• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: kurir/informer.rs

02.08.2019

12:43

RUČAK SPREMAN ZA 30 MINUTA! Pet recepata za špagete

Recepti

RUČAK SPREMAN ZA 30 MINUTA! Pet recepata za špagete

Podeli vest

Italija gaji pravi kult testenina, a neki od tradicionalnih recepata iz ove zemlje pogodni su za pripremu i kada ste u stisci s vremenom i kada želite da impresionirate prijatelje

Špageti sa crvenim sosom

Sastojci za četiri osobe:

400 g špageta

2 sveže ili suve ljute papričice
2 čena belog luka
400 g zrelog paradajza ili paradajz pelata
100 g pekorino sira
so
biber
svež bosiljak
maslinovo ulje

Način pripreme:


Izdrobite beli luk i ispržite ga na maslinovom ulju zajedno sa naseckanim papričicama. Oljuštite sveži paradajz tako što ćete ga potopiti u ključalu vodu na jedan minut, a zatim ubaciti u hladnu vodu. Uklonite mu semenke i iseckajte ga, ili jednostavno koristite konzervirani paradajz. Dodajte ga u tiganj i kuvajte dok se ne zgusne. Skuvajte testeninu i ubacite je u tiganj sa paradajzom i dodajte peršun i sveže narendan sir. Služite odmah.

VOLITE ITALIJANSKU KUHINJU? Onda je alfredo piletina kao stvorena za vas!

Savet: Ako ne možete da nađete pekorino sir, dobro će vam doći svaki tvrdi ovčiji sir.

Foto: pexels.com

Špageti sa tunjevinom

Sastojci za četiri osobe:

350 g paste po želji
160 g tunjevine iz konzerve
1 čen belog luka
1 ljuta papričica
300 g čeri paradajza
maslinovo ulje
svež bosiljak
so
biber

Način pripreme:


Dobro ocedite tunjevinu od ulja, zgnječite beli luk i presecite paradajz na polovine. U međuvremenu skuvajte testeninu i propržite beli luk, ljute papričice, paradajz i polovinu bosiljka. Kad su špagete skoro gotove, ocedite ih i dodajte u tiganj zajedno s tunom. Dobro promešajte i poslužite sa svežim bosiljkom.

Foto: Shutterstock

Špageti sa slaninom i sirom

Sastojci za četiri osobe:

400 g debljih špageta
200 g slanine
maslinovo ulje
100 g pekorino sira
biber

Način pripreme:


Isecite slaninu na komadiće i propržite ih na malo ulja. Skuvajte špagete i ocedite ih, pa ih dodajte proprženoj slanini u tiganju. Umešajte sir i malo vode u kojoj se testenina kuvala. Začinite biberom.
U originalnom receptu koriste se sušeni svinjski obrazi guanciale, ali pošto ih je teško naći, preporučujemo da ih zamenite slaninom. Isto važi i za sledeći recept.

Foto: pexels.com

Špageti u sosu od paradajza, vina, ljutih papričica i slanine

Sastojci za četiri osobe:

100 g slanine
100 g pekorino sira
maslinovo ulje
malo belog vina
400 g konzerviranih paradajza
ljuta papričica
so

Način pripreme:


Isecite slaninu (ili sušene svinjske obraze, ako ih imate) na male komade i propržite u tiganju na ulju zajedno sa celom ljutom papričicom. Pred kraj dodajte malo vina. Izvadite slaninu iz tiganja i držite je na toplom mestu. U međuvremenu skuvajte špagete i ocedite ih. Isecite oguljene sveže ili konzervirane paradajze i dodajte u tiganj, posolite i krčkajte dok tečnost ne ispari. Izvadite ljutu papričicu i vratite slaninu u tiganj. Stavite oceđenu testeninu i preko narendajte sir.

Špageti karbonara

Sastojci za četiri osobe:

400 g špageta
4 jaja
100 g slanine
100 g narendanog pekorina
biber
maslinovo ulje

Način pripreme:


Skuvajte špagete u posoljenoj vodi. Nasecite slaninu na male komade i kratko je propržite u tiganju sa malo ulja. Izmutite jaja koja su neko vreme stajala na sobnoj temperaturi zajedno sa biberom i pekorinom. Procedite testeninu zadržavajući jednu šoljicu vode u kojoj se kuvala. Stavite špageti u tiganj, dobro promešajte, a zatim sve sastojke stavite u činiju i nastavite da mešate po potrebi dodajući vodu u kojoj se kuvala testenina. Odmah poslužite zajedno sa još bibera i narendanog sira.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Politika

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set