• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Healthline/informers

27.09.2019

09:45

MIRIŠLJAVO PAKOVANJE ZDRAVLJA! Za šta je sve dobar origano?

Recepti

MIRIŠLJAVO PAKOVANJE ZDRAVLJA! Za šta je sve dobar origano?

Podeli vest

Origano je biljka koja se vekovima koristi da jela učini lepšim, jer im daje dozu pikantnosti i topline. Koristi se svež ili sušen, u malim količinama, a ima čak šest pozitivnih efekata na organizam

Bogat je antioksidansima, koji saniraju štetu koju ćelijama nanose slobodni radikali. Na taj način štiti organizam od upalnih procesa.

Ulje origana pomaže organizmu da se izbori sa brojnim štetnim bakterijama.

Jedna studija sprovedena u Americi pokazala je i da zaustavlja stvaranje abnormalnih ćelija i usporava njihov rast.

Osim bakterija, štiti nas i od raznih virusa, mada portal "Healthline" navodi da je ipak potrebno još studija koje bi definitivno utvrdile efikasnost u borbi protiv herpesa i norovirusa.

 

DVA PROVERENA RECEPTA ZA SAVRŠEN KISELI KUPUS! Tradicionalno je najbolje!


Sadrži supstance koje pomažu u smanjenju rizika od srčanih i autoimunih bolesti.

Najbolje od svega? Origano je veoma lako dodati u svakodnevnu ishranu, jer je široko dostupan i neće vas mnogo koštati, pošto je dovoljna i mala količina. Ovaj začin daje neponovljivi miris picama i špagetama, dobro se slaže sa različitim povrćem, pečurkama i sirevima.

Foto: Pixabay

Izuzetno odgovara kao začin u paradajz supi, jelima od pasulja, jelima sa jajima, jelima sa piletinom i toplim sendvičima. Osušen, origano se dodaje u različite marinade, sosove od paradajza i jela od ribe. Izuzetno je dobar za dodavanje u dinstano ili pečeno meso.

Čaj od origana

U apoteci ili prodavnici zdrave hrane može se kupiti čaj od origana u kesicama. U lonče prokuvane vode treba staviti jednu-dve male kašike izmrvljenog lišća origana i ostaviti da stoji poklopljeno najmanje pet minuta. Zatim se procedi i pije. Ako je čaj poklopljen u većem čajniku, postaje ukusniji što duže stoji. Samo je važno da se skroz ne ohladi, zbog ukusa koji baš i ne prija.



Prepečeni hleb

Sastojci: baget hleb, maslac i origano.
Priprema: Hleb se iseče na tanje kriške i sa obe strane premaže maslacem. Preko toga se pospe origano, pa onda poređa na pleh za pečenje. Ovako spremljene kriške peku se u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, desetak minuta. Hleb se zatim okrene sa druge strane i ispeče da bi u potpunosti bio hrskav. Služi se sam ili kao dodatak nekoj salati.
POGLEDAJTE BONUS VIDEO:


Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set