• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

23.11.2025

21:40

Starinski rolat iz bakine pećnice: Mekan i mirisan sa filom koji se topi u ustima

Shuterstock

Recepti

Starinski rolat iz bakine pećnice: Mekan i mirisan sa filom koji se topi u ustima

Podeli vest

Ovaj rolat, koji je prošao kroz mnoge generacije, sa svojim bogatim filom i mekanom korom, pravi je izbor za ljubitelje klasičnih poslastica.

Miris pečenog biskvita u kombinaciji sa toplim mlekom vraća nas u vreme kada su kolači bili jednostavni, a opet nezaboravni. Naše bake su ih pravile do perfekcije, mogi su i danas ostali omiljene poslatice svih generacija. Jedan od njih je i ovaj starinski rolat. 

Sastojci:

Za fil:

  • 500 ml mleka
  • 3 kašike brašna ili pudinga od vanile
  • 150 g šećera
  • 100 g putera
  • 1 vanilin šećer

Foto: Shuterstock

 

Priprema:

Umutiti belanca u čvrst sneg, polako dodajući šećer dok ne postane čvrsto. Dodavati žumanca jedno po jedno, nastavljajući sa mućenjem.

Umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo, pa lagano sjediniti sa smesom.

Smesu sipati u pleh obložen papirom za pečenje i peći na 180°C oko 10 minuta, dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju.

U mleku skuvati brašno ili puding sa šećerom dok ne postane gust i kremast. Ohladiti i dodati omekšali puter, dobro sjediniti. Na kraju, dodati vanilin šećer i sve dobro izmešati.

Kada kora bude gotova, dok je još topla, urolajte je pažljivo, stvarajući sloj po sloj pun ljubavi i pažnje. Kada se ohladi, razvijte koru i premažite je bogatim slojem fila.

Dodajte malo džema po vašoj želji (kajsije za toplinu, maline za blagu kiselost).

Urolajte pažljivo, omotajte folijom ili papirom i ostavite da odstoji preko noći.

Ujutru, rolat je već spreman da vas oduševi mekani, mirisni, sa filom koji se topi u ustima.

Foto: Shuterstock

 

Mali trikovi za bolji ukus:

Za bogatiji ukus možete dodati mlevene orahe ili malo kakaa u fil.

Ako želite nešto drugačije, probajte fil sa kokosom i belom čokoladom.

Za lakšu verziju, možete koristiti puding od vanile ili čokolade.

Dodatni saveti: 

Urolajte koru dok je još mlaka to će pomoći da ostane čitava i neće pući.

Najlepši je sledeći dan, ali može da stoji u frižideru i do 3-4 dana.

Isečen na šnite i dobro umotan, rolat se može zamrznuti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set