• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: ljubav&zdravlje

03.05.2021

16:30

PROLEĆNI ukusi zdravlja! PLJESKAVICE od krompira, PILETINA sa KUPUSOM i šargarepem i ŠTRUDLA sa povrćem! /RECEPTI/

Recepti

PROLEĆNI ukusi zdravlja! PLJESKAVICE od krompira, PILETINA sa KUPUSOM i šargarepem i ŠTRUDLA sa povrćem! /RECEPTI/

Podeli vest

Znate li da je kupus vrlo delotvoran a jeftin lek za mnoge tegobe, od problema sa probavom, preko reume, do depresije. Krompir jača imunitet, čuva srce i krvne sudove, umiruje stomak, dok se sok koristi kao deo terapije protiv raka

Kupus je omiljeno jelo na našim trpezama, a divne mlade glavice već uveliko mogu da se nađu na pijačnim tezgama. Međutim, znate li da je on i vrlo delotvoran a jeftin lek za mnoge tegobe, od problema sa probavom, preko reume, do depresije? Sto grama sirovog kupusa sadrži čak 42 miligrama vitamina C, a društvo mu prave vitamin A i folna kiselina, kao i mnoštvo minerala. Uz kupus je i mladi krompir, nezaobilazni prolećni kralj priloga, koji može da se pohvali sa čak 22 minerala, ali i vitaminom C i vitaminima grupe B. Krompir jača imunitet, čuva srce i krvne sudove, umiruje stomak, dok se sok koristi kao deo terapije protiv raka.

Protivupalno dejstvo

Kupus je najbolje jesti u sirovom stanju, kratko kuvan ili ukiseljen. U svrhu lečenja koristite neprskani domaći ili organski gajeni kupus.

Sirovi kupus, ako se često jede, pomaže kod malokrvnosti, nesanice, depresije i anksioznosti, dok je kuvani kupus odlično sredstvo za detoksikaciju, te jedno od najboljih sredstava protiv nervne napetosti, teskobe, slabosti i slabe koncentracije.

Foto: Shutterstock

Kupus obiluje antikancerogenim jedinjenjem sinigrinom, koje ima jedinstvena svojstva u borbi protiv raka prostate, creva i bešike. Izvrsno je i protivupalno sredstvo, pa pomaže kod upalnih bolesti poput artritisa i reume.

Kod plućnih bolesti delotvoran je sok od kupusa pomešan s medom. On čisti disajne puteve, pomaže kod astme i bronhitisa. Kod bolesti grla preporučljivo je grgoljiti sok od kupusa.

Bolji rad creva

U odnosu na testo, krompir ima gotovo duplo manje kalorija, a sadrži čak 22 minerala. Od svih je najzastupljeniji kalijum, inače važan za pravilnu kontrakciju mišića i rad srca, a koji takođe smanjuje kiselost i pospešuje izlučivanje vode iz organizma. Gvožđe i magnezijum su druga dva važna minerala, čiji je nedostatak ponekad odgovoran za osećaj umora. Osim toga, nikako ne sme da se zanemari prisustvo kalcijuma, fosfora, bakra, mangana, cinka i molibdena, uz vitamin C i vitamine grupe B.

Foto: Shutterstock

Naučna istraživanja dokazala su da krompir snižava krvni pritisak i da samim tim smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti. Sadrži u sebi određene molekule, takozvane kukoamine, koji mu pomažu u svemu tome, a preporučeno je da se konzumira nekoliko porcija kuvanog, neslanog krompira.

Osim toga, samo jedan pečeni krompir obezbeđuje čak 12 odsto preporučenih zdravih vlakana dnevno. Rad creva je u tom slučaju daleko bolji, a rizik za dobijanje raka pankreasa sveden na minimum.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Pljeskavice od krompira

Sastojci: 2 srednja krompira, pola crvenog luka srednje veličine sitno naseckanog, četvrtina šolje brašna, umućeno jaje, šolja ulja za prženje ili po potrebi, so i biber po ukusu.
Priprema:
Oljuštite i izrendajte krompir, ispirajte ga dok voda ne bude bistra, a zatim rukama iscedite što više možete. Stavite krompir u duboku posudu, dodajte luk, brašno i jaje i sve sjedinite. Oblikujte pljeskavice debljine 1,5 centimetara i pržite ih u dobokom ulju na srednje jakoj vatri oko pet minuta sa svake strane.

Foto: Shutterstock

Piletina sa kupusom i šargarepom

Sastojci: 200 g iseckanih pilećih prsa, 4 šolje fino iseckanog kupusa, jedna i po kašika ulja, 2 čena sitno iseckanog belog luka, pakovanje kineskih nudli ili neke druge testenine, sitno iseckana na prutiće šargarepa, pola šolje klica pasulja (opciono, mada ih ima u supermarketima), 3 mlada crna luka - perca isecite na tračice od 5 cm, četvrtina šolje vode. Za sos: 2 kašičice gustina, jedna i po kašika soja sosa, jedna i po kašika ribljeg sosa (opciono, takođe ga ima u supermarketima), jedna i po kašika pirinčanog vina (možete ga zameniti sirćetom), 2 kašičice šećera, pola kašičice ulja, biber.
Priprema
: Pomešajte gustin i soja sos, a zatim dodajte preostale sastojke za sos. Premažite piletinu sa kašikom sosa i ostavite je na 10 minuta. Rezance pripremite prema uputstvu. U voku ili velikom tiganju na jakoj vatri propržite beli luk, dodajte piletinu i mešajte dok ne porumeni, oko minut. Dodajte kupus, šargarepu i iseckani beli deo crnog luka, pržite mešajući 1-2 minuta dok kupus ne svene. Dodajte rezance, sos i vodu. Pržite mešajući još minut, pa dodajte klice pasulja i perca luka. Mešajte još 30 sekundi dok pasulj ne počne da vene, skinite sa vatre i poslužite.

Foto: Shutterstock

Štrudla sa povrćem

Sastojci (za jednu štrudlu): 5 listova tankih gotovih kora, kašika hlebnih mrvica, 100 putera, otopljenog. Za nadev: kašika maslinovog ulja, crni luk isečen na rebra, 2 čena sitno iseckanog belog luka, 1-2 kašike iseckanog bilja (timijan, origano, peršun, nana), 2 velike iseckane babure, crvena i žuta, 1-2 krompira isečena na kockice, 220 g šampinjona iseckanih na listiće, šaka iseckanih crnih ili zelenih maslinki, 2 kašike pinjola (mogu i orasi), 2 kašike hlebnih mrvica, šaka rendanog parmezana, so, biber.
Priprema:
U šerpi ili dubokom tiganju propržite crni i beli luk, dodajte paprike, krompir, pečurke, maslinke i začinsko bilje i dinstajte dok tečnost ne ispari. Dodajte so i biber. Sklonite s vatre, dodajte parmezan, hlebne mrvice i pinjole i sačekajte da se sve prohladi. Uključite rernu na 190 stepeni. Svaku koru premažite otopljenim puterom, pa preko toga stavite malo prezli. Kad ste stavili petu koru, premažite je puterom, rasporedite povrće na jednu trećinu kora, savijte sve krajeve kora (sve četiri strane po par centimetara) i dobro ih premažite puterom. Sada urolajte kore tako da ivica bude prema dole. Dobijenu rolnu ponovo dobro premažite puterom i stavite da se peče oko 30-35 minuta.

SAVRŠEN PRELIV ZA SALATU OD SAMO ŠEST SASTOJAKA! Ukusan, a brzo se pravi

KOLAČ SA JABUKAMA KOJI OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ! Mirsna poslastica koju morate da PROBATE /VIDEO/

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Želimo li mirniju budućnost ili povratak u prošlost? Ne propustite Info dan od 15 časova!
Live TV

Želimo li mirniju budućnost ili povratak u prošlost? Ne propustite Info dan od 15 časova!

Juče se predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio javnosti sa važnom porukom: „Važno je da u ovom trenutku nastavimo da radimo zajedno, da sve naše razlike ne ostavljamo po strani, ali da pokušamo da razumemo da su nam mir i stabilnost u zemlji od izuzetnog značaja.“ Njegove reči dolaze u trenutku kada deo opozicije poziva na sukobe i nemire, što podseća na mračne epizode iz prošlosti.

23.12.2024

12:48

Tenzije u Bosni i Hercegovini: Mile Bosnić o odlukama Kristijana Šmita i potencijalnoj krizi Republike Srpske
"Bosanski lonac" pred pucanjem?!

Tenzije u Bosni i Hercegovini: Mile Bosnić o odlukama Kristijana Šmita i potencijalnoj krizi Republike Srpske

Gost "Info jutra" na Informer televiziji bio je predsednik udruženja Krajišnika Mile Bosnić koji je govorio o spletu velikih tenzija sa izvorištem u odlukama Kristijana Šmita, visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini kojeg Banjaluka ne priznaje, a koje su išle direktno na štetu Republike Srpske uoči presude protiv lidera Republike Srpske Milorada Dodika i o tretnjama da se ovaj splet okolsnosti izrodi u najveću krizu od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, a samu Srpsku dovede na korak od proglašenja samostalnosti.

23.12.2024

10:51

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set