• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: Informer

04.03.2022

12:51

ZNATE LI RAZLIKU MEĐU JELIMA SA PIRINČEM? Od đuveča do paelje

Shutterstock

Recepti

ZNATE LI RAZLIKU MEĐU JELIMA SA PIRINČEM? Od đuveča do paelje

Podeli vest

Ko voli da jede pirinač neće tražiti mani jelu koje se od njega spravlja

Baš zbog toga trebalo bi možda da znate razliku između rižota, pilava, đuveča i paelje.

Rižoto

Vodi poreklo sa severa Italije. Za njegovu pripremu najbolje je okruglo zrno pirinča jer je sočno, a rižoto treba da bude sočan i kremast. U restoranima se služi sa piletinom, različitim vrstama ribe, morskim plodovima ili povrćem, a moderni italijanski risotto (rizoto) u gotovo svim varijacijama sadrži i masline, šafran i parmezan. Međutim, osnovni recept nema dodatke.

Priprema tradicionalnog rižota počinje podgrevanjem bujona (bistre supe), u koji se dodaju maslinovo ulje i maslac. Dok se ova kombinacija zagreva, u tiganju se prži iseckani crveni luk i celer. Kada povrće omekša, dodaje se pirinač i cela smesa prelije belim vinom. Kad ono ispari, riža može da se preliva bujonom i uz mešanje lagano krčka. Nekoliko minuta pre nego što bude gotova, treba dodati maslac i so i biber po ukusu. Italijani kažu da rižoto treba da se razliva i takav će se sjediniti sa raznim dodacima poput mesa ili povrća.

Foto: pexels.com

Rižoto

PILAV

Pilav je persijska reč koja označava jelo od gusto kuvanog pirinča. Riža se priprema kuvanjem u začinjenoj vodi, a zatim se sa mesom i povrćem peče u rerni. Tako jelo gubi na sočnosti, što nije slučaj sa rižotom.


ĐUVEČ

Đuveč je tursko jelo koje pored riže i više vrsta mesa ili ribe sadrži i krupno sečen krompir. Peče se u zemljanoj posudi i obavezno začinjava alevom paprikom.

Foto: Shutterstock

Đuveč

PAELJA

Paelja je tradicionalno špansko jelo sa pirinčem. Najčešće se priprema sa gamborima ili morskim plodovima, mada se često sprema i s piletinom. Slično rižotu, ovo jelo se priprema na ringli, ali u posebnom plitkom tiganju - paelji, po kome je dobilo ime. Dinstanjem se postiže da iz jela ispari sva tečnost, pa ni paelja nije sočna i kremasta koliko rižoto.

BONUS VIDEO:



Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sale

pre 3 godine

Sve može, samo da mi ne stavljaju onu groznu ‘pavlaku za kuvanje’.

sledeća vest

Politika

TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!
Live TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!

Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…

05.12.2025

10:57

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set