostoru datira još iz 19. veka. Na Paliću se nalaze moderni hoteli, vile, restorani, termalni bazen, sportski tereni koji su okruženi velikim zelenim parkom. Atrakciju za turiste predstavlja i Zoo vrt.

Foto: Shuterstock

 

Subotica

Suboticu sa pravom nazivamo "grad - muzej". Silueta Gradske kuće (otvorena 1912. godine), koja dominira centrom grada. Izgrađena je u stilu secesije sa primesom mađarskog folklora. Trgove ispred Gradske kuće krase: Narodno pozorište sa šest korintskih stubova, Gradska biblioteka u stilu baroka, fontane i spomenici. U neposrednoj blizini Gradske kuće nalaze se Franjevački samostan u stilu neoromantizma i srpska pravoslavna crkva Sv. Vaznesenje Gospodnje u stilu neobaroka. Sakralni ansambl upotpunjava sinagoga, jedna od najinteresantnijih dostignuća ove vrste u svetu. Palata Rajhl, jedna od najlepših u ovom delu Evrope. Dalje šetnjom kroz centar Subotice ćete videti i druge palate iz 19. i 20. veka različitih stilova arhitekture.

Foto: Shuterstock

 

Salaš

Nalaziti se u Vojvodini, a ne posetiti salaše, je najblaže rečeno neoprostivo! Salaši su duša Vojvodine. Restorani sa jedinstvenom atmosferom i kuhinjom. Na salašu mogu da se vide ovce, koze, konji, patke, guske, kokoške... Stari vojvođanski salaši i dalje su centar života. Mesta gde se ljudi druže uz čašicu rakije, slušaju tamburaše i naslađuju tradicionalnim specijalitetima. Malo je reći da su salaši pravi raj za gurmane gde mogu da uživaju u telećem perkeltu uz domaće testo sa sirom, kolenici u sosu od rena i kajmaka, paprikašu od pevca sa knedlama, salašarskom pasulju, teletini i jagnjetini ispod sača, ovčijem paprikašu sa kupusom, vojvođanskim gulašu, svinjskim papcima, domaćoj krompirači, ćevapima, mućkalicom, pečenoj patki ili guski sa pekarskim krompirom, filiranoj ribljoj čorbi i mnogim drugim tradicionalnim jelima ovog kraja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Podvig u Kliničkom centru u Beogradu! Lekari ultrazvukom čiste aorte
Društvo

Podvig u Kliničkom centru u Beogradu! Lekari ultrazvukom čiste aorte

LekariI Klinike za kardiohirurgiju Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije postigli su izuzetan uspeh. Sa kolegama iz Francuske i Holandije obavili su kliničko istraživanje neinvazivnog ultrazvučnog tretmana stenoze aortnog zaliska, a njihovi rezultati objavljeni su u Lancet, najznačajnijem medicinskom časopisu u svetu koji postoji 200 godina.

08.05.2024

09:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Javio se čovek koji mrzi Jokića! Biće počišćen...
NBA

Javio se čovek koji mrzi Jokića! Biće počišćen...

Legendarni NBA as Čarls Barkli (61) smatra da košarkaši Denvera neće moći da preokrenu rezultat u svoju korist u seriji protiv Minesote koja posle dva meča vodi 2:0, a njegovo mišljenje deli i Stiven Ej Smit, novinar ESPN-a.

08.05.2024

09:01

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija