• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: stvarukusa.rs

05.12.2020

16:15

NAPRAVITE SAVRŠENO HRSKAVE ČVARKE u samo PET koraka

Recepti

NAPRAVITE SAVRŠENO HRSKAVE ČVARKE u samo PET koraka

Podeli vest

Trebalo bi da znate da se od 5 kg svinjske slanine dobije oko 1 kg čvaraka

Prvi korak – slaninu iseckate na komadiće koji bi okvirno trebali da budu oko 3cm, najbolje na kockice. Jako bitno je da ih isečete jednako jer u suprotnom neće biti svi u isto vreme gotovi, neki će vam biti mnogo reš a drugi mnogo masni.

Drugi korak – uzmete veću posudu u koju ćete sipati malo vode, na 5 kg slanine sipajte oko 1 dl vode. Sve staviti na vatru i kad krenu da se tope ključna stvar je da ih neprestano mešate kako ne bi zagoreli.

Treći korak – kada mast malo omekša trebalo bi da se u to doda oko 1 dl mleka. Tada će čvarci početi da menjaju boju i počeće polako da dobijaju onu lepu zlatno žutu nijansu. Tad treba da smanjite vatru i da se polako prže, opet uz neprestano mešanje, jer je tad još veća verovatnoća da će se zalepiti i zagoreti.

Četvrti korak – ovaj korak nije obavezan, već sami po ukusu procenite da li ćete dodati 1 glavicu crvenog luka. On daje poseban ukus čvarcima.

Peti koral – čvarci su gotovi kada imaju lepu boju, svetlo smeđu, a mast je bistra i svetla. Tada ide ceđenje, stiskanje čvaraka u presu kako bi se iscedio sav višak masnoće iz njih. Tajna tankih i hrskavih čvaraka je upravo u tome koliko snažno ih stiskate.

Da bi vam ostali hrskavi čvarci poput čipsa solite ih tek kad se u potpunosti ohlade ili neposredno pre serviranja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!
Live TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!

Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…

05.12.2025

10:57

Društvo

(ANKETA) Gde Srbi najviše zimuju?
Društvo

(ANKETA) Gde Srbi najviše zimuju?

U susret novogodišnjim i božićnim praznicima većina Srba uveliko planira svoje zimovanje, a sudeći po popunjenim kapacitetima u našoj državi, čini se da najpre biraju domaće planine.

07.12.2025

09:30

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set