• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.05.2022

14:11

KUKURUZ NA 5 NAČINA! Ako ga kuvate, ne solite vodu ZBOG OVOGA

Shutterstock

Recepti

KUKURUZ NA 5 NAČINA! Ako ga kuvate, ne solite vodu ZBOG OVOGA

Podeli vest

Kukuruz je odlična namirnica za zdravu užinu, pogotovo kuvani

Ukusan je i lako se vari. Zrno kukuruza se sastoji 70 odsto od skroba, a ostatak čine proteini i mala količina masti. Kukuruz je bogat vitaminima A, B, D, E i K, kalijumom, fosforom, gvožđem, magnezijumom i kalcijumom.

Postoji nekoliko načina da ga pripremite, a najukusniji je kada se kuva u vodi ili na pari ili kad se peče.

1. Kuvanje u vodi

Kada voda provri, ubacite kukuruz oljušten od listova. Posle 10 minuta okrenite kukuruz viljuškom i kuvajte dok ne dobije bledožutu boju sa obe strane. Ostavite ga još dodatnih 10 minuta, a zatim operite kukuruz hladnom vodom i izvadite na tanjir. Namažite ga puterom ili maslinovim uljem.

2. Kuvanje na pari

Kuvanje na pari može biti izvedeno u parnom loncu ili u šerpici koju ćete smestiti nad loncem sa vodom. Povrće koje se tretira parom gotovo je nešto brže nego tokom tradicionalnog kuvanja, a ovim načinom se gubi manje hranljivih sastojaka nego kada se kuva u vodi. Kukuruz kuvan na pari zadržava prirodnu aromu, čvrstinu, ukus i boju.

Foto: unsplash.com

Ako niste znali...

Kukuruz su konzumirali i drevni narodi Južne Amerike. Potiče iz južnog Meksika, a na Stari kontinent ga je preneo Kolumbo. Popularnost kukuruza je ubrzano rasla, pa se tako proširio i u Francusku, Italiju, na Balkan i u Tursku. Danas se najviše proizvodi u Americi.

3. Kuvanje u mleku

Kukuruz je prirodno sladak, tako da ima divan ukus u kombinaciji sa mlekom. Kuvajte ga isto kao sa vodom, koristeći odnos 1:1, tj. istu količinu vode i mleka.

4. U mikrotalasnoj

Oljušten i očišćen kukuruz stavite u činiju, prelijte preko njega pola šolje vode i pokrijte folijom. Stavite kukuruz u mikrotalasnu na maksimalnu temperaturu i biće gotov između pet i sedam minuta.

5. Na roštilju

Za mnoge je najbolji ukus kukuruza kada njegova zrna blago zagore na roštilju, a onda ih vrele i nadimljene posole i grickaju na ulici.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija