TORTA SA SUSAMOM! Ovaj desert će postati dragulj vaše trpeze!
Podeli vest
Ako volite ‘hlebaste’ i jednostavne kolače onda je ovo pravi izbor. Možda vam ne deluje kao torta vredna pažnje, ali isprobajte ukus je neverovatan. Možete da je pravite kao desert za svaki dan ili kad su neke proslave u pitanju
Ovo testo se čuva u plastičnoj kesi, a može da naraste toliko da izađe iz nje, pa ako se to dogodi prepolovite testo i prebacite jedan deo u drugu kesu
100 g belog pšeničnog brašna
200 g mlevenog sirovog susama (ili susamovog brašna)
1 kašičica vanila ekstrakta
Za glazuru:
100 g bele čokolade
50 g tahinija (puter od susama)
Još:
malo susama, za ukrašavanje
Priprema:
Sat-dva pre početka pripreme izvadite puter i jaja iz frižidera. Susam sameljite u električnom mlinu za kafu, kratko, u malim turama od po par kašika. Bitno je da ostane rastresit, tj. da ne počne da se slepljuje, što ume vrlo brzo da se desi. A možete koristiti i susamovo brašno koje se može naći u prodavnicama zdrave hrane.
Umutite puter sa šećerom. Može mikserom, a može i ručno. Posle ovog koraka, mikser nam ne treba. Dodajte jedno po jedno jaje, uz ručno mešanje viljuškom ili žicom nakon svakog dodavanja. Ovaj deo je bitan da se ne radi na brzinu već da se svako jaje lepo sjedini sa prethodnom smesom. Uz poslednje jaje dodajte i kašičicu vanila ekstrakta.
Foto: Shutterstock
Brašno dodajte iz dva puta, prosejano, pa promešajte. Na kraju dodati mleveni susam (ili susamovo brašno) i opet sve promešajte. Kalup prečnika 20 cm obložite pek papirom isečenim tako da pokriva samo dno, ne i ivice. Sipajte smesu i pecite na 150°C oko 75 minuta. Proveriti pečenost ražnjić štapićem – štapić bocnuti vetrikalno u centar kolača, skroz do dna. Kad ga izvadite, ako na njemu nema tragova sirovog testa već štapić izađe čist – kolač je pečen.
Kad je tek ispečen, biće ispupčen na sredini, ali će hlađenjem to ispupčenje nestati. Nakon što se u potpnunosti ohladi, nožem odvojiti kolač od ivica kalupa, izvaditi ga i naopako položiti na tacnu za serviranje. Ona strana koja je u kalupu bila dole je ravnija i pogodnija za glaziranje.
Istopite belu čokoladu (na niskoj temperaturi ringle) i pomešajte je sa tahinijem. Prelijte preko kolača. Dok je preliv još mek, pospite susam po obodu. Kad se glazura stegne, kolač može da se jede.
Čuvajte u zatvorenoj kutiji na sobnoj temparaturi, može stajati 2-3 dana sigurno. Ako ipak čuvate u frižideru, izvadite tortu na sobnu temperaturu bar 1h pre služenja – ukusnija je i mekša.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Ovo testo se čuva u plastičnoj kesi, a može da naraste toliko da izađe iz nje, pa ako se to dogodi prepolovite testo i prebacite jedan deo u drugu kesu
Kako nezvanično saznajemo, nasilnik Miša Bačulov izlazi na slobodu jer mu je Apelacioni sud, tačnije veće u kojem sedi sudija blokader Miodrag Majić, ukinulo pritvor iako se tereti za teško krivično delo i postoji opasnost da će ga ponoviti.
Vujo Ilić sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju gostovao je na opozicionoj televiziji N1 i potvrdio reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će naredna godina biti najbolja u istoriji naše države.
Advokat Nikole Selakovića, Vladimir Đukanović, oglasio se na svom Iks nalogu i obratio drugim advokatima koji komentarišu i mešaju se u slučajeve u kojima nisu angažovani da to ne rade!
Kako nezvanično saznajemo, nasilnik Miša Bačulov izlazi na slobodu jer mu je Apelacioni sud, tačnije veće u kojem sedi sudija blokader Miodrag Majić, ukinulo pritvor iako se tereti za teško krivično delo i postoji opasnost da će ga ponoviti.
Gosti Info jutra Nikola Rađen, bivši vaterpolista, Dragan Vasiljković, fondacija "Kapetan Dragan" i Branko Babić, biznismen komentarisali su uvrede na račun Srba koje dolaze iz regiona.
Vesna Jović, novinarka Informera za Istočnu Srbiju i Aleksandar Jerković, iz Odbora za kontrolu i opservaciju gostujući u Info jutru komentarisali su izbore u Negotinu, Mionici i Sečnju.
Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović poručila je da država preduzima preventivne mere za očuvanje stabilnog snabdevanja naftnim derivatima, dok ruski većinski vlasnici NIS-a vode pregovore o prodaji kako bi se rešio problem sankcija.
Građani Srbije imaju još samo dva dana da pripreme dokumentaciju za legalizaciju nelegalnih objekata i pre svega, da se prijave na platformu Agencije za prostorno planiranje i urbanizam RGZ-a.
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa predstavnicima Knez Petrola, Petrola, Naftahema, KB Eurorenta, odnosno malih privatnih benzinskih stanica o snabdevanju tržišta naftnim derivatima u uslovima sankcija Naftnoj industriji Srbije.
Američki OFAC uveo je sankcije venecuelanskoj influenserki i bivšoj glumici Himeni Romini Arai Navaro - „Rositi“, koju Vašington optužuje da finansijski pomaže ozloglašenu bandu Tren de Aragva.
Ruski TV kanal Raša tudej zvanično je danas počeo sa emitovanjem programa za Indiju, a ceremoniji u Nju Delhiju prisustvovali su ruski predsednik Vladimir Putin i glavna urednica Raša tudej Margarita Simonjan.
Francuska ratna mornarica pucala je na više dronova koji su se pojavili iznad visokosigurnosnog vojnog kompleksa u Bretanji u kome se čuvaju nuklearne podmornice
Glumica Gala Videnović slavu je stekla ulogom Nataše u filmovima o "Žikinoj dinastiji", a posle mnogo godina publika j eponovo može gledati na filmu i to u 11. nastavku ovog kultnog serijala.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar