• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: stvarukusa.rs

02.07.2021

15:47

SARMICE U VINOVOM LIŠĆU! Letnji specijalitet koji obožavaju svi gurmani!

Recepti

SARMICE U VINOVOM LIŠĆU! Letnji specijalitet koji obožavaju svi gurmani!

Podeli vest

Sarmice u vinovom lišću su pravi letnji gurmanluk

Sarma je tradicionalno zimsko jelo koje se priprema od listova kiselog kupusa, ali tokom leta obično biramo malo lakše varijante sa zeljem ili ove sa listom vinove loze. Najlepše su uz domaće kiselo mleko.

Sastojci:

40 komada vinovog lista
500 g mešanog mlevenog mesa
nekoliko glavica crnog luka
začini
šoljica pirinča
1 jaje
brašno i mlevena paprika za zapršku
kiselo mleko za služenje

Foto: printscreen/youtube/chef boy an

Sarmice 

Priprema:

Sitno iseckajte nekoliko glavica crnog luka. Luk staviti da se prži, a zatim dodajte pola kilograma mlevenog mesa i promešajte, posolite, pobiberite, dodajte malo iseckanog peršuna, jednu šoljicu očišćenog i opranog pirinča i jedno jaje.

Četrdesetak komada vinovog lista prvo se očisti od drščica i potom obari u sudu sa ključalom slanom vodom.Kad lišće postane mekano ocedi se i ispere hladnom vodom , a zatim ostavi da se ohladi. U njega se stavlja pripremljen fil i prave male, čvrsto uvijene sarme, koje se u šerpi ređaju isto tako čvrsto jedna uz drugu i na kraju pritisnu nekim ravnim tanjirom ili manjim poklopcem da se u toku kuvanja ne bi raspale.Preliju se toplom vodom i kuvaju na tihoj vatri.
Pri kraju kuvanja se zaprže tankom zaprškom,izvadi se tanjir ili poklopac i ostave još malo na tihoj vatri, nakon čega se stave u rernu da se zapeku.Gotova sarma ne sme biti čorbasta. Služi se sa kiselim mlekom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zoran

pre 2 godine

Da coveka muka uhvati kada vidi kako neki “kuvari-ce” objavljuju recept i slike njihovi punjenih paprika i sarma od vinovog lista. Gospodo i doticni kuvari -ce, prosetajte se do Pirota da vam Pirocanke dadu lekciju kako se to radi. Usput, pitajte ih i kako se sarme od kiselog kupusa savijaju da vam ne trebaju cackalice , vrpce i konopci ?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija