Dolazi hladnije vreme, a sa njim i vreme krsnih slava. Ovo neizostavno piće svake srpske kuće morate probati.
Kuvana rakija, šumadijski čaj, vruća rakija ili jednostavno "vruća" je topli napitak koji se pravi od meke rakije, tj. one koja se dobija nakon prve destilacije, jačine od 10 do 12 gradi.
Kuva se najčešće na krsnim slavama i služi gostima u malim čašama (od 1 dl) kako bi se zagrejali.
Evo i kako se pravi kuvana rakija!
Zagrejte šećer na tihoj vatri kao za šerbe, dok ne dobije lepu braonkastu boju (velika kašika šećera ide na 2 dl rakije za kuvanje).
Zatim skinite džezvu sa vatre i u nju sipajte 2/3 rakije i 1/3 vode (npr. 2 čaše rakije i 1 čašu vode. Ukoliko je rakija jaka, dodajte više vode). Vratite džezvu na ringlu i zagrejte rakiju dok ne provri.
Kada provri, poželjno je rakiju podići sa vatre, pa je opet vratiti da vri i taj postupak ponovite nekoliko puta, jer će se na taj način najbolje osloboditi metil-alkohol.
Kada je napitak gotov, sipajte ga u čaše i uživajte! Ostatak držite na blagoj toploti da se ne bi ohladilo.
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.