• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: stvarukusa

15.12.2019

17:55

RECEPT ZA NAJSAVRŠENIJU PITU! Ovo su trikovi iskusnih domaćica!

Recepti

RECEPT ZA NAJSAVRŠENIJU PITU! Ovo su trikovi iskusnih domaćica!

Podeli vest

Sećate li se bakine ukusne i sočne pite? Pita se nalazi na skoro svakoj trpezi, u svako doba godine, odgovarajuća je za doručak, ručak i večeru

Svi znamo da se tradicionalna pita priprema sa belim sirom. Istina je da ne postoji ništa lepše od domaće zamešene pite.

Ovo ukusno jelo od testa može da bude slano i slatko, prirpema se sa raznim nadevima. Najčešće korišćeni nadevi su: sir, spanać, praziluk, bundeva, jabuke i ratluk.

Foto: Printscreen You Tube

Ako i vi želite da naučite da napravite pitu, stavite kecelju i zasucite rukave.

Sastojci:

Za testo:

1 kg brašna
3 jajeta
250 ml limunade
1 supena kašika soli
10 g kvasca

Za nadev:

500 g sira

Za premazivanje:

250 g svežeg maslaca

Foto: Pixabay

Za preliv:

200 ml svežeg mleka
3 jajeta
30 g šećera

Priprema:
U tradicionalnoj pripremi se koriste razna sredstva za nadolaženje. U ovom receptu ćemo pripremiti testo sa kvascem za hleb. Prvo pomešamo kvasac sa malo vode. Dodajemo masnoću, so, jaja, brašno, limunadu. Izuzetno je važno da prosejemo brašno, da se obogati vazduhom, što pomaže razvoju kvasnih gljivica. Nakon toga zamesimo testo od gore navedenih sastojaka. Podelimo na 5 delova i ostavljamo da nadođe na temperaturi 32-35 stepeni. Pokrijte vlažnom krpom da se ne uhvati korica. Razvučemo 5 kora, prečnika oko 25 cm, namažemo masnoćom i posipamo mrvljenim sirom. Razvlačenje kora nije lak posao – potrebna je majstortska ruka i strpljenje, zato što treba da budu baš tanke. Kore uvijamo u rolat, uvijamo kao čvor i razvučemo (da bude duplo duže), nakon toga poređamo u pleh, prethodno namazan masnoćom. Lepo je da se ne dodiruju, da bi mogle bolje da nadođu.

Foto: Printscreen (YouTube)

 

Nemojte zaboraviti da se proizvodi od testa sa kvascem peku na temepraturi od 180-200°C. Pečemo u umereno ugrejanoj rerni. Nakon oko 15 minuta, pitu prelivamo prelivom za pitu.

SLATKI ZALOGAJI! Posne bajadere, lepe na oko, a tek što su ukusne! (RECEPT)

Vraćamo pitu u rernu i pečemo na istoj temperaturi još oko 20-25 minuta.

Na kraju isečemo i serviramo dok je još topla.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Politika

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set