• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

21.07.2024

21:00

Onazis i Kenedi su na ostrvu blizu Srbije provodili vrele noći! Čuvena "vila 118" krila je razne tajne (FOTO)

Shuterstock

Putovanja

Onazis i Kenedi su na ostrvu blizu Srbije provodili vrele noći! Čuvena "vila 118" krila je razne tajne (FOTO)

Podeli vest

Poluostrvo Sveti Stefan '60 -ih i '70-ih godina prošlog veka bilo je jedno od najluksuznijih destinacija za letovanje na Jadranu. Smešteno je na samo 10 kilometara od Budve. Poluostvo je poznato po svojoj arhitekturi, prirodnim lepotama, peščanoj plaži i ulicama koje su zadržale svoj istorijski izgled.

Poluostrvo Sveti Stefan je nazvano prema istoimenoj crkvi posvećenoj arhiđakonu Stefanu Prvomučeniku. Crkva je bila sagrađena još u vreme Nemanjića na najuzvišenijem delu ostrva. Osim crkve Sveti Stefan, na ostrvu se nalaze i crkva Aleksandra Nevskog i crkva na samom ulazu u gradić, posvećena Preobraženju.

Foto: Shuterstock

 

Istorija poluostrva Sveti Stefan

Prema legendi naselje je nastalo nakon turske opsade Kotora. Paštrovići su napali turske galije na plaži Jaz. Od dobijenog plena odlučili su da na poluostrvu sazidaju utvrđenje i 12 kuća, za svako pleme po jednu. Sagradili su i crkvu posvećenu Svetom Stefanu i odlučili da on bude zaštitnik grada. Utvrđenje je sagrađeno ne samo da služi kao odbrana od Turaka, pirata i drugih neprijatelja, već kao i sklonište i azil za žene, decu i stare ljude, tokom napada neprijatelja. Poluostrvo je doživelo veliki razvoj u prvoj polovini 19. veka, kada je broj kuća bio preko 100. Sa 400 žitelja, više nije bilo prostora za sve.

Na početku 20. veka Sveti Stefan je izgubio svoju ekonomsku i političku moć, broj žitelja je do 1954. godine spao na svega 20. Veliki procvat i oblik sličan današnjem, poluostvo poprimilo je 1954 godine. Grupa arhitekti i umetnika je tada započela adaptaciju kuća, iselili su preostalih 20 žitelja na kopno i već 1957. godine poluostrvo se pretvorilo u jedinstveni grad-hotel. Poluostvro Sveti Stefan je tada postao najatraktivniji i najluksuzniji hotelski kompleks na Jadranu.

Zidine stare vekovima

Unutar tvrđave na hridima, koja je prvobitno služila kao magacin, podižu se crkve i Sveti Stefan postaje kulturni i trgovački centar.

Do 20. veka ovo ribarsko mesto je postalo zasebna opština sa poštom i zadrugom.

Tridesetih godina u ovom kraju počinje razvoj turizma kada je kraljica Marija Karađorđević napravila plažu nedaleko od ostrva, a u zaleđu izgrađena dvorska rezidencija, današnja Vila Miločer.

Posle Drugog svetskog rata, Sveti Stefan je bio delimično napušten. Bilo je predloga da se od tih pedesetak kuća napravi slikarska kolonija ili da se daju zaslužnim borcima, međutim, pobedila je ideja iz vrha Saveza komunista.

Foto: Shuterstock

 

Vila "118" i svetski poznate ličnosti

Tokom šezdesetih i sedamdesetih godina kroz čuvenu "vilu 118" prodefilovali su, pored glumačkih velikana Sofije Loren i Karla Pontija, i mnogi svetski državnici i biznismeni.

Na Svetom Stefanu su boravili i brojni sovjetski maršali Timošenko, Grecko, Kiriljenko, književnici Malro, Moravija, kosmonauti predvođeni Gagarinom, filmske face poput Monike Viti, Marinae Vladi, Kirk Daglasa, Silvester Stalonea.

Foto: profimedia

Sofija Loren i Karlo Ponti

Zamislite ide (brodovlasnik) Onazis sa jahtom, iza Svetog Stefana se usidri, dođe premijer Kanade Pjer Trudo sa dva sekretara i provede tu četiri sata.

Aristotel Onazis je bio grčki milijarder, koji je oženio Džeki Kenedi, udovicu ubijenog američkog predsednika Džona Kenedija.

Saudijski kralj je 1972. zakupio čitavo ostrvo na 15 dana, navodno za basnoslovnu cifru.

Foto: profimedia

Džeki Kenedi

 

Na kraju je odustao od posete zbog straha za bezbednost, posle masakra palestinskih terorista na Olimpijskim igrama u Minhenu nad izraelskim takmičarima.

Budući da su mnogi visoki zvaničnici, čuveni biznismeni ali i najpoznatije svetske face boravili u ovoj vili, veruje se da ovo zdanje krije mnoge tajne.

Zamalo ih je posetila i britanska kraljica, kada je dolazila u Jugoslaviju, da bi se to izvelo, trebalo je imati vrhunske kuvare, sobare i konobare, a Sveti Stefan je sve to imao.

Pošto poseta nije prvobitno planirana tad su za tri sata spremili ceo kraljevski obrok, ali je avion ipak sleteo u hrvatski grad Dubrovnik kao što je najavljeno, a ne u Crnu Goru.

Foto: Shuterstock

 

Kako doći do Svetog Stefana

Sveti Stefan je udaljen 10 kilometara od Budve.

Automobilom ćete doći za oko 15 minuta vožnje magistralnim putem E65/E80. Tokom vožnje ćete imati predivne pejzaže prolazeći pored najlepših plaža u Budvi. 

Autobusom iz Budve možete vrlo lako stići do Svetog Stefana i napraviti nekoliko fotografija. Autobusi idu na svakih 10 minuta.

Foto: Shuterstock

 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija