• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.01.2022

14:34

STRES NAM ŠIRI STRUK! Evo zašto se debljamo baš na određenim mestima

Recepti

STRES NAM ŠIRI STRUK! Evo zašto se debljamo baš na određenim mestima

Podeli vest

Istraživanja pokazuju da se žene najviše goje u predelu stomaka, kukova i zadnjice

Stručnjaci kažu da je taloženje masnoće povezano sa zdravstvenim navikama, pa se zbog toga najviše sala skuplja na određenim delovima tela. Pogledajte koja su najkritičnija područja i načine kako da sprečite da vam se to ne događa.

1. Gornji deo tela

Masno tkivo najviše se skuplja na stomaku, leđima, ramenima, u predelu grudi i na rukama do lakta. Uzrok je loša ishrana i nedostatak fizičke aktivnosti. Uvedite promene u ishranu. Unosite 500-1.000 kalorija manje dnevno, pet puta nedeljno vežbajte pola sata. Najbolje su kardio vežbe (bicikl, brzo hodanje). Vežbe radite tempom uz koji vam nije naporno da razgovarate s drugom osobom.

2. Stomak i lumbalni deo leđa

Ako se najviše gojite u predelu stomaka, uzrok može da bude preteran rad hormona stresa - kortizola. Trudite se da se hranite što zdravije, jedete namirnice bogate vlaknima, vitaminima i mineralima uz kombinovanje vežbi koje uključuju tehnike za lakše podnošenje stresa, kao što su joga i pilates.

Foto: Shutterstock

Stres

3. Grudi i leđa

Ako imate salo oko grudi i leđa, to je znak da niste dovoljno fizički aktivni i da se hranite loše, odnosno da preskačete obroke i da se prejedate. Pokušajte da imate pet umerenih obroka dnevno, jedete manje porcije i što više zdrave, niskokalorične hrane. Uz to budite i više fizički aktivni, hodajte, plivajte i praktikujte vežbe za leđa i stomak.

4. Zadnjica i kukovi

Nakuplja li vam se masno tkivo najviše na ovom, za mnoge žene "kritičnom" području, to je jasan znak da niste fizički dovoljno aktivni. Fokusirajte se na vežbe izdržljivosti za donji deo tela, a odličan izbor je vožnja bicikla.

5. Noge

Masno tkivo koje zahvata donji deo tela uključujući i nožne listove i zglobove obično je posledica trudnoće. Kod ovog problema najbolje pomažu vežbe uz koje ćete forsirati donji deo tela.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija