• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: J.I.

27.10.2022

07:12

OVAKO SE PRAVI NAJBOLJI SLAVSKI KOLAČ! Iskusna domaćica iz Jagodine otkriva recept ZLATA VREDAN (FOTO)

bakina kuhinja

Recepti

OVAKO SE PRAVI NAJBOLJI SLAVSKI KOLAČ! Iskusna domaćica iz Jagodine otkriva recept ZLATA VREDAN (FOTO)

Podeli vest

Sezona slava je počela, a danas slavimo Svetu Petku, zaštitnicu žena. Iskusna domaćica iz Jagodine Jelena Lela Petrović otkrila je za Informer.rs kako se pravi najbolji slavski kolač

Potrebno je:

500 ml vode 
800-850 gr brašna
1 kašičica soli i šećera
20 gr svežeg kvasca

Priprema:

U malo mlade vode rastopiti kvasac i šećer i dodati jednu kašiku brašna. Ostaviti pet minuta. Sipati u vanglu, pa dodati osveštanu vodicu i ostatak vode, brašno so i sve dobro izjednačiti. 

Dodavati brašna da testo bude srednje tvrdo i dobro ga izraditi rukom bar 10 minuta. Poklopiti ga folijom i krpom i ostaviti 40 minuta na toplom da dobro naraste. Istresti na dasku pobrašnjivenu.


Odvojiti malo manje od pola , jedan mali deo loptica i četiri jednake loptice pa ih malo obraditi rukama i poklopiti folijom i krpom.

Zamesiti 300 gr brašna sa vodom i napraviti tvrdo testo, obraditi dobro i  oklagijom dobro istanjiti. 

Pečatom napraviti pet pečata koje morate imati ako pravite kolač, a imate da ga nabavite u svakoj crkvi.  Rezati razne figure pomoću modlica ili ako ste vični sami pravite.  Figure pokriti. Tepsiju obložite pek papirom pa prvo najveću loptu oklagijom razvucite veličine dna šerpe ili tepsije. Četiri male loptice poređajete preko njega unakrsno, a na sredinu stavite najmanju lopticu. 

Pečate stavite na svaku lopticu. Malo svaku pokvasite vodom da se bolje zalepi. Figurice takođe zalepite po želji... grožđe, golubove, cveće, lišće, burence, ptice žito i sl. Ostavite da kolač još malo poraste, pa ga pecite oko sat vremena ako treba i duže da bude lagan na 180 stepeni C.

 

Pečen kolač pokrijte da malo odstoji i lakše ćete ga izvadi iz tepsije ili šerpe. 

bonus video:



Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set