• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje

17.05.2021

12:16

Vreme je za NEODOLJIVE JAGODE! One su PRIRODNI ASPIRIN, a LEKOVITO je i LIŠĆE! /RECEPTI/

Recepti

Vreme je za NEODOLJIVE JAGODE! One su PRIRODNI ASPIRIN, a LEKOVITO je i LIŠĆE! /RECEPTI/

Podeli vest

Plodovi ove biljke iz porodice ruža veoma su bogati vitaminom C i brojnim antioksidansima, pa sprečavaju starenje i usporavaju pojavu bora. Pomažu kod anemije, visokog pritiska i viška kilograma, stimulišu rad jetre i bubrega i pospešuju izbacivanje tečnosti iz organizma

Ako postoji voće neodoljivog izgleda, prijatnog mirisa i zanosnog ukusa, koje je ujedno i vrlo zdravo, pa čak i lekovito, onda je to nesumnjivo jagoda. Plodovi ove biljke iz porodice ruža veoma su bogati vitaminom C i brojnim antioksidansima, te sprečavaju starenje i usporavaju pojavu bora. Pomažu kod anemije, visokog pritiska i viška kilograma, stimulišu rad jetre i bubrega i pospešuju izbacivanje tečnosti iz organizma, a osim ploda, za lečenje se mogu koristiti koren i lišće.

Prirodni aspirin

Ukoliko želite da pročistite organizam, uveče se počastite većom porcijom jagoda (bez dodatka šećera ili šlaga); ujutro ćete se probuditi sveži, odmorni i puni energije za predstojeći dan.

Budući da poseduju svojstva analgetika, ako vas uhvati glavobolja, ne posežite za aspirinom. Radije pojedite činijicu svežih jagoda, jer za razliku od aspirina koji sadrži acetilsalicilnu kiselinu, jagode sadrže prirodne salicilate.

Foto: Shutterstock

Jagode mogu da pomognu

- kod oporavka nakon bolesti
- za jačanje imuniteta
- kod bolesti žuči i jetre
- kao prevencija bolesti želuca
- kod artritisa i reume
- u lečenju anemije
- kod kamena u bubregu
- kod povećanog holesterola i krvnog pritiska

Takođe, zahvaljujući protivupalnim, antipiretskim i antibakterijskim svojstvima, jagode će vam poslužiti pri ublažavanju upalnih procesa, za snižavanje temperature i kod bolova u mišićima. Istovremeno, odlično su sredstvo protiv opekotina.

Jagode sadrže obilje vitamina C, kao i vitamin A, vlakna, gvožđe i folnu kiselinu, koja je, između ostalog, neophodna trudnicama ili ženama koje planiraju trudnoću.

Za bele zube

Čaj od lišća jagode vekovima se koristi kao lek protiv probavnih smetnji, ekcema, upale grla, gripa i prehlade, kao i u lečenju kostobolje.

Čaj od lista jagode možete napraviti tako što ćete dve pune kašičice suvih listova jagode preliti sa 250 ml kipuće vode. Nakon 15 minuta procedite čaj i pijte tri puta dnevno po jednu šolju posle jela. Taj čaj možete da koristite i za grgoljenje.

Foto: Shutterstock

Jagodama se možete poslužiti i za ulepšavanje, što ne znači da bi poput čuvene Tereze Talijen iz Napoleonovog društvenog kruga trebalo da se kupate u soku napravljenom od desetak kilograma jagoda. Budući da čisti i neguje kožu, te je, zahvaljujući vitaminu C i A, održava glatkom i zategnutom, biće dovoljno da jednom do dvaput nedeljno stavite na lice jagode isečene na kolutiće, ili od njih napravite kašastu masku, koju ćete posle isprati prvo mlakom, a zatim hladnom vodom. Ako trljate njima zube, uklonićete plak i učiniti ih beljim.

I najzad, kod mnogih naroda širom sveta ukorenjeno je verovanje da jagoda poseduje afrodizijačka svojstva i da pospešuje ljubavnu moć.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Klasičan francuski tost (slatke prženice)

Sastojci (za 12 komada): 12 kriški starog hleba, 5 jaja, 120 ml punomasnog mleka, kašičica ekstrakta vanile, četvrtina kašičice mlevenog muskatnog oraščića, kašičica cimeta u prahu, prstohvat soli, kašika šećera, 60 g putera. Za serviranje: borovnice, iseckane jagode, banana, šećer u prahu, puter, javorov sirup ili med.
Priprema:
Najpre isecite stari hleb na jednake kriške. Umutite jaja dobro, dodajte im mleko, šećer, so i začine. U velikom tiganju zagrejte kašiku putera na srednje jakoj vatri. Smesu sa jajima stavite u široku i plitku posudu. Pre nego što stavite hleb u tiganj da se prži, natopite ga sa smesom sa jajima sa obe strane. Pržite prženice sa obe strane dok ne porumene. Posle svake ture dodajte po kašiku putera u tiganj. Francuski tost služite dok je još topao sa šećerom u prahu, iseckanim voćem i javorovim sirupom.

Foto: Shutterstock

Trajfl sa jagodama i piškotama

Sastojci: Za poslastičarski krem: 150 g šećera, 40 g gustina, prstohvat soli, 6 žumanca, 700 ml mleka, 50 g putera, kašičica ekstrakta vanile. Za šlag: 500 ml slatke pavlake, 4 pune kašike šećera u prahu, kašičica ekstrakta vanile. Plus: 300 g piškota, prelomljenih, 500 g jagoda, očišćenih i iseckanih. Za dekoraciju listovi sveže nane.
Priprema:
Najpre napravite poslastičarski krem. U šerpi srednje veličine pomešajte šećer i gustin. Dodajte prstohvat soli. U drugoj posudi dobro pomešajte mleko i žumanca i sipajte u šerpu sa šećerom i gustinom. Na srednje jakoj vatri kuvajte krem uz stalno mešanje. Kad počne da vri, kuvajte još minut, sklonite s vatre, dodajte puter i ekstrakt vanile. Kad se malo ohladi, pokrijte ga plastičnom folijom i ostavite u frižideru na par sati. Za šlag u većoj posudi umutite slatku pavlaku, šećer u prahu i ekstrakt vanile. U većoj staklenoj činiji ređajte poslastičarski krem, piškote, šlag, iseckane jagode, poslastičarski krem, piškote, iseckane jagode, lišće sveže nane. Pokrijte aluminijumskom folijom i ostavite na par sati u frižideru, može i preko noći.

Foto: Shutterstock

Čokoladna torta s jagodama

Sastojci: Za kore (za kalup prečnika 25-26 cm): 250 g putera, 150 g tamne čokolade, 2 jaja, 200 g šećera, kašika ekstrakta vanile, 100 g kisele pavlake, 300 g brašna, kašičica sode bikarbone, 150 ml mleka. Za fil: 500 ml slatke pavlake, 6 kašika šećera u prahu. Plus 500 g jagoda.
Priprema:
Kalup za tortu obložite papirom za pečenje. Puter i čokoladu otopite na pari. Penasto umutite jaja i šećer, dodajte aromu vanile i kiselu pavlaku. U posebnoj činiji pomešajte brašno i sodu bikarbonu, pa dodajte u šećer i jaja. Dodajte mleko i promešajte mikserom. Dodajte otopljenu čokoladu i puter, pa sve lagano promešajte. Smesu stavite u kalup i pecite 40 minuta. Ohladite pre stavljanja fila i jagoda. Slatkoj pavlaci dodajte šećer, pa umutite u šlag. Stavite ga u frižider i za to vreme očistite i isecite jagode. Nekoliko celih ostavite za ukras. Kore isecite na tri dela, pa svaku premažite šlagom na koji treba staviti jagode i tako redom. Poslednju koru ukrasite šlagom i celim jagodama.
* Napomena: ako želite čokoladnu glazuru rastopite 100 g mlečne čokolade, dodajte 2 kašike kisele pavlake i prelijte preko poslednje kore, pa ukrasite jagodama.

Vreme je za SLATKE ZALOGAJE! Preukusni MAFINI sa LEŠNICIMA i KAFOM! /Recept/

Prolećna PITA SA ZELJEM! Niko joj ne može ODOLETI! /Recept/

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi
Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu danas počinje suđenje Snežani Stević (48) koja je uhapšena početkom marta ove godine zbog sumnje da se bavila nadrilekarstvom i radila estetske i stomatološke zahvate u svom salonu lepote "BV Dental Estetic", a protiv nje podneta je i krivična prijava zbog falsifikovanja diplome.

03.07.2024

09:15

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija