• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.12.2021

20:00

OVE DVE BILJKE SU PRIRODNA POMOĆ KOD SUVOG I VLAŽNOG KAŠLJA! Umiruju sluznicu i bronhijalne mišiće!

Recepti

OVE DVE BILJKE SU PRIRODNA POMOĆ KOD SUVOG I VLAŽNOG KAŠLJA! Umiruju sluznicu i bronhijalne mišiće!

Podeli vest

Usred pandemije i na početku hladnijih dana priroda nam uvek pomaže. I kod Covida 19, prehlada, bolova u grlu, kašalj je onaj neprijatelj koji nam stvara ozbiljne tegobe. Osim napitka od đumbira, limuna i meda, isprobajte i čaj za koji vam toplo preporučujemo

Glavna dva sastojka koja uključuje čaj su – lanene semenke i timijan. Čaj od lanenih semenki i timijana svakako će vam pomoći u razređivanju i izbacivanju nakupljene sluzi iz pluća.

Dobra je vest ta da ovaj napitak deluje ne samo kod suvog ili nadražajnog kašlja tako što umiruje sluznicu i bronhijalne mišiće. Ovaj čaj podstiče iskašljavanje i ako je u pitanju vlažni ili mokri kašalj kod kojeg postoji dosta nakupljene sluzi.    

Foto: Pixabay

Lan - lek iz prirode

 

Lanene semenke – efikasna pomoć kod suvog i vlažnog kašlja

Osim što pomažu ublažavanju grlobolje, lanene semenke efikasna su pomoć i kod iskašljavanja te izbacivanja viška sluzi iz disajnih organa. 

Čiste bronhije

Kada su namočene u vodi, one ispuštaju lekovitu sluz koja u dodiru s grlom i sluznicom deluje umirujuće, a čisti i bronhije.

 

Lanene semenke ne umiruju i ublažavanju suvi nadražajni kašalj, koji može biti osobito neprijatan i iritantan, nego i podstiču iskašljavanje kod vlažnog kašlja i nakupljene sluzi koja iritira disajne organe. One su istovremeno i demulcent i ekspektorans. Demulcent deluje tako da umiruje i vlaži nadraženu sluznicu kod suvog kašlja kod kojeg nema veće sluzi. Osim toga, lanene semenke bogate su vlaknima pa će svakako pomoći vašoj probavi, a usto su bogate omega-3 masnim kiselinama i manganom.

Timijan – prirodni lek za kašalj

Foto: Shutterstock

Blagodet timijana

Popularna mediteranska biljka timijan od davnina se koristi u lekovite svrhe, pa tako i za ublažavanje kašlja, bronhitisa i svih tegoba vezanih uz respiratorne organe. 

Višestruka lekovitost timijana

Poznato je da deluje antibakterijski, antimikrobno, protivgljivično i protivupalno.

Bilo da se radi o suvom nadražajnom ili mokrom kašlju, timijan će vam pomoći da ga se riješite i da ublažite neugodnu upalu grla. Deluje tako da opušta mišiće bronhija. Odličan je ekspektorans jer podstiče razređivanje i iskašljavanje, odnosno eliminaciju nakupljene sluzi iz disajnih organa. Na taj način pomaže i disanju. Ova biljka deluje i tako da smanjuje stvaranje sluzi kod neugodnih alergija. Njegovo eterično ulje snažno deluje protiv bakterija i gljivica. Zahvaljujući tome, nije nimalo čudno što je upravo timijan čest sastojak kapi i sirupa za kašalj. 

Kada je reč o bolu u grlu i kašlju, ova dva sastojka – lanene semenke i timijan – možete koristiti i odvojeno. Na primer, možete piti samo napitak od namočenih lanenih semenki ili pak napraviti čaj od timijana.   
 

Čaj za iskašljavanje – recept 

Sastojci:

3 kašičice lanenih semenki
1 kašičica sušenog timijana

Priprema

U lonac stavite 3 kašičice lanenih semenki pa prelijte s pola litre vode. Zakuvajte pa ostavite da se kuva oko 10 minuta.
Potom ubacite i kašičicu sušenog timijana, ugasite vatru te ostavite da odstoji poklopljeno 20 minuta.
Procedite čaj. Pijte više puta tokom dana po jedan-dva gutljaja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Kampanja Srbije u Savetu Evrope dala rezultate! Španija besna na Nemačku, a Francuska pružila ruku partnerstva! (VIDEO)
Live TV

Kampanja Srbije u Savetu Evrope dala rezultate! Španija besna na Nemačku, a Francuska pružila ruku partnerstva! (VIDEO)

Predsednik Evropske inicijative za stabilnost (ESI) Gerald Knaus izjavio je da se neke članice Saveta Evrope, uključujući Nemačku i Francusku, spremaju da blokiraju glasanje o pristupanju tzv. Kosova u Savet Evrope u maju. Knaus dodaje da je ovo usledilo nakon kampanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uključujući lični apel predsedniku Francuske Emanuelu Makronu da ne dozvoli glasanje o prijemu tzv. Kosova, kao i opredeljenost Srbije da kupi 12 francuskih aviona "Rafal". Na ovu temu u "Info jutru" govorio je politikolog Ognjen Gogić.

06.05.2024

12:56

Pravi zločinci se slave, a srpske žrtve se ponižavaju! U Međunarodnoj zajednici, Srbi su jedini krivci za ratove u Hrvatskoj i  BiH! (VIDEO)
Live TV

Pravi zločinci se slave, a srpske žrtve se ponižavaju! U Međunarodnoj zajednici, Srbi su jedini krivci za ratove u Hrvatskoj i BiH! (VIDEO)

Već mnogo decenija nad srpskim narodom sprovode se zločini. Ipak, u Međunarodnoj zajednici, Srbi su predstavljeni kao zločinci i jednin krivci za ratove na Blakanu. Srpske žrtve se unižavaju, dok se veličaju hrvatski i muslimanski zločinci. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona.

06.05.2024

10:33

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija