• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer

19.01.2022

08:36

Bogojavljenske pihtije, predjelo u čast krštenja Isusa Hrista! ! Spremaju se lako I NIKOGA NE OSTAVLJAJU RAVNODUŠNIM!

Tanjug/Jaroslav Pap

Recepti

Bogojavljenske pihtije, predjelo u čast krštenja Isusa Hrista! ! Spremaju se lako I NIKOGA NE OSTAVLJAJU RAVNODUŠNIM!

Podeli vest

Pihtije su Srbima jedno od omiljenih jela. Uglavnom se prave od svinjskog i junećeg mesa (glava, tetiva i kolenica). Uglavnom se koriste kao predjelo, ali oni koji ih obožavaju ih često koriste i kao deo obroka

 

Bogojavljenske pihtije neizostavan su deo uoči sutrasnje slave Svetog Jovana Krstitelja. Jednostavno se pripremaju, ne stavlja se u njih nikakvo povrće, osim belog luka. 

Originalne pihtije su zapravo seckano meso u želeu od salamure.

U srpskoj tradiciji postoji običaj da se jedu za Bogojavljenje, odnosno 19. januara.

Foto: youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Sastojci: 

  • 3 suve svnjske nožice
  • 3 sveze svinjske nožice
  • 1 teleća noga
  • 1 kesica bibera u zrnu
  • po ukusu soli
  • 3 glavice belog luka
  • po želji par svinjskih ušiju i repova, i ko voli bogatije, jedna svinjska kolenica

Priprema: 

Sve sastojke dobro očistite, stavite u veliki lonac, naliti vodu i dodati začine sa spiska. Sve to kuvati 4 do 5 sati na tihoj vatri. Povremeno skidajte penu i masnoću. 

Kada je meso dobro kuvano (kada počne da se odvaja od kosti) lonac skinite sa vatre i ostavite da se staloži. Kad se prohladi, ponovo skupiti mast sa površine. 

Potom procediti kroz gusto sito, meso i kosti staviti sa strane, i iskidati ih na srednje komade. Meso rasporediti u dublje posude, po želji naseckati belog luka i naliti proceđenu tečnost.

Ostaviti pihtije da se stegnu (nekoliko sati), potom iseći na kocke i po želji posuti alevom paprikom. 

Prijatno! 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Politika

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set