• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: recepttura

17.12.2020

18:02

LEDENE KOCKE SA MAKOM! Jednostavna poslastica NA DRUGAČIJI NAČIN! Evo kako da je NAPRAVITE - UŽIVAĆETE u svakom zalogaju!

Recepti

LEDENE KOCKE SA MAKOM! Jednostavna poslastica NA DRUGAČIJI NAČIN! Evo kako da je NAPRAVITE - UŽIVAĆETE u svakom zalogaju!

Podeli vest

Ne postoji osoba koja ne voli ledene kocke, zato isprobajte ovu izmenjenu verziju gde je kora napravljena od maka i belanaca, a kremasti fil od žumanaca. Uživajte u predivnom ukusu.

Sastojci:

Za koru:

- 7 belanaca
- 60 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 150 g maka
- 50 g gustina
- 2 kašičice praška za pecivo
- 200 ml mleka

Za fil:

- 7 žumanaca
- 90 g šećera
- 100 g gustina
- 1 l mleka
- 250 g maslaca
- 50 g šećera u prahu

Završni sloj:

- 500 ml slatke pavlake
- 1 šlag 

Za ukrašavanje:

- 50 g čokolade za kuvanje

Foto: Printscreen You Tube/Recepttura

Priprema:

Za koru: Umutite belanca u šne (ne skroz čvrst). Dodajte postepeno šećer i vanilin šećer i neprestano mutite da se šećer u potpunosti rastopi.
U posudu sa makom dodajte gustin, malo promešajte, zatim prašak za pecivo i oprezno promešajte da dobijete ujednačeno sivu smesu.
Smesu sa makom postepeno dodajte u šne i promeašajte špatulom.
Nauljite i pospite brašnom tepsiju veličine 38×25 cm. Sipajte dobijenu smesu i pecite u zagrejanoj rerni na 18 stepeni 20 minuta.
Kada se kora malo ohladi (nakon nekih 10 minuta) prelijte sa mlekom sobne temperature. Ostavite da se skroz ohladi.

Foto: Printscreen You Tube/Recepttura

Za fil: U žumanca dodajte šećer i mutite dok se ne otopi. Zatim dodajte gustin i promešajte. Sipajte 10 kašika mleka i sve dobro promešajte da se dobije glatka smesa bez grudvica. Presotalo mleko stavite da se kuva, kada proključa sklonite sa vatre i onda dodajte smesu od žumanaca.
Vratite na šporet na tihu vatru i kuvajte neprestano mešajući oko 1-2 minuta da se fil zgusne. Ostavite da se ohladi uz povremeno mešanje da se ne stvori korica.
Maslac sobne temperature umutite. Dodajte šećer u prahu, pa opet umutite. U ohlađeni fil dodajte maslac sa šećerom u prahu i opet umutite.
Fil ravnomerno nanesite na koru i poravnajte. Kolač stavite u frižider dok pravite završni sloj.

Završni sloj: Slatku pavlaku kratko mutite, zatim dodajte šlag fix i onda umutite dok ne dobijete čvrstu smesu. Pripremljeni šlag sipajte preko fila, poravnajte i stavite u frižider na minimalno 4 sata ili preko noći da se dobro ohladi.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija