DUŽI ŽIVOT UZ RIBU! Od ČORBE do SALATE - 4 specijaliteta iz MORSKIH dubina! /RECEPTI/
Podeli vest
Veliki broj istraživanja pokazuje da su ljudi u čijoj ishrani riba zauzima važno mesto, poput mediteranskih naroda ili Japanaca, dugovečni. Osobe koje redovno konzumiraju ribu mogu da smanje rizik od srčanog i moždanog udara, depresije i mnogih drugih hroničnih degenerativnih bolesti
Kao tipičnim kontinentalcima, Srbima riba nikad nije bila omiljena, a iskreno ni česta hrana - svako od nas pojede tek pet do sedam kilograma godišnje, nešto više oni koji žive blizu Save i Dunava. Jede se tu i tamo nešto oslića, skuše, šarana ili pastrmke, najviše u dane posta iako nutricionisti insistiraju da se na meniju nađe najmanje dva puta nedeljno. Kako biste se približili ovom idealu, odredite jedan dan u sedmici (barem toliko) koji će biti rezervisan za ova divna rečna i morska stvorenja, jer razloga za to ima napretek.
Ko još ne voli poslastice koje su sočne i mekane i prosto se tope u ustima. A još ako su povoljne i prave se brzo i lako! Upravo je takav ovaj čokoladni kolač....
28.02.2021
12:24 >> 12:25
Od glave do repa
Riba predstavlja glavni prehrambeni izvor blagotvornih omega 3 masnih kiselina i nutrijenata kao što su vitamin D i selen. Bogata je proteinima visoke biološke vrednosti, odnosno sadrži sve esencijalne aminokiseline potrebne za normalno funkcionisanje tela, a prednost ovih belančevina je u tome da su lakše probavljive i bolje iskoristive od onih iz mesa i mleka.
Najstariji recept
Hiljadama godina riba i plodovi mora su važan deo ljudske ishrane. Riba se lovi i jede još iz doba praistorije, a najstarija beleška o ribi kao hrani Homo sapijensa stara je više od 380.000 godina. Ribu su izuzetno cenili Egipćani, Kinezi, Rimljani. Tako je, recimo, naklonost starih Kineza prema ribi dokumentovana najstarijim ribljim receptom - marinirani i začinjeni šaran - koji potiče iz 1300 godine pre n. e.
Nutritivnoj vrednosti doprinose vitamini B3, B6 i B12, vitamin A, kao i minerali: gvožđe, cink, kalijum i fosfor. Pored toga, riblje meso je jedan od najboljih prirodnih izvora joda, minerala neophodnog u sintezi hormona štitne žlezde. Sitna plava riba, riba koja se priprema i jede sa kostima, ima dodatni nutricionistički adut, a to je posebno visok udeo kalcijuma.
Veliki broj istraživanja pokazuje da su ljudi u čijoj ishrani riba zauzima važno mesto, poput mediteranskih naroda ili Japanaca - dugovečni. Osobe koje redovno konzumiraju ribu mogu da smanje rizik od srčanog i moždanog udara, depresije i mnogih drugih hroničnih degenerativnih bolesti, kao i slabljenja moždanih funkcija povezanih sa starošću.
Zagađenje
Mada je morska riba u prednosti kada su čuvene i daleko hvaljene omega 3 masne kiseline u pitanju, iako su i neke rečne vrste, poput pastrmke, tolstolobika, soma, šarana i rečnih rakova veoma dobar izvor - zagađenje mora i okeana je glavni problem i uzrok nekvalitetne i "štetne" morske hrane.
Pojedine vrste, posebno predatori koji žive slobodno u velikim prostranstvima hraneći se drugim ribama, kao što su tuna, sabljarka i ajkula, sadrže određene količine žive koja kod nekih osoba može da izazove tegobe, uključujući i trovanje, pod uslovom da se svakodnevno konzumira u većim količinama. Zbog toga treba obratiti pažnju na to šta kupujemo, a prednost treba dati sitnijim vrstama, kao što su losos, sardine ili inćuni.
Postoji nepisano pravilo da se morska riba malo više jede leti, dok se slatkovodna nešto više konzumira zimi.
RECEPTI:
Čorba od skuše
Sastojci: 1 kg skuše, 250 g šargarepe, 450 g krompira, crni luk, grančica celera, kašika sirćeta, kašika gustina, veza peršuna, kocka za supu, limun, jaje, biber, so.
Priprema: U 2 l vode ubacite riblju kocku za supu (ili kocku od povrća), dodajte kašičicu soli, šargarepu isečenu na kolutove i krompir isečen na kockice. Kad proključa, dodajte sitno iseckan crni luk i grančicu celera. U omekšalo povrće dodajte ribu isečenu na krupnije komade i sirće i kuvajte 10 minuta da se riba skuva, ali ne i da se raspadne. Po potrebi dolijte vodu, pobiberite, posolite i smanjite temperaturu. Jaje umutite, pa dodajte sok od limuna, gustin i 2 kutlače čorbe. Promešajte i sipajte u čorbu. Kuvajte još 2-3 minuta na niskoj temperaturi. Pre serviranja pospite seckanim peršunom.
Losos sa boranijom i paradajzom
Sastojci: 1 kg file svežeg lososa, 250 g zelene boranije, 300 g čeri paradajza, 10-12 komada inćuna, šaka crnih ili zelenih maslina, šaka svežeg bosiljka, 1-2 limuna, četvrtina šolje maslinovog ulja, so i biber.
Priprema: Boraniju blanširajte u kipućoj vodi oko 5 minuta. Zagrejte rernu na 220 stepeni. Dok se ona greje, operite lososa, osušite ga papirnatim ubrusom, i skinite mu kožu ukoliko je nisu skinuli u ribarnici. Posolite i pobiberite ribu i iscedite na nju ceo limun, sa obe strane. Stavite ribu u sud za pečenje. Oko nje najpre stavite red boranije, paradajza, pa masline, inćune, i iseckani bosiljak. Prelijte to sve maslinovim uljem, odnosno uljem u kome su se nalazili inćuni. Nema potrebe da solite povrće zato što su inćuni veoma slani. Pecite sve oko 10-12 minuta na postojećoj temperaturi.
Pohovani oslić s tartar sosom
Sastojci: 0,5 kg fileta bele ribe (oslić, tolstolobik, iverak...), so, biber, ulje za prženje, jaje, šolja hlebnih mrvica. Za tartar sos: pola šolje majoneza, 2 kašike sitno iseckanih kiselih krastavčića, 2 kašike sveže mirođije sitno iseckane, 1-2 kašike svežeg vlašca sitno iseckanog, kašika kapara sitno iseckanog, kašičica limunovog soka, malo bibera.
Priprema: Najpre spremite sos: sitno iseckajte začinsko bilje, kapar i krastavčiće. To sve pomešajte sa majonezom, sokom od limuna i biberom i stavite u frižider. Izvadite filete ribe i papirnatim ubrusom pokušajte da uklonite višak vode, posebno ako je riba bila zamrznuta. Isecite filete na manje komade, posolite i pobiberite. U dubljem tiganju dobro zagrejte ulje, ali ne previše, manje od 1 cm visine. Umočite file ribe u umućeno jaje, a zatim ga obložite prezlama i stavite da se prži. Kad file dobije rumenu braon boju, što znači oko 4 minuta prženja, ukupno, izvadite ga iz ulja i položite na papirnati ubrus. Služite odmah uz tartar sos i bareni krompir.
Obrok salata s tunjevinom
Sastojci: 3 kuvana jaja, zelena salata, čeri paradajz, crne masline, konzerva tunjevine, so, biber, limunov sok, maslinovo ulje.
Priprema: Tunjevinu ocedite, jaja isecite na četvrtine. Pomešajte zelenu salatu sa prepolovljenim čeri paradajzom i maslinama, začinite solju i biberom. Prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom i pomešajte. Na vrh stavite tunjevinu i jaja i još malo začinite. Ovu salatu možete dopunjavati svojim omiljenim sastojcima po izboru, probajte da dodate fetu ili plavi sir, kukuruz šećerac, kuvani krompir...
OBARA S NOGU! Brz i jeftin ČOKOLADNI KOLAČ, sočan KAO DUŠA! /Video/
PEKARSKI trik za SAVRŠENO TESTO! Potrebna vam je JEDNA STVAR iz kuhinje koja ŠTEDI VREME!
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
komentari
lala
pre 3 godine
Napravio čorbu od skuše. Po receptu. Pomirisao. Bacio.
Otišao u pečenjaru i uzeo dve kile jagnjetine. I pivo.
Bez salate. Sa hlebom.
Ko još ne voli poslastice koje su sočne i mekane i prosto se tope u ustima. A još ako su povoljne i prave se brzo i lako! Upravo je takav ovaj čokoladni kolač....
Mandatar za izbor Vlade Srbije Miloš Vučević ocenio je danas da priča dela opozicije o bojkotu izbora za njega nije ništa drugo osim rašomonijada i ocenio da to što neko bira gde će izaći, a gde neće ne znači ništa drugo osim da procenjuju gde bi možda mogli da pobede i gde mogu da kontrolišu svoje odbore.
Mandatar za sastav nove Vlade Miloš Vučević rekao je danas posle sednice Predsedništva SNS da za predstojeće lokalne izbore neće biti moguće glasanje po mestu boravišta, kao što je to bilo moguće za republičke izbore.
Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.
Uzdanica Đilasove koalicije "Srbija protiv nasilja" ponovo je pokušala da javnosti prikaže lažnu sliku i prisvoji pobedu koju opocija na decembarskim izborima u Beogradu nije dobila!
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković istakao je danas, reagujući na izjavu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da dinar kao sredstvo plaćanja na KiM "pripada prošlom veku''.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obići će sutra pripremne radove na izgradnji kompleksa EXPO 2027, gde će prisustvovati ceremoniji početka radova na izgradnji Nacionalnog fudbalskog stadiona u Surčinu.
Napadi na Srbiju dolaze sa svih strana. Najnoviji napad dolazi iz Vojvodine. Ko nam nameće vojvođansku naciju? Na ovu temu govorili su istoričar Jovan Pejin i Ljubomir Đurić iz Centra za Nacionalnu politiku.
Predsednik RS Milorad Dodik traži od Srbije da razume razilaženje od predsednika Vučića s obzirom na sramnu rezoluciju o Srebrenici. Prema njegovim rečima Vučić radi odgovoran posao i da je veliki državnik. On predlaže da RS odbije tu rezoluciju. Na ovu temu u "Info danu" govorili su
Na sednici predstavništva SNS-a glavna tema bila je predlog sastava nove Vlade. Kako će ona izgledati? Koliki je značaj Ekspa? Zašto su važni izbori 2. juna? Na sve aktuelne teme u našoj zemlji, u emisiji "Info dan" govorio je Vladimir Orlić, predsednik odbora SNS-a.
Predsednik stranke "Dosta je bilo", Saša Radulović govorio je u emisiji Info jutro televizije Informer, o odnosu Zapada prema Srbiji, opoziciji, ali i o predstojećim izborima.
Godišnjica stravičnog masakra koji se dogodio u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, kada je dečak-ubica Kosta Kecmanović uleteo u školu i ubio devetoro dece i čuvara ove obrazovne ustanove, biće obeležena za tri dana.
Uprava policije Crne Gore objavila je video-snimak na kom se vidi dovođenje Duška Kneževića u Crnu Goru i tok njegove ekstradicije sa aerodroma do Višeg suda u Podgorici.
Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.
Levi bek koji je te sezone bio nezamenljiv kaže da mu se u današnjem crveno-belom timu najviše sviđaju Ivanić, Katai i Glazer, a komentariše i šanse reprezentacije Srbije na EURO 2024, koji će biti odigran ovog leta u Nemačkoj.
Izrael će nastaviti operaciju protiv palestinskog Hamasa u gradu Rafi, na jugu Pojasa Gaze, bez obzira na to da li će biti postignut sporazum o primirju i oslobađanju talaca, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu.
Evropa je zavisna od trgovine sa Kinom, i zbog toga ne treba očekivati raskidanje ekonomskih veza dve strane. Evropa je isuviše ekonomski zavisna od Kine kako bi raskinula trgovinske odnose sa tom zemljom, piše britanski portal "Anherd".
Posle izdvajanja nove pomoći Zapad će vršiti pritisak na Kijev i zahtevati uspehe ukrajinske vojske na frontu da bi mogli da opravdaju pomoć pred američke predsedničke izbore, piše „Fajnenšel tajms“.
Osim brojnih vernika, blagodeti, isceljenje i snagu molitve u Miljkovom manastiru sa Hramom Vavedenje Presvete Bogorice u Gložanu, osetila je i monahinja Mihaila, koja je u ovu svetinju došla 2011. godine da bi se, kako kaže, "odužila koliko bude mogla svim svecima, a naročito svetom Amvrosiju".
Najmlađi stanovnici zoološkog vrta na Paliću, blizanci prstenorepi lemuri, rođeni sredinom februara, još su bez imena. Uprava zoološkog vrta pozvala je posetioce i ljubitelje životinja budu kumovi..
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.