• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: krstarica

13.02.2021

22:00

PRAVLJENJE SOSA VAM NE IDE OD RUKE? Evo nekoliko načina kako da brzo i lako zgusnete tečni dodatak!

Recepti

PRAVLJENJE SOSA VAM NE IDE OD RUKE? Evo nekoliko načina kako da brzo i lako zgusnete tečni dodatak!

Podeli vest

Sos je sjajan dodatak skoro svakom jelu. Međutim, koliko god da su jednostavni, ne uspevaju uvek. Najčešći problem – postaju previše retki. To nije razlog da bacimo sos i da počnemo sa njegovom pripremom ispočetka. Postoji nekoliko načina kojima jednostavno možete da zgusnete preterano tečni dodatak

Prvi i najlakši način za to je – brašno. Međutim, da se ne pretvori u grudvice, ono mora da bude prethodno zaprženo ili dobro promešano sa malom količinom vode. Nakon toga dodajte u sos, dobro mešajte i uživajte u rezultatu. Međutim, ne zaboravite da je ova metoda odgovarajuća samo za tople soseve – bolonjeze, sosevi od pavlake ili bešamel sos.

Krompir pire u prahu je drugi način. Pomoću njega ćete izbeći specifični ukus brašna, a tekstura će postati sipkasta i vazdušasta. Ponovo je pogodan samo za tople soseve.

Neke domaćice više vole da koriste skrob. On će isti posao da završi kao krompir pire i brašno, obzirom na to da oni sadrže ovaj proizvod. Za soseve na mlečnoj bazi i bazi od pavlake, možete da koristite i tečnu pavlaku za kuvanje. Kada provri, ona ima svojstvo da se zgušnjava, a zajedno sa tim poboljšava ukus.

Foto: Pixabay

Sos je sjajan dodatak jelu

Ukoliko u sosu ima povrća, možete da stavite dodatnu količinu sitno iseckanih šargarepa i pečuraka. Oni će takođe dodati gustinu i poboljšaće ukus. Izrendani krompir takođe zgušnjava. Razlog – sadrži skrob, ali koristite ga samo kod belih soseva sa jakim ukusom pavlake ili ukusom sira.

Druga caka – prosto ostavite sos da duže vri. Obzirom na to da nije supa, čak i da se povrće u njemu prekuva, niko neće primetiti. A njihovo prekuvavanje može da dovede do dodatnog zgušnjavanja.

Za hladne soseve – koristite majonez ili kiselu pavlaku. U slučaju da želite da dobijete gust sos od belog luka ili mlečni sos, onda umesto kiselog mleka i majoneza pomešajte pavlaku sa majonezom. Međutim, ni u kom slučaju nemojte mutiti mikserom, ili seckom, zato što na taj način pavlaka postaje tečna i dobićete suprotni efekat.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi
Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu danas počinje suđenje Snežani Stević (48) koja je uhapšena početkom marta ove godine zbog sumnje da se bavila nadrilekarstvom i radila estetske i stomatološke zahvate u svom salonu lepote "BV Dental Estetic", a protiv nje podneta je i krivična prijava zbog falsifikovanja diplome.

03.07.2024

09:15

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija