• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

30.06.2024

14:00

5 ključnih stvari koje morate proveriti na automobilu leti! Stručnjaci savetuju - evo kako bezbedno da pođete na put

Shuterstock

Putovanja

5 ključnih stvari koje morate proveriti na automobilu leti! Stručnjaci savetuju - evo kako bezbedno da pođete na put

Podeli vest

Pre nego što se ove godine zaputite na godišnji odmor, jako je važno da proverite svoj automobil. Postoji pet ključnih stvari na koje treba da obratite pažnju.

Gurui za održavanje automobila otkrili su šta sve treba da uradite kako biste osigurali da vaše vozilo bude spremno za letnju vožnju

Od klima-uređaja do šoferšajbne, istaknute su ključne stvari koje treba proveriti kako biste osigurali sigurno putovanje tokom toplog vremena, piše Daily Star.

Proverite gume

Profesionalci su naglasili važnost provere guma pre polaska. 

- Pritisak u gumama nije samo ključan za to koliko će vaše putovanje biti glatko, već takođe može uticati na potrošnju goriva - rekli su.

Pogledajte u priručnik za automobil ili unutrašnjost poklopca rezervoara goriva kako biste pronašli optimalnu jačinu pritiska. Razlikovaće se za prednje i zadnje gume, a pritisak možete izmeriti na lokalnoj benzinskoj stanici ili sami manometrom.

Foto: pexels.com

 

Ispravnost klime

Proverite klima-uređaj kako biste bili sigurni da radi efikasno. 

- Znakovi da bi on mogao da bude neispravan su to da je vazduh koji ispušta topao, ispušta ga minimalno ili ga uopšte ne ispušta ili počinje da stvara klopotavu buku. Drugi pokazatelji oštećenja takođe mogu biti kondenzacija na dnu vetrobrana ili neprijatan miris koji dolazi kroz ventilacijske otvore - upozorili su stručnjaci.

Jedan od načina da proverite radi li klima uređaj je podizanjem poklopca motora dok je automobil uključen i ako čujete zvuk otkucaja, spreman je za upotrebu. Ako ne, možda vam treba pomoć profesionalca.

Foto: Shuterstock

 

Važne tečnosti

Pre dugog putovanja automobilom svakako proverite je li on potpuno napunjen tečnošću za pranje šoferšajbne, pogotovo tokom letnjih meseci. 

Prljavština i prašina mogu da se nakupe na vetrobranskom staklu, stoga je njegovo efikasno i brzo čišćenje ključno.

- Spremnik tečnosti za vetrobransko staklo možete da pronađete ispod poklopca motora i napunite ga do maksimalne crte - rekli su stručnjaci.

Ako vaš automobil nije nedavno bio na servisu, možda bi bilo dobro proveriti motorno ulje. Otvorite poklopac motora dok je motor hladan i izvucite šipku za merenje količine ulja. Obrišite kraj šipke i vratite je u motor pre nego što ponovo izvučete kako biste jasno videli količinu ulja. Ako je ulje ispod najniže crte na mernoj šipki, moraćete odmah doliti ulje.

Proverite akumulator

Većina vozača je svesna da su akumulatori u automobilima pod velikim rizikom od pražnjenja tokom zime, ali mnogi od njih ne shvataju da problemi obično počinju leti. 

- Kada temperatura raste, akumulator brže stari, što znači da ste u većem riziku da se isprazni pre vašeg putovanja - rekli su stručnjaci.

Najbolji način da zaštitite akumulator i svoj novčanik pre nego što krenete na put je da svoj automobil ostavite parkiran u zasenjenom području gde može da ostane hladan, tako da na njega neće toliko uticati vrućina.

- Produžavanje vremena putovanja takođe može da pomogne jer kratka putovanja, s puno zaustavljanja i ponovog kretanja, ne daju alternatoru dovoljno vremena da napuni akumulator pa iskoristite toplo vreme i vozite na kraćim putovanjima ako je moguće - savetovali su.

Foto: Pixabay

 

Kutija za hitne slučajeve

Kada je u pitanju vožnja, morate da budete spremni  da se suočite sa neočekivanim, zbog čega je kutija za hitne slučajeve i popravke ključna ako naiđete na probleme na putu.

- Smisao je pripremiti se za brojne neočekivane probleme, stoga u nju treba staviti predmete poput kablova za paljenje automobila, merača pritiska u gumama, trokuta upozorenja, kompleta prve pomoći, punjača za mobilni, svetiljke, rezervnu odeću, ćebe i reflektirajućeg prsluka - savetovali su profesionalci.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Kompliment je reći Srbinu da je četnik! Ne mislim da ikoga može oštetiti zabrana ulaska u Hrvatsku! (VIDEO)
Live TV

Kompliment je reći Srbinu da je četnik! Ne mislim da ikoga može oštetiti zabrana ulaska u Hrvatsku! (VIDEO)

Poslanik u hrvatskom parlamentu Miro Bulj napao je juče predsednika Srbije Aleksandra Vučića nazivajući ga četnikom, a sve iz razloga što je podsetio na ustaške zločine počinjene nad Srbima. Dan ranije, Bulj je uputio u proceduru zaključak kojim bi se svi poslanici u crnogorskom parlamentu koji su glasali za Rezoluciju o genocidu u Jasenavcu proglasili za "persone non grata", odnosno da im se zabrani ulazak u Hrvatsku. Ove skandalozne izjave za Informer je komentarisao lider Srpske desnice Miša Vacić tokom gostovanja u "Info jutru".

04.07.2024

10:34

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Kreću na Kijev?! Putin opasno nagomilao trupe! Stotine hiljada vojnika čeka.. Da li je kucnuo čas da Rusija izvrši ofanzivu na prestonicu?!
SVE JE SPREMNO

Kreću na Kijev?! Putin opasno nagomilao trupe! Stotine hiljada vojnika čeka.. Da li je kucnuo čas da Rusija izvrši ofanzivu na prestonicu?!

Ruska armija u svakom trenutku može brzo da napreduje ka Kijevu. Uprkos tome, ruska strana radije ne žuri i oprezna je. Pored toga, deo ruske vojske nalazi se na teritoriji Belorusije. Rusi su u velikoj prednosti na frontu. Sve ovo sugeriše da je „kraj Ukrajine blizu“, navodi američki pukovnik u penziji Daglas Mekgregor.

04.07.2024

15:10

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija