OD JEDNOG TESTA NAPRAVITE DVA VRHUNSKA RECEPTA! Prste da poližeš /VIDEO/
Budite praktični i od jednog testa napravite dva ukusna jela
24.02.2021
10:36
Recepti
Zato destilaciju (pečenje) rakije treba obaviti u pravo vreme. Prerana destilacija koma uzrokovaće to da ćete dobiti manje rakije i to zbog nepotpuno prevrelog šećera u plodovima. S druge strane, prekasnom destilacijom koma uz znatan gubitak alkohola – može se dogoditi da se pokvari ceo sadržaj, svojim lošim sastojcima, kao što su kiselina i plesan. Ako nemate mogućnost da blagovremeno pečete kom, a to je najkasnije 2-3 nedelje posle završnog vrenja, konzervirajte ga, da bi duže vreme ostao kvalitetan. U tu svrhu se pokriva najlonskom folijom preko koje se nabaca tanji sloj peska.
Treba izbeći više alkohola
Kom od šljiva peče se u kazanima, pravilnije u destilacijskim aparatima za dvokratnu destilaciju ili kako bi naš narod rekao, u “veselim mašinama”. Pečenje prevrelog koma odvaja hlapive sastojke prevodeći ih u tečni destilat – rakiju. Ispraljivi sastojci koma sastoje se iz mnogobrojnih hemijskih komponenti koje, uz najzastupljeniju vodu i alkohol, prelaze u destilat. To su aromatične materije isparljive kiseline, esteri, viši alkoholi itd.
Svi isparljivi sastojci nemaju istu vrednost za kvalitet rakije, pa neke pri pečenju treba svakako izbeći, a to se naročito odnosi na više alkohole, jer rakiji daju loš ukus patoke. Svrha destilacije nije samo dobijanje neutralnog alkohola, već da osim vode i alkohola u rakiju pređu i sortne aromatične primese, bez kojih nema kvalitetnog ukusa i mirisa šljivovice. Pri postizanju tog cilja, najveće je umeće pečenje, tako da se na vreme odvoje frakcije rakije koje bi joj mogle pokvariti karakterističan skladan ukus i miris.
Kako očuvati voćnu aromu kod rakija?
Pre punjenja kazana, sa koma se skine i baci gornji deo, sve do zdravog dela jer je sasušen, ukiseljen i plesnjiv. Kotao se puni komom do otprilike dve trećine zapremine, jer je potrebno 30% praznog prostora kako kom ne bi iskipio kad zavre. U početku pečenja vatra pod kotlom mora biti jača, a desetak minuta pre početka vrenja, kad se kapak zagreje tako da se više na njemu ne može držati ruka, vatru treba smanjiti. Destilacija se mora odvijati polako, a traje obično dva do tri sata, jer samo tako se može dobiti šljivovica intenzivno izražene arome.
Destilacija se izvodi obavezno u frakcijama
Pri hlađenju vodom, hladnjak mora biti u gornjoj trećini topao, u sredini mlak, a u donjem delu hladan. Destilacija se izvodi obavezno u frakcijama, a to znači da treba izdvajati tri frakcije: prvenac, srednju frakciju – srce i poslednju frakciju – patoku. Kad iz hladnjaka poteče tanki mlaz rakije, to je prvenac, a on sadrži veliki postotak lako isparljivih komponenti, koji kvare miris rakije i zato se mora odvojiti u količini 0,3-0,6% od komine u kotlu (3 dl do 6 dl na 100 l komine).
Posle prvenca hvata se najveći deo srednjeg destilata, kojim dobijamo meku šljivovicu do jačine koju želimo (28-38 %). Kad jačina destilata na izlazu iz hladnjaka padne na oko 10%- 15% alkohola, dalje se hvata poslednja frakcija, patoka, sve dok u destilatu alkohol ne padne na 2%-3%. Frakcija prvenca i patoke mešaju se i na kraju zajedno ili posebno destiluju uz ponovo odvajanje prvenca i patoke. Tako dobijena rakija je obično slabijeg kvaliteta. Vrlo loša praksa je ubacivanja patoke i prvenca u kominu sledećeg kotla, jer se tako ozbiljno narušava kvalitet šljivovice. Nema nikakvog smisla da ono što smo jednom odvojili kao loše još jednom ulivamo u kotao i opet odvajamo.
Izbegnite rakiju od koje boli glava
Dobijanje vrlo kvalitetne rakije jačine od 37%-45 % jednokratnom destilacijom komine vrlo je teško, a to podrazumeva pravilno odvajanje sve tri frakcije. Ima i onih koji jednokratno peku rakiju jačine i 38%-42 % (15-17 gradi), ali imajte na umu da takve rakije imaju pomalo neugodan, patočan miris, ukoliko šljiva nije bila izuzetnog kvaliteta, pravilno ukomljena i na vreme pečena. Ne treba zaboraviti da su upravo takve patočne rakije teškog mirisa, koji rakiji daju viši alkoholi, glavni uzročnik jakog mamurluka, ako se “popije” malo više.
Jake, kako volimo reći, ljute šljivovice 45%-50% alkohola (18-20 gradi), odličnog kvaliteta, mogu se dobiti samo prepečenjem meke rakije. To znači da se uređaj za destilaciju (kotao) rastavi i temeljno opere 5%-6 % toplim rastvorom sode uz jako ispiranje hladnom vodom. Nakon toga kotao se puni sirovom, mekom rakijom do 70% svoje zapremine. Svrha druge destilacije, tj. prepeke mekane (slabe) rakije, jeste da joj se povisi sadržaj alkohola, ali ujedno i prečisti (rektifikacija) od eventualnih nepoželjnih sastojaka (kiseline, patočnog mirisa, itd.). Tajna visokog kvaliteta naših odličnih starih prepečenica je u tome što se prepečenjem koncentrišu aromatične materije, koje im daju onaj izvanredan miris i ukus plodova plave šljive.
Kod prepeka treba odvojiti nešto više prvenca
Prepek rakije obavlja se takođe frakcionom destilacijom, sa odvajanjem prvenca, srednje frakcije i patoke, dakle kao i kod pečenja meke rakije. Razlika je u tome što se kod prepeka odvaja 1-2 litre prvenca, to više što je šljivovica slabijeg kvaliteta. Najčešća i najveća je greška kod prepeka upravo je prerano prelaženje sa frakcije prvenca na hvatanje srednje frakcije. Zbog toga se dobije rakija koja jako “pali” u grlu i vrlo je oštrog mirisa i u njoj se alkohol baš ističe. Zbog toga je uvek bolje odvojiti nešto više prvenca, nego manje.
Iskusni “pecmajstori” uz alkoholometar i degustacijom mogu tačno da odrede trenutak kad treba preći na hvatanje srednje frakcije. Prepek meke rakije treba da se odvija polagano (4-5 sati), jer samo tako u prepečenicu prelaze sve fine aromatične i ispraljive materije odlučujuće za kvalitet šljivovice. I napokon, najvažnije je pravovremeno odvojiti patoku, i to onda kad jačina destilata koji izlazi iz hladnjaka padne na 20% do 25%, a jačina srednje frakcije je oko 60%-65%.
Na kraju se prepeku prvenac i patoka
Prvenac i patoka se mešaju i posebno ponovno prepeku u slabiju, lošiju prepečenicu. Najčešća greška kod prepeka je nastojanje da se dobije rakija približne jačine onoj u potrošnji (45%-50%). Takvim lošim postupkom prepeka uhvaćen je veći deo patoke, koji dobijenoj prepečenici znatno pokvari ukus i miris. Od 100 l mekane šljivovice (30%) prepekom se dobije 1-2 litre prvenca, 30 litara prepečenice, 20-25 litara patoke, 40-45 litara džibre koja ostaje u kotlu.
Dobijena prepečenica (srednja frakcija) jačine 65%, razblažuje se destilovanom vodom da se dobije 45% rakija od 18 gradi, ugodna za piće. Tako se 30 litara 65% rakije razblažuje sa 13,8 litara destilovane vode.
Rakija zahteva određeno vreme starenja (odležavanja) kojim dobija harmonični ukus, pitkija je, mekša i izraženijeg bukea. Minimalno razdoblje starenja iznosi 8-10 nedelja i to samo u hrastovim buradima, koje rakiji, uz zlatnožutu boju, daju i niz drugih sastojaka važnih za njen odličan ukus i miris.
Vučić je odgovorajući na pitanje kako komentariše izjavu potpredsednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić da je počeo građanski rat i da treba da se zapuca, rekao da mu je žao tih ljudi, a da on već razmišlja o razgovorima koji ga očekuju, pre svega sa novoizabranim predsednikom SAD Donaldom Trampom i sa drugim zvaničnicima sledeće nedelje i da ne želi time da se bavi.
07.11.2024
18:31
Šolakov cirkuzant Nenad Kulačin pre godinu i po dana tražio je ostavku predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
07.11.2024
17:33
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na pitanje o kritikama političkih neistomišljenika zbog odlaska u štab Srpske napredne stranke (SNS) u Novi Sad, za vreme održavanja protesta, te da je bežao od Novosađana, Vučić je rekao da je "otišao mirno, stajao, zapalio sveću, stajao minut i odao poštu preminulima".
07.11.2024
17:22
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je šteta koja je nastala tokom protesta u Novom Sadu na koji je u utorak pozvala opozicija, prema prvim procenama, oko milion evra.
07.11.2024
17:01
Donald Tramp, republikanski kandidat za predsednika SAD, postao je 47. američki predsednik na izborima održanim 5. novembra, a ova činjenica iritira tajkunske medije u Srbiji.
07.11.2024
21:53
Tokom Sprecijalnog programa Informer TV došlo je do oštrog sukoba na temu odnosa SAD prema Srbiji i kosovskom pitanju između gostiju voditelja Informer TV Igor Ćurčića, Miljana Damjanovića iz SRS-a i političkog analitčara Srbe O. Filipovića.
07.11.2024
20:10
Voditeljka Informer TV Andrea Veskov javila se iz Palm Biča i otkrila kakva je tamo atmosfera kao i da li se očekuju tenzije.
04.11.2024
21:57 >> 22:34
Gosti specijalnog programa Informer TV povodom izbora u SAD, bili su Ivan Miletić sa Instituta za javnu diplomatiju i dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije.
04.11.2024
21:14
Ekskluzivno na Informer TV-u, Andrea Veskov je intervjuisala Rika Elmorea, oficirom vazdušne odbrane SAD-a, koji je bio svedok potresnih trenutaka tokom atentata na Donalda Trampa 13. jula.
04.11.2024
14:51
Član Glavnog odbora Srpske napredne stranke Zoran Babić govorio je u Info jutru o još jednom pokušaju opozicije da iskoriste tragediju koja je Srbiju pogodila. I dok Srbija jeca, opozicija lešinari.
04.11.2024
12:32
Nenad Grujović (41), poznatiji kao Crni Gruja, poginuo je pre tačno šest godina kada je pao kroz prozor stana u kom je živeo na prvom spratu zgrade u Đušinoj ulici u centru Beograda!
07.11.2024
20:11
Anđela Ruman (20) iz Stare Pazove poginula je u padu nadstrešnice u Novom Sadu. U međuvremenu je sahranjena, a sada se medijima oglasila njena majka Zorica i opisala poslednje Anđeline trenutke života.
07.11.2024
11:43
Jovan K. (31) nastradao je danas pre podne kada je na njega pao kombi koji je popravljao. Vozilo je bilo parkirano na blagoj nizbrdici zelene površine preko puta Jovanove kuće u ulici Boška Buhe u Apatinu.
07.11.2024
19:34
Blizanci Miodrag i Vlado Novakov utopili su se 2007. godine pod nerazjašnjenim okolnostima u jami punoj vode, iza Parohijskog doma na Toplici, u Baru, u Crnoj Gori. Imali su svega šest godina.
07.11.2024
18:47
Među prvih osam zemalja u kojima žive ljudi sa najvišim koeficijentom inteligencije, verovali ili ne, nalazi se i Srbija. Pametniji od nas, pokazuje istraživanje, samo su Japanci, Mađari, Tajvančani, Italijani i Južnokorejci.
07.11.2024
22:39
Cene nekretnina u Srbiji počele su polako da opadaju, a mi smo napravili nekoliko izbora za sve one koji žele kuću i okućnicu za manju količinu novca i da je u prirodi. Cene su raznovrsne, a nama je za oko zapala nekretnika koja sa placem košta samo 5.000 evra.
07.11.2024
21:30
Povodom praznika, Dana primirja u Prvom svetskom ratu, u ponedeljak, 11. novembra, doći će do promena u radu Javnog gradskog prevoza u Beogradu.
07.11.2024
21:15
Teretna vozila na graničnim prelazima na izlazu iz zemlje očekuju višesatna zadržavanja, najviše na Kelebiji i Batrovcima, po šest sati, saopštio je danas Auto-moto savez Srbije (AMSS).
07.11.2024
18:49
Sutra se obeležava Mitrovdan, jedan od najvećih praznika u pravoslavnoj crkvi, obeležen crvenim slovom u kalendaru. U narodnim verovanjima ostalo je mnogo priča i običaja koji se vezuju za ovog sveca.
07.11.2024
18:15
Crno-beli ostali na začelju, Crvena zvezda na deobi sedmog mesta.
07.11.2024
23:03
Izjava trenera Partizana Željka Obradovića će, moguće, obići svet, pošto je imao šta da kaže o razlici između NBA lige i Evrolige.
07.11.2024
23:18
Košarkaši Crvene zvezde prekinuli su seriju evroligaških poraza i večeras na svom terenu savladali ekipu Albe sa 92:71 (23:14, 18:18, 22:18, 29:21) u osmom kolu elitnog takmičenja.
07.11.2024
20:52
Navijačima Barselone je bilo zabranjeno da prisustvuju utakmici sa Crvenom zvezdom, ali su pronašli način da se pojave na najvećem srpskom stadionu. Oni su se maskirali u pristalice domaćih, pa se čak i učlanili u klub!
07.11.2024
23:05
Tokom večerašnjih 17 mečeva Lige Evrope videli smo pravi spektakl! Dueli koji su svakako privukli najveću pažnju naše publike, bili su između Ajaksa i Makabija iz Tel Aviva - 5:0, Alkmara i Fenerbahčea - 3:1, Mančester junajteda i PAOK-a - 2:0, Galatasaraja i Totenhema - 3:2, kao i remi Rojal Uniona i Rome - 1:1.
07.11.2024
22:59
Posada lovca-bombardera Su-34 napala je osoblje i uporište Oružanih snaga Ukrajine u pograničnom rejonu Kurske oblasti.
07.11.2024
23:00
Putovanje je dovoljno stresno i iako su ljudi spremni na mnoge potencijalne nezgode koje bi ih mogle zadesiti, niko ne očekuje da će videti rakuna kako visi sa plafona. Životinja koja je visila sa plafona na aerodromu LaGvardija uplašila i osoblje i putnike.
07.11.2024
22:45
Rusko ministarstvo odbrane objavilo je video u kome je prikazala neke od uspeha borbene Vostok kao što je postavljanje ruske zastave iznad zauzetog Ugljedara.
07.11.2024
22:30
Odlazeći predsednik Gane Nana Akufo-Addo suočava se sa negativnim reakcijama na društvenim mrežama nakon što je otkrio svoju statuu tokom obilaska zapadnog regiona zemlje.
07.11.2024
22:00
Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp izrazio je želju da razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.
07.11.2024
21:35
Rejčel Kenedi gostovala je u podkastu The Trial of Diddy i između ostalog otkrila kako je upoznala Pi Didija u toples klubu "Seventh Heaven" u Tokiju, gde je radila kao plesačica.
07.11.2024
15:39
Lejdi Gaga zgrozila je planetu nastupom tokom koga joj igračica povraća na grudi!
07.11.2024
13:50
Vesna Trivalić obukla se kao igumanija i šokirala javnost!
07.11.2024
12:32
Vojin Ćetković kaže da je ostavio ćerkicu u krevetac i otišao na terasu da pije!
07.11.2024
11:57
Marija Mikić je otkrila da ne osuđuje sve kolege koji su pevali na Dan žalosti, jer smatra da nisu svi bili u mogućnosti da tek tako otkažu nastupe.
07.11.2024
20:59
Šejla Zonić otkrila je kako je protekla njena saradnja da sa kolegama Mirzom Selimovićem i Draganom Kojićem Kebom, te zaključila da su obojica sjajni.
07.11.2024
19:51
Poznati bračni par, Jana i Ivan Todorović, proslavili su punoletstvo ćerke Kristine Džulijen Todorović, a za to zadovoljstvo izdvojili su čak 100.000 evra!
07.11.2024
18:28
U iskrenom razgovoru koji je otvorio vrata njenog privatnog života, Sanja je otkrila ono što nikada do sada nije delila sa javnošću.
07.11.2024
23:15
Zorica Marković je žestoko osudila kolege koje su pevale na Dan žalosti.
07.11.2024
23:11
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.