• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

31.07.2025

06:00

Pečena tikva sa medom i cimetom - Prste da poližeš: Bakin recept za brz i zdrav dezert

Shutterstock

Recepti

Pečena tikva sa medom i cimetom - Prste da poližeš: Bakin recept za brz i zdrav dezert

Podeli vest

Ako vam se jede nešto slatko, zdravo, a da se brzo priprema, onda je pečena tikva prava stvar za vas.

Naše bake su znale da naprave preukusne slatkiše od namirnica koje imaju u kuhunji u tom momentu. 

Mirisna, slatka i lagano karamelizovana, pečena tikva sa medom i cimetom je idealan zalogaj koji spaja zdravlje i uživanje u svakom zalogaju.

Sastojci:

Foto: pexels.com

 
  • 1 manja muskatna tikva, bundeva ili hokaido (oko 1 kg),
  • 2 do3 kašike meda,
  • 1 kašičica mlevenog cimeta,
  • Pola kašičice mlevenog đumbira (opciono),
  • Prstohvat morske soli,
  • 1 do 2 kašike maslinovog ulja ili putera (po želji);

Po želji:

Foto: Shuterstock

 
  • Šaka seckanih oraha, lešnika i/ ili smokvi,
  • Malo muskatnog oraščića,
  • Kap-dve vanile;

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa. Oljuštite i očistite tikvu, pa je isecite na kriške ili kocke srednje veličine. U velikoj činiji, pomešajte tikvu sa maslinovim uljem (ili otopljenim puterom), medomi  cimetom.

Foto: Shuterstock

 

Rasporedite tikvu u jednom sloju na pleh obložen papirom za pečenje.

Pecite 30 do 40 minuta, povremeno je promešajte, dok ne postane karamelizovana, mekana i mirisna.

Po želji, pospite orasima pred kraj pečenja da se lagano tostiraju.

Napomena: Ako vam je jednostavnije, samo ispecite tikvu prethodno isečenu na kockice, a onda je nakon vađenja iz rerne samo prelijte medom i pospite cimetom.

Možete je služiti kao zdrav dezert, prilog uz meso, uz grčki jogurt za doručak ili čak kao dodatak salatama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set