OD JEDNOG TESTA NAPRAVITE DVA VRHUNSKA RECEPTA! Prste da poližeš /VIDEO/
Budite praktični i od jednog testa napravite dva ukusna jela
24.02.2021
10:36
Recepti
Zato destilaciju (pečenje) rakije treba obaviti u pravo vreme. Prerana destilacija koma uzrokovaće to da ćete dobiti manje rakije i to zbog nepotpuno prevrelog šećera u plodovima. S druge strane, prekasnom destilacijom koma uz znatan gubitak alkohola – može se dogoditi da se pokvari ceo sadržaj, svojim lošim sastojcima, kao što su kiselina i plesan. Ako nemate mogućnost da blagovremeno pečete kom, a to je najkasnije 2-3 nedelje posle završnog vrenja, konzervirajte ga, da bi duže vreme ostao kvalitetan. U tu svrhu se pokriva najlonskom folijom preko koje se nabaca tanji sloj peska.
Treba izbeći više alkohola
Kom od šljiva peče se u kazanima, pravilnije u destilacijskim aparatima za dvokratnu destilaciju ili kako bi naš narod rekao, u “veselim mašinama”. Pečenje prevrelog koma odvaja hlapive sastojke prevodeći ih u tečni destilat – rakiju. Ispraljivi sastojci koma sastoje se iz mnogobrojnih hemijskih komponenti koje, uz najzastupljeniju vodu i alkohol, prelaze u destilat. To su aromatične materije isparljive kiseline, esteri, viši alkoholi itd.
Svi isparljivi sastojci nemaju istu vrednost za kvalitet rakije, pa neke pri pečenju treba svakako izbeći, a to se naročito odnosi na više alkohole, jer rakiji daju loš ukus patoke. Svrha destilacije nije samo dobijanje neutralnog alkohola, već da osim vode i alkohola u rakiju pređu i sortne aromatične primese, bez kojih nema kvalitetnog ukusa i mirisa šljivovice. Pri postizanju tog cilja, najveće je umeće pečenje, tako da se na vreme odvoje frakcije rakije koje bi joj mogle pokvariti karakterističan skladan ukus i miris.
Foto: Shutterstock
Kako očuvati voćnu aromu kod rakija?
Pre punjenja kazana, sa koma se skine i baci gornji deo, sve do zdravog dela jer je sasušen, ukiseljen i plesnjiv. Kotao se puni komom do otprilike dve trećine zapremine, jer je potrebno 30% praznog prostora kako kom ne bi iskipio kad zavre. U početku pečenja vatra pod kotlom mora biti jača, a desetak minuta pre početka vrenja, kad se kapak zagreje tako da se više na njemu ne može držati ruka, vatru treba smanjiti. Destilacija se mora odvijati polako, a traje obično dva do tri sata, jer samo tako se može dobiti šljivovica intenzivno izražene arome.
Destilacija se izvodi obavezno u frakcijama
Pri hlađenju vodom, hladnjak mora biti u gornjoj trećini topao, u sredini mlak, a u donjem delu hladan. Destilacija se izvodi obavezno u frakcijama, a to znači da treba izdvajati tri frakcije: prvenac, srednju frakciju – srce i poslednju frakciju – patoku. Kad iz hladnjaka poteče tanki mlaz rakije, to je prvenac, a on sadrži veliki postotak lako isparljivih komponenti, koji kvare miris rakije i zato se mora odvojiti u količini 0,3-0,6% od komine u kotlu (3 dl do 6 dl na 100 l komine).
Posle prvenca hvata se najveći deo srednjeg destilata, kojim dobijamo meku šljivovicu do jačine koju želimo (28-38 %). Kad jačina destilata na izlazu iz hladnjaka padne na oko 10%- 15% alkohola, dalje se hvata poslednja frakcija, patoka, sve dok u destilatu alkohol ne padne na 2%-3%. Frakcija prvenca i patoke mešaju se i na kraju zajedno ili posebno destiluju uz ponovo odvajanje prvenca i patoke. Tako dobijena rakija je obično slabijeg kvaliteta. Vrlo loša praksa je ubacivanja patoke i prvenca u kominu sledećeg kotla, jer se tako ozbiljno narušava kvalitet šljivovice. Nema nikakvog smisla da ono što smo jednom odvojili kao loše još jednom ulivamo u kotao i opet odvajamo.
Foto: RINA
Izbegnite rakiju od koje boli glava
Dobijanje vrlo kvalitetne rakije jačine od 37%-45 % jednokratnom destilacijom komine vrlo je teško, a to podrazumeva pravilno odvajanje sve tri frakcije. Ima i onih koji jednokratno peku rakiju jačine i 38%-42 % (15-17 gradi), ali imajte na umu da takve rakije imaju pomalo neugodan, patočan miris, ukoliko šljiva nije bila izuzetnog kvaliteta, pravilno ukomljena i na vreme pečena. Ne treba zaboraviti da su upravo takve patočne rakije teškog mirisa, koji rakiji daju viši alkoholi, glavni uzročnik jakog mamurluka, ako se “popije” malo više.
Jake, kako volimo reći, ljute šljivovice 45%-50% alkohola (18-20 gradi), odličnog kvaliteta, mogu se dobiti samo prepečenjem meke rakije. To znači da se uređaj za destilaciju (kotao) rastavi i temeljno opere 5%-6 % toplim rastvorom sode uz jako ispiranje hladnom vodom. Nakon toga kotao se puni sirovom, mekom rakijom do 70% svoje zapremine. Svrha druge destilacije, tj. prepeke mekane (slabe) rakije, jeste da joj se povisi sadržaj alkohola, ali ujedno i prečisti (rektifikacija) od eventualnih nepoželjnih sastojaka (kiseline, patočnog mirisa, itd.). Tajna visokog kvaliteta naših odličnih starih prepečenica je u tome što se prepečenjem koncentrišu aromatične materije, koje im daju onaj izvanredan miris i ukus plodova plave šljive.
Kod prepeka treba odvojiti nešto više prvenca
Prepek rakije obavlja se takođe frakcionom destilacijom, sa odvajanjem prvenca, srednje frakcije i patoke, dakle kao i kod pečenja meke rakije. Razlika je u tome što se kod prepeka odvaja 1-2 litre prvenca, to više što je šljivovica slabijeg kvaliteta. Najčešća i najveća je greška kod prepeka upravo je prerano prelaženje sa frakcije prvenca na hvatanje srednje frakcije. Zbog toga se dobije rakija koja jako “pali” u grlu i vrlo je oštrog mirisa i u njoj se alkohol baš ističe. Zbog toga je uvek bolje odvojiti nešto više prvenca, nego manje.
Iskusni “pecmajstori” uz alkoholometar i degustacijom mogu tačno da odrede trenutak kad treba preći na hvatanje srednje frakcije. Prepek meke rakije treba da se odvija polagano (4-5 sati), jer samo tako u prepečenicu prelaze sve fine aromatične i ispraljive materije odlučujuće za kvalitet šljivovice. I napokon, najvažnije je pravovremeno odvojiti patoku, i to onda kad jačina destilata koji izlazi iz hladnjaka padne na 20% do 25%, a jačina srednje frakcije je oko 60%-65%.
Na kraju se prepeku prvenac i patoka
Prvenac i patoka se mešaju i posebno ponovno prepeku u slabiju, lošiju prepečenicu. Najčešća greška kod prepeka je nastojanje da se dobije rakija približne jačine onoj u potrošnji (45%-50%). Takvim lošim postupkom prepeka uhvaćen je veći deo patoke, koji dobijenoj prepečenici znatno pokvari ukus i miris. Od 100 l mekane šljivovice (30%) prepekom se dobije 1-2 litre prvenca, 30 litara prepečenice, 20-25 litara patoke, 40-45 litara džibre koja ostaje u kotlu.
Dobijena prepečenica (srednja frakcija) jačine 65%, razblažuje se destilovanom vodom da se dobije 45% rakija od 18 gradi, ugodna za piće. Tako se 30 litara 65% rakije razblažuje sa 13,8 litara destilovane vode.
Rakija zahteva određeno vreme starenja (odležavanja) kojim dobija harmonični ukus, pitkija je, mekša i izraženijeg bukea. Minimalno razdoblje starenja iznosi 8-10 nedelja i to samo u hrastovim buradima, koje rakiji, uz zlatnožutu boju, daju i niz drugih sastojaka važnih za njen odličan ukus i miris.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Vladan Đokić, rektor Beogradskog univerziteta, ponovo je zakukao zbog sistema SPIRI.
28.12.2025
18:37
Ustavnom sudu danas su, kako saznajemo, podnete žalbe na nezakonita rešenja predsednika Visokog saveta tužilaštva (VST) Branka Stamenkovića kojima je sam, bez odlučivanja Saveta kao kolegijalnog organa, u petak odbio prigovore izjavljene povodom tužilačkih izbora na kojima se biralo pet članova Saveta iz reda javnih tužilaca.
28.12.2025
17:16
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo je bio u pravu, a njegove tadašnje tvrdnje sada je potvrdio i hrvatski Index.hr.
28.12.2025
17:06
Danas kako su i najavili blokaderi skupljaju potpise podrške za izlazak na izbore koji nisu ni raspisani. U nedostatku ljudstva možemo primetiti da im ne manjka državne imovine.
28.12.2025
16:21
Odbornici poslaničke grupe SNS-a iz Niša došli su danas ispred MUP PU Niš da postave određena pitanja.
28.12.2025
15:55
Ugostitelj i alas Renato Grbić izjavio je danas, nakon što je 34. put sprečio nečije samoubistvo na Dunavu, da je svaki problem rešiv, pogotovo uz podršku prijatelja i porodice.
28.12.2025
18:00
U poslednjoj epizodi podkasta "Na krilima zmaja" lekari su otvoreno i stručno govorili o menopauzi i perimenopauzi, temama koje i dalje prate brojni mitovi, iako imaju veliki uticaj na zdravlje i kvalitet života žena.
28.12.2025
18:30
U svakom kraju postoji "ona jedna kuća" koja prva zasija pred Novu godinu , ali u komšiluku 17-godišnjeg Luke Žeravice iz Kikinde, svi znaju da to nije samo zbog lampica.
28.12.2025
17:30
Praznični dani u zemljama Zapadnog Balkana doneli su pojačan intenzitet saobraćaja, a duže zadržavanje zabeleženo je na više graničnih prelaza, uključujući Mađarsku, Makedoniju i druge pravce ka Srbiji.
28.12.2025
16:40
Policiјski službenici PU za grad Beograd identifikovali su i uhapsili Tihomira Krstića (44) zbog postoјanja osnova sumnje da јe јuče u Novom Beogradu izvršio krivično delo teško ubistvo u pokušaјu nad šezdesetosmogodišnjom ženom.
28.12.2025
17:22
Telo nepoznatog mladića, starog oko 30 godina, pronađeno je 26. decembra u selu Šekular kod Berana.
28.12.2025
19:04
Policija u Novom Sadu i Vrbasu uhapsila je L. N. (25) iz okoline Vrbasa i L. M. (18) iz Novog Sada, zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivično delo ubistvo.
28.12.2025
16:11
Napadač sa Novog Beograda, koji je ženi na stepeništu zgrade naneo devet ubodnih rana, uhapšen je danas i utvrđeno je da je reč o Tihomiru Krstiću (46) koji je pre dva meseca izašao iz KPZ "Zabela"
28.12.2025
15:27
Monstrum koji je juče izbo baku na Novom Beogradu je uhapšen, a Informer saznaje da se radi o licu koje je od ranije poznato policiji.
28.12.2025
14:52
Danas je važan dan na putu ka miru, poručio je specijalni predstavnik predsednika Rusije Kiril Dmitrijev, nagoveštavajući mogući preokret u naporima za političko rešenje globalnih kriza.
28.12.2025
18:40
Sjedinjene Američke Države značajno pojačavaju vojno prisustvo u Karibima, a bespilotne letelice MQ-9 Reaper primećene su u subotu na aerodromu Rafael Ernandes u gradu Aguadilja, na Portoriku.
28.12.2025
18:10
Američki predsednik Donald Tramp saopštio je da je telefonom razgovarao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom uoči planiranog sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.
28.12.2025
18:00
Nakon višenedeljnih iscrpljujućih borbi, poslednja ruska uporišta u Kupjansku su, po svemu sudeći, pred slomom, dok se preostale snage suočavaju sa neizbežnim uništenjem, saopštili su ukrajinski vojni izvori.
28.12.2025
17:41
Snažna snežna oluja Johanes pogodila je Švedsku i Finsku, ostavivši iza sebe ozbiljne posledice po infrastrukturu i svakodnevni život građana.
28.12.2025
17:25
Glumica Milica Milša oglasila se nakon dve operacije tokom kojih joj je uklonjen karcinom kože.
28.12.2025
17:47
Godinu na malim ekranima obeležile su domaće serije koje nisu bežale od teških tema: ratova, zločina, porodičnih lomova i moralnih dilema.
28.12.2025
16:34
Naša glumica Dobrila Ćirković imala je intimnu scenu koja je šokirala publiku ali i repliku zbog koje je ostala upamćena i danas.
28.12.2025
15:03
Predsednik Francuske Emanuel Makron oglasio se povodom vesti da je preminula Brižit Bardo, legenda francuskog i svetskog glumišta.
28.12.2025
14:13
Pevačica Ivana Pavković ne bi gostovala kod Lune Đogani u emisiji, jer se kako je istakla, ne bi rijatno osećala.
28.12.2025
18:34
Pevačica Goga Sekulić otkrila je da nastupa već deseti dan zaredom i pecnula kolege.
28.12.2025
17:51
Supruga Lepog Miće, učesnika brojnih rijaliti programa, viđena je samo jednom u javnosti, kada su prikazivane uspomene zadrugara.
28.12.2025
17:11
Voditeljka Jovana Jeremić je izrazila tugu zbog smrti francuske glumice Brižit Bardo.
28.12.2025
15:44
Pevačica Anabela Atijas otkrila je da je pevač Nenad Knežević Knez predložio da ona postane članica grupe Funky G.
28.12.2025
15:13
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar