• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: svastara.com

29.05.2015

08:36

OMILJENI SIR Napravite domaći kačkavalj!

Recepti

OMILJENI SIR Napravite domaći kačkavalj!

Podeli vest

Ukoliko uživate u pripremi hrane nije na odmet da napravite i domaći kačkavalj

Šest litara mleka kuvjte sa 2 kašike soli (da vri 10 minuta), zatim sklonite sa ringle. Odmah dodajte (u vrelo mleko) 3 kašike esencije, pa kuvajte još 5 minuta uz neprestano mešanje varjačom. Šerpu od 1-2 litara obložiti gazom, pa preko gaze sipati vruće mleko, preklopiti gazom, pa preko toga staviti neki težak predmet i tako držati nekoliko sati dok se potpuno ne ohladi. 

Kad se ohladi kačkavalj staviti na tanjir i držati ga u frižideru jedan dan na jednu stranu, a drugi dan ga okrenuti na drugu stranu da se suši. 

Ako želite aromatični sir i kačkavalj, pre nego što stavite u gazu da se cedi umešajte 1 kašiku domaćih suvih začina, sitno iseckan peršunov list, kašičicu origana i nekoliko češnjeva zdrobljenog belog luka. 

Ova priprema sira i kackavalja zahteva malo vise vremena i strpljenja, ali kad vidite rezultate svog truda i kada dobijete pohvale od dragih ljudi, nećete zažaliti za uloženi trud i vreme.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
svetlana

pre 8 godina

Kako može stati 6 litara mleka u šerpu od 1-2 litra?????

Cole5

pre 8 godina

nisu se dobro izrazili tako prokuvano i sa esenciom obradjeno mleko se mora procediti kroz gazu, od ove kolicine mleka u zavisnosti da li je domace ili kupovno ( u mlekarama obradjeno i svedeno na 2.8 mlecne masti ) se dobije sir tezine izmedu 400 i 700 grama, stim sto se vrela i procedjena masa mora odmah dobro pritisnuti da se sjedini i da se nebi raslojavala na pantljike i isterao visak surutke, ko je pravio sir znace o cemu pricam.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija