• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: The Lokal/Informer.rs

27.10.2021

15:55

KAKO TREBA PRAVILNO KUVATI TESTENINU? Uz ove savete će vaš obrok biti još ukusniji!

Recepti

KAKO TREBA PRAVILNO KUVATI TESTENINU? Uz ove savete će vaš obrok biti još ukusniji!

Podeli vest

Testenina je italijanski specijalitet koji je prisutan i u našoj kuhinji. Postoje određena pravila koja moramo da ispoštujemo kako bi njihov ukus bio potpun

Ulje u vodu – jedno veliko ne

Prva stvar koju ne biste trebalo da radite je dodavanje ulja u vodu u kojoj kuvate testeninu. Ulje se odvaja i pluta na površini, pa zamisao da se spreči lepljenje testenine neće biti ostvarena. Takođe, nakon što kuvanu testeninu ocedite, ulje će se zalepiti za nju što će sprečiti zadržavanje sosa na njoj, a to ne želite.

Čekajte da voda provri

Ako želite da se držite pravila ‘al dente’ kod kuvanja testenine onda je od velike važnosti čekanje da voda provri pre nego što je ubacite. Ključala voda će pretvoriti skrob u neku vrstu želatina i tako je učiniti lakšom za varenje.

So tek nakon što voda provri

Dodate li so hladnoj vodi, produžićete vreme potrebno vodi da dosegne tačku ključanja. Međutim, kad se ubaci u ključalu vodu, so će povećati temperaturu i voda će tada biti izuzetno vruća – idealno za kuvanje testenine.

Foto: Shutterstock

Domaća testenina

Ne lomite špagete, baš nikad

Špagete i slična testenina nisu toliko dugačke bez razloga, već da bi mogle da se dobro obmotaju oko viljuške i oblože umakom. Lomljenjem uništavate njihovu namenu.

Šta zapravo znači ‘al dente’?

Ovaj pojam čuli ste sigurno bezbroj puta i znate da on označava savršeno kuvanu testeninu, ali kako znati da je došla do te tačke tokom kuvanja? U italijanskom jeziku postoji još jedan pojam koji se naziva ‘punto verde’ što znači ‘zelena tačka’. To je tanka crtica ili tačkica koju možete videti kada komad testenine prepolovite na pola. Trebala bi da bude bleđa od ostatka. To znači da je testenina ‘al dente’.

Ne ispirajte je nakon kuvanja

Velika greška je kada na kraju kuvanja testeninu perete vodom. Tako uklanjate skrob s njene površine koji pomaže da se testenina dobro sjedini sa sosom.

Sos neka već bude sprema

Kuvanu testeninu dodajte odmah u već gotov sos, uključite šporet i propržite par minuta. Ako je sos pregust, dodajte mu malo vode u kojoj se kuvala testenina – ona sadrži obilje skroba, obogaćuje okus sosa i pomaže mu da se bolje zalepi se za testeninu.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Drugo Al dente

pre 3 godine

"... Izraz Al dente se prvi put koristi početkom 20. veka. On ima italijansko poreklo i označava mekano, ali čvrsto, označavajući hranu, konkretnije testeninu. Takođe asocira i ako se bukvalno prevede na gotovo za zub ili gotovo za žvakanje, gotov za jelo. Značenje izraza Al dente najviše označava stepen do kojeg treba da bude skuvana testenina, to jest njena čvrstina...". Ukusi su različiti i zbog toga neko voli testeninu da nije potpuno skuvana, blago hrskavu, a drugi će izjaviti za tako pripremljenu testeninu da je potpuno sirova i ne vole da je jedu pripremljenu na takav način. U Italiji, samo da kažemo, testenina je uvek Al dente, bez značenja na vrstu ili kombinacije ukusa. Večina na našim prostorima voli da je sve potpuno skuvano..."

Trece

pre 3 godine

Jos jednom: Lepo pise na pakovanju testenine: Ispirati ili ne. Nije tacno da je greska, ispirati ih. Ako proizvodjac ne zna, vi ne znate, sigurno.

sledeća vest

Politika

Ima li kraja?! Nova faza ludila opozicije: Idemo u rat protiv mašina! (VIDEO)
Politika

Ima li kraja?! Nova faza ludila opozicije: Idemo u rat protiv mašina! (VIDEO)

Sa jedne strane imamo predsednika Aleksandra Vučića, koji Srbiju gradi i modernizuje, a sa druge strane imamo opoziciju koja koči tu modernizaciju, koja se bori protiv uklanjanja nebezbednog nacističkog mosta, a sada javno obećavaju i borbu protiv mašina, baš kao početkom 19. veka kada su bile skupine ljudi koje su se borile protiv mašina i koje su ih razbijale!

22.11.2024

07:16

TV

(VIDEO) Da li je Donald Tramp prećutno podržao Bajdenovu odluku?!
Live TV

(VIDEO) Da li je Donald Tramp prećutno podržao Bajdenovu odluku?!

Situaciju na frontu između Rusije i Ukrajine ali i tišinu Donalda Trampa nakon Bajdenove odluke da Ukrajina gađa unutrašnjost Rusije američkim oružjem , analizirali su gosti "Rata uživo", novinar i ekonomista Nebojša Berak i Sava Stambolić ispred Centra za društvenu stabilnost.

21.11.2024

22:19 >> 23:21

Društvo

AMSS upozorava: Jedna pojava može napraviti problem vozačima!
Društvo

AMSS upozorava: Jedna pojava može napraviti problem vozačima!

AMSS savetuje posebnu opreznost u saobraćaju vozačima kamiona i autobusa na mostovima, nadvožnjacim i prevojima zbog jačih udara vetra u prvom delu dana. Sredinom dana i posle podne očekuje se značajna promena vremena uz zahlađenje, kao i padavine uz formiranje snežnog pokrivača.

22.11.2024

07:35

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set