• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer.rs

06.01.2021

19:13

RECEPT ZA ČESNICU KOJI NE MOŽE DA NE USPE! Biće mekana i savršenog oblika - SAMO PRATITE KORAKE, NIJE TEŠKO!

Recepti

RECEPT ZA ČESNICU KOJI NE MOŽE DA NE USPE! Biće mekana i savršenog oblika - SAMO PRATITE KORAKE, NIJE TEŠKO!

Podeli vest

Božićna trpeza je nezamisliva bez česnice, koja se mesi u čast hleba kojim je Marija ponudila mudrace u Vitlejemskoj pećini.

Ona je više od običnog hleba i pravi se u znak spomena na pogaču kojom je Marija ponudila tri mudraca kada su vođeni Vitlejemskom zvezdom, stigli u pećinu u kojoj je rođen Hrist.

Nekada su naše bake i mame bile pravi majstori za mešenje česnice, a ukoliko sada prvi put domaćice treba da se late ovog posla, ne treba da brinu. Objektiv.rs vam donosi jednostavan i lak recept za božićnu česnicu, koji će sigurno uspeti i potpunim početnicima u kulinarstvu.

Od sastojaka za česnicu potrebno vam je sledeće:

  • – 600 grama brašna
  • – 3 jaja
  • – 2dl mleka
  • – jedna kašičica šećera
  • – 21 gram kvasca
  • – 100 grama margarina ili putera

PRIPREMA:

Prvi važan korak je da mleko i jaja pre početka pravljenja česnice izvadite iz frižidera da se zagreju na sobnoj temperaturi. Nako toga, odvojite malo mleka (možete i blago da ga zagrejete), u njega dodajte kašičicu šećera i izmrvite kvasac. Ostavite kvasac da se aktivira 15-20 minuta.

Foto: printscreen You Tube Domaći recepti

U vanglu sipajte veći deo brašna tipa 400 ali nemojte sve, jer ćete kasnije dodavati brašno po potrebi. U brašno stavite kvasac koji je narastao, a onda 100 grama margarina ili putera, 2 jaja i ostatak mleka.

Sve dobro mešajte i dodajte ostatak brašna i posolite po ukusu. Mesite brašno sve dok se više ni malo ne bude lepilo za ruke. Zatim ga prekrijte folijom ili krpom i ostavite da “odmori” oko sat vremena. Za to vreme bi trebalo da se duplira veličina testa.

Radnu površinu pospite brašnom (da se testo ne bi lepilo) i nastavite da ga mesite i razvlačite. Ruke povremeno podmažite uljem, kako bi ga lakše oblikovali. Ukoliko vam ne ide, testo ostavite 15 minuta da još malo odmori, pa nastavite sa mešenjem.

Foto: printscreen You Tube Domaći recepti

Za to vreme, pripremite okrugli pleh, podmažite ga margarinom ili puterom i obložite papirom za pečenje.

Česnicu možete oblikovati kao pogaču, ili praviti manje “ružice” koje ćete ređati jednu do druge u okruglom plehu. Obod česnice možete ukrasiti malom pletenicom od testa, ukoliko je pripremate kao klasičnu pogaču.

Prema običaju, u česnicu se stavlja novčić, koji se prethodno otkuvao 15 minuta u kipućoj vodi, dezinfikovao i umotao u alu-foliju. Takođe u česnicu se ponegde ubacuju i zrna suvog grožđa, pasulja ili pšenice, dren, koji imaju simboličko značenje da godina bude slatka i da ukućani budu zdravi.

Oblikovanu česnicu premažite umućenim jajetom kako bi dobilo onu lepu žućkastu, rumenu boju prilikom pečenja. Peče se prvih 15 minuta na 200 stepeni, a ako primetite da se do tad česnica lepo zarumenela prekrijte alu folijom i pecite još 15 do 20 minuta.

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set