• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: stvarukusa.rs

02.07.2021

15:47

SARMICE U VINOVOM LIŠĆU! Letnji specijalitet koji obožavaju svi gurmani!

Recepti

SARMICE U VINOVOM LIŠĆU! Letnji specijalitet koji obožavaju svi gurmani!

Podeli vest

Sarmice u vinovom lišću su pravi letnji gurmanluk

Sarma je tradicionalno zimsko jelo koje se priprema od listova kiselog kupusa, ali tokom leta obično biramo malo lakše varijante sa zeljem ili ove sa listom vinove loze. Najlepše su uz domaće kiselo mleko.

Sastojci:

40 komada vinovog lista
500 g mešanog mlevenog mesa
nekoliko glavica crnog luka
začini
šoljica pirinča
1 jaje
brašno i mlevena paprika za zapršku
kiselo mleko za služenje

Foto: printscreen/youtube/chef boy an

Sarmice 

Priprema:

Sitno iseckajte nekoliko glavica crnog luka. Luk staviti da se prži, a zatim dodajte pola kilograma mlevenog mesa i promešajte, posolite, pobiberite, dodajte malo iseckanog peršuna, jednu šoljicu očišćenog i opranog pirinča i jedno jaje.

Četrdesetak komada vinovog lista prvo se očisti od drščica i potom obari u sudu sa ključalom slanom vodom.Kad lišće postane mekano ocedi se i ispere hladnom vodom , a zatim ostavi da se ohladi. U njega se stavlja pripremljen fil i prave male, čvrsto uvijene sarme, koje se u šerpi ređaju isto tako čvrsto jedna uz drugu i na kraju pritisnu nekim ravnim tanjirom ili manjim poklopcem da se u toku kuvanja ne bi raspale.Preliju se toplom vodom i kuvaju na tihoj vatri.
Pri kraju kuvanja se zaprže tankom zaprškom,izvadi se tanjir ili poklopac i ostave još malo na tihoj vatri, nakon čega se stave u rernu da se zapeku.Gotova sarma ne sme biti čorbasta. Služi se sa kiselim mlekom.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zoran

pre 3 godine

Da coveka muka uhvati kada vidi kako neki “kuvari-ce” objavljuju recept i slike njihovi punjenih paprika i sarma od vinovog lista. Gospodo i doticni kuvari -ce, prosetajte se do Pirota da vam Pirocanke dadu lekciju kako se to radi. Usput, pitajte ih i kako se sarme od kiselog kupusa savijaju da vam ne trebaju cackalice , vrpce i konopci ?

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Oglasio se Dačić nakon hapšenja zbog 15 kilograma kokaina! Pali dileri iz Jakova i Novog Beograda! (FOTO)
Hronika

Oglasio se Dačić nakon hapšenja zbog 15 kilograma kokaina! Pali dileri iz Jakova i Novog Beograda! (FOTO)

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, zaplenili oko 15 kilograma kokaina i uhapsili tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

22.12.2024

20:04

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set