• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.03.2022

14:50

IZNENADA SU VAM DOŠLI GOSTI? Bez panike  - napravite ono što i sami jedete i vodite računa o količini

Recepti

IZNENADA SU VAM DOŠLI GOSTI? Bez panike - napravite ono što i sami jedete i vodite računa o količini

Podeli vest

Koliko vam se puta desilo da vam se iznenada najave gosti, a vi baš tog dana niste kuvali niti ste planirali, a još niste pri parama da naručite spremljeno jelo

Takva panika ne da se opisati, a da ne biste bili ni blizu takvom stanju, zapamtite savete nekih svetskih kuvara, koji tvrde da je strah najgori začin svakom jelu.

Prava mera za jednu osobu

Bareno povrće jedna šaka
Meso i riba dve šnicle veličine dlana
Salata dve šake svežeg povrća
Supa dve kutlače
Pirinač pola kutlače

Kada ne znate kada tačno gosti stižu...

- Kec u rukavu je dinstano meso, jela poput gulaša, ragua... Počnite sa kuvanjem piletine, govedine, svinjetine sat vremena pre nego što očekujete goste. Dok se to krčka, imaćete vremena da operete i iseckate povrće koje ćete dodati jelu ili ćete ga upotrebiti za salatu. Kada meso bude gotovo, možete da ga zapečete u rerni, a da ga servirate sa pirinčem, kuskusom, nekim kupovnim sosom. To jelo se neće brzo ohladiti, tako da gosti mogu i da kasne - savetuje Monika Reti, šef kuhinje restorana u Londonu.

Foto: Shutterstock

Kada ne znate koliko tačno hrane vam treba...

- Nije uvek lako odrediti odgovarajuću količinu porcije za goste. Nemojte se zamarati matematikom, množenjem i deljenjem, već zapamtite sledeće mere za jednu osobu: šaka barenog povrća, krompira, krompir salate. Dve šake salate od svežeg povrća. Dve kutlače supe ili čorbe, pola kutlače kuvanog pirinča ili kuskusa. Dve šnicle veličine dlana, bilo kog mesa, uključujući i ribljeg. Naravno, uvek je bolje da ostane nego da manjka, ali ne treba ni da se baca i rasipa - kaže Retijeva.

Foto: Shutterstock

Ne bacajte sos i marinade

Poznati kuvar Antoni Bordejn kaže da nikada ne baca plastičnu ambalažu za majonez, kečap ili senf.

- Te meke boce sa pipkom na vrhu odlične su da u njih sipate tečnu hranu koja vam je preostala od ručka ili večere. Rok trajanja zavisi od namirnica koje su upotrebljene, ali ništa ne bi trebalo da stoji duže od tri do pet dana, osim ako se ne stavi u zamrzivač. Bocu sa zamrznutom močom od mesa, na primer, otopite u šerpi punoj tople vode i time prelijte bareni pirinač. Uz svežu salatu eto ukusne večere - kaže Bordejn.

Kada vam u goste dolaze vegetarijanci ili osobe koje poste

- Ne paničite i ne izmišljajte nova jela. Napravite salate koje i sami redovno jedete, sveže ili od barenog povrća, samo nemojte dodavati meso. Za predjelo napravite bruskete od starog hleba, maslinovog ulja, belog luka, paradajza, origana i bosiljka. Mada, i činija u koju ćete sipati nekoliko kapi maslinovog ulja i balzamiko sirćeta, da se u to umače ukusan hleb, sasvim je pristojan obrok. Za glavno jelo spremite ribu ili goste vegetarijance poslužite sirevima uz bademe, grožđe, neko pecivo i vino - kaže Milano Serđi, vlasnik restorana u Rimu, koji je poznat upravo po jelima bez mesa.

BONUS VIDEO:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija