TRAVKE koje se U SVE MEŠAJU! Losos sa MIROĐIJOM, taljatele sa SPANAĆEM i PERŠUNOM i ostale ĐAKONIJE! /RECEPTI/
Podeli vest
Peršun je izuzetno bogat mineralima i vitaminima, što ga i svrstava u red visokokvalitetnih i lekovitih namirnica. Mirođija poboljšava apetit i varenje, smiruje nadimanje, sprečava povraćanje i nesanicu i, poput peršuna, ublažava nervozu i deluje kao sedativ
Peršun nije otkriće savremenog čoveka, za njega su znali još stari Grci i Rimljani, koji su verovali da, ako grickaju peršun, mogu da popiju mnogo vina a da se ne napiju. Inače, on predstavlja odlično rešenje za umirenje živaca, za ublažavanje bolova, za otklanjanje nadutosti, za čišćenje krvi.
Dorotea Vasilev (20), po struci medicinska sestra, već je vrhunski majstor u spremanju samse, pite koja se pravi samo u Vranju
28.04.2021
13:44
Mirođija, još jedan nezaobilazni začin koji je kod nas odavno odomaćen, mada potiče iz Centralne Azije, poboljšava apetit i varenje, smiruje nadimanje, sprečava povraćanje i nesanicu i, poput peršuna, ublažava nervozu i deluje kao sedativ.
Eterična ulja peršuna
Peršun nema visoku kaloričnu vrednost, ali je zato izuzetno bogat mineralima i vitaminima, što ga i svrstava u red visokokvalitetnih i lekovitih namirnica. Posle šipka i borovnice, peršunov list sadrži najviše vitamina C, jer se u 100 grama nalazi čak 170 miligrama ovog vitamina. U zavidnim količinama ima i provitamina A, vitamina B grupe, među kojima i izuzetno redak vitamin B12, veoma važan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Što se tiče minerala, najviše ima gvožđa, kalcijuma, mangana, magnezijuma, bakra...
Foto: Shutterstock
Čaj za bolje varenje
Čaj za bolje varenje i protiv nadimanja priprema se tako što se po 20 grama plodova mirođije, anisa i kima pomeša, pa se od tog sadržaja uzme jedna supena kašika i prelije sa 200 mililitara ključale vode. Posuda sa čajem odmah se poklopi, drži pola sata na šporetu, ali da ne vri. Posle toga čaj se procedi i popije nakon jela.
Lišće ove začinske biljke najbolje je uzimati u svežem stanju, jer se jedino tako zadržavaju sva njena svojstva, a pošto nije zahtevna, može da se gaji na terasi ili u sobi. Peršunov list naročito je delotvoran kao sredstvo za podsticanje izlučivanja štetnih materija iz organizma.
Takođe, povoljno utiče na cirkulaciju i srčane tegobe. Zbog apipola, sastojka koji izaziva nadražaj unutrašnjih organa, otklanja i smetnje u protoku krvi. Međutim, treba napomenuti da ovog sastojka najviše ima u eteričnom ulju koje se dobija iz peršunovog semena i korena. Eterična ulja peršuna stimulišu funkciju materice, povećavaju količinu mokraće, smanjuju infekciju urinarnog trakta i uništavaju bakterije.
Čaj protiv štucanja
Mirođija je takođe bogata mnogim važnim vitaminima, uključujući i folnu kiselinu, riboflavin, nijacin, vitamin A i C, beta-karoten. Vitamin A i beta-karoten su prirodni antioksidansi, a vitamin A je važan i za održavanje zdrave kože i sluzokože. Inače, hrana bogata ovim vitaminima pomaže organizmu da se zaštiti od karcinoma pluća i usne duplje.
Foto: Shutterstock
Sveža mirođija je i odličan izvor vitamina C, koji pomaže organizmu da razvije otpornost prema infektivnim agensima. Dobar je izvor minerala bakra, kalijuma, kalcijuma, mangana, gvožđa, magnezijuma. Bakar predstavlja neophodan kofaktor za mnoge važne enzime, dok je kalijum važna komponenta ćelija i telesnih tečnosti koje pomažu u kontroli rada srca i krvnog pritiska.
U narodnoj medicini ova začinska biljka je vekovima poznata kao sredstvo za poboljšanje apetita i varenja, smiruje nadimanje, ublažava nagon za povraćanjem i tera nesanicu. Deluje i protiv upala mokraćne bešike, bakterija, upale disajnih puteva, hipertenzije. Za prevenciju gripa i umirivanje kolika (stomačnih grčeva) preporučuje se žvakanje semena mirođije.
Mirođija sadrži minimalnu količinu masti, ali je bogata antioksidansima i dijetetskim vlaknima koja pomažu kontrolu holesterola u krvi. Od mirođije se priprema čaj za spavanje i hemoroide, ali i drugi čajevi kao što je, recimo, protiv štucanja.
RECEPTI:
Foto: Shutterstock
Losos sa mirođijom
Sastojci: 1 kg lososa, očišćen i isečen na duge filete, sa kožicom ili bez nje, so, biber, 2 kašike iseckane mirođije, 2 kašike kapara, kašika limunovog soka, 3 kašike ulja, 12 kašika grubo iseckanih pistaća.
Priprema: Zagrejte rernu na 220 stepeni. Pripremite sud u kojem ćete peći ribu. Papirnatim ubrusom prekrijte filete lososa i tapkajte da izvučete iz ribe suvišnu vodu. Rukama utrljajte so i biber prema ukusu, ali imajte na umu da ćete na losos staviti usoljeni kapar. U manjoj činiji pomešajte mirođiju, kapare, sok od limuna i maslinovo ulje i time prelijte filete lososa. Zatim pospite ribu pistaćima. Kada je rerna zagrejana, pecite oko 10 minuta. Losos služite čim ste ga izvadili iz rerne.
Foto: Shutterstock
Taljatele sa spanaćem i peršunom
Sastojci: 2 šolje bebi-spanaća, šolja peršuna, 2 velika čena belog luka, četvrtina šolje badema ili oraha, 2 kašike maslinovog ulja, pakovanje taljatela ili neke druge testenine, 7 stabljika špargle (opciono), šolja obarenog graška, pola šolje sušenog paradajza (opciono), parmezan, malo peršuna za ukrašavanje.
Priprema: U secka ili blender stavite peršun, beli luk, bebi spanać, bademe, maslinovo ulje i malo vode po potrebi. Začinite solju i biberom. U međuvremenu skuvajte testeninu prema uputstvu na pakovanju. Naseckajte špargle na sitne komade, dodajte u tiganj sa malo maslinovog ulja i kratko ih propržite. Dodajte grašak i pripremljeni pesto. Dodajte kuvanu testeninu, pomešajte i pospite sušenim paradajzom, parmezanom i listićima peršuna.
Foto: Shutterstock
Tartar sos
Sastojci: pola šolje majoneza, 2 kašike sitno iseckanih kiselih krastavaca, 2 kašike sveže iseckane mirođije, kašika iseckanog peršuna, kašika seckanih kapara, kašičica limunovog soka, malo bibera,
Priprema: Sitno iseckajte začinsko bilje, kapare i kisele krastavce. To sve pomešajte sa majonezom, sokom od limuna, biberom i stavite u frižider. Tartar je čuveni francuski sos i najbolje ide uz ribu.
Foto: Shutterstock
Tabule
(Libanska salata od peršuna i bulgura)
Sastojci: 2 veće veze peršuna, 130 g bulgura, 100 ml ključale vode, 6 komada mladog luka, 3 veća paradajza, 2 kašičice suve nane (može i sveža), kašičica soli, biber po ukusu, oko 80 ml maslinovog ulja, sok od jednog limuna, 1/3 kašičice pimenta ili po veći prstohvat cimeta, muskatnog oraščića i karanfilića.
Priprema: Bulgur stavite u činiju i prelijte ključalom vodom. Dok se bulgur natapa, iseckajte sitno peršun zajedno sa tankim delovima peteljki. Mladi luk iseckajte što sitnije. Paradajz očistite od semenki, iscedite i iseckajte na sitne kockice. Kada je bulgur upio svu tečnost, izmešajte sve sastojke. Služite na listovima zelene salate kao predjelo ili pak prilog uz meso, sireve...
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Proruski vojni blogeri izvestili su o ozbiljnom preokretu na ratištu, navodeći da su ukrajinske snage u velikoj meri ponovo preuzele kontrolu nad Kupjanskom, ključnim železničkim čvorištem u Harkovskoj oblasti, o čemu ruski generali nisu obavestili ruskog predsednika Vladimira Putina.
Srbija je na pravom putu, a u budućnosti treba da obezbedi vrhunsko obrazovanje na fakultetima u saradnji sa vodećim univerzitetima širom sveta i izgradi data centre kako bi bila konkurentna na međunarodnom nivou, izjavio je američki profesor ekonomije, akademik i svetski priznati geopolitički analitičar Džefri Saks u intervjuu koji je vodio ministar finansija Srbije Siniša Mali.
Nenada Rašića, Kurtijevog slugu, napustila je i Gordana Mihajlović, jedini kandidat za poslanika na vanrednim parlamentarnim izborima iz Zubinog Potoka ispred njegove stranke Za slobodu, pravdu i opstanak.
Izraelski istoričar Gideon Grajf izjavio je danas da se u Srebrenici desio zločin tokom ratnih dejstava devedesetih, ali da to nije bio genocid, dodajući da su Srbi optuženi za zločine koje nisu počinili.
Sezona prazničnog darivanja je počela, a roditelji, bake i deke tradicionalno pripremaju paketiće za svoje najmlađe. Informerova računica prikazuje raspon cena, kao i najpovoljniji način da mališane obradujete poklonima.
Premijer Đuro Macut danas je u Vladi Srbije razgovarao sa predstavnicima mlekara i trgovinskih lanaca o prevazilaženju eventualnih posledica krize proizvodnje mleka na evropskom tržištu po srpsko tržište.
Viši sud u Beogradu osudio je danas Nemanju Šućurovića (42) na 14 godina zatvora jer je kontinuirano zlostavljao 50-godišnju vanbračnu suprugu u njenom stanu, što je za posledicu imalo njenu smrt 21. juna 2024. godine.
Zapadne zemlje, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo i saveznike u NATO, nisu spremne za mogući rat s Rusijom, upozoravaju vojni i bezbednosni stručnjaci okupljeni prošlog meseca u Londonu, prenosi CNN.
Izraelska policija uhapsila je Palestinca koji je bio obučen kao Deda Mraz na božićnoj zabavi u gradu Haifa, saopštila je grupa za ljudska prava, prenose danas mediji.
U jednoj istorijskoj hrišćanskoj crkvi u Lubečku, Nemačka, tokom božićne službe zabeležen je incident koji je izazvao buru komentara na društvenim mrežama.
Dok se sve češće govori o nepotizmu i privilegijama u filmskoj industriji, zaboravlja se da su mnoge najveće svetske zvezde do uspeha stigle potpuno same.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar