
Shutterstock
PRAVA SRPSKA POSLASTICA! Napravite predivnu VASINU TORTU - ukus tradicije na nepcima!
Šećer, orasi, jaja, čokolada uz još nekoliko namirnica, osiguraće vam preukusnu poslasticu kao što je Vasina torta
Vasina torta je jedna od najpoznatijih srpskih poslastica. Postoje mnoge priče o tome kako je nastala, ali se baš ova najviše prepričava u narodu:



Legenda kaže da je čuvena torta dobila naziv po Vasi Čokrljanu iz Paraćina još davne 1908. godine. On je do svoje 41. godine odbijao da se oženi, ali tada se zaljubljuje u mladu devojku Jelenu i postaje najbolji i najnežniji muž na svetu.
Ubrzo nakon venčanja, par je saznao da će postati roditelji. Porođaj je bio rizičan i po majku i po dete, pa je Vasa najpre odveo u Beograd, a zatim i za Beč. Zahvaljujući dobrim lekarima i nezi, na svet je došla njihova najstarija ćerka Ružica, a majka se uspešno oporavila nakon porođaja.
Po povratku u Paraćin, Vasina tašta je napravila svečani ručak i novu polasticu nazvanu po zetu - Vasina torta. Ovaj događaj je navodno godinama prepričavala njihova ćerka, kao i recept torte, koja je s vremenom postala deo nacionalne kuhinje i ponos Paraćina.
SASTOJCI:
- pet jaja
- pet kašika šećera
- kašika brašna
- šest kašika mlevenih oraha
ZA FIL:
- sedam žumanaca
- 170 g šećera
- 100 g čokolade
- 200 ml mlevenih oraha
- 100 ml mleka
- 150 g maslaca
- rendana kora pomorandže
ZA ŠAM:
- četiri belanceta
- 200 g šećera
- 120 ml vode
- prstohvat soli
PRIPREMA:
Belanca izmiksati u čvrst šam sa šećerom, pa dodavati jedno po jedno žumance i sve dobro umutiti. Zatim umešati brašno i orahe, izliti u podmazan kalup, te peći u rerni na 180 stepeni oko 25 minuta. Žumanca pomešati sa sedam kašika šećera i kuvati na pari dok smesa ne počne da se zgušnjava.
Zatim dodati prethodno istopljenu čokoladu i koru pomorandže. Mleko zagrejati sa preostalim šećerom, preliti orahe i staviti sa strane. Maslac izmiksati mikserom, dodati smesu od žumanaca i orahe, mutiti još minut-dva, te ohladiti i rasporediti preko kore. Za šam skuvati sirup od šećera i vode, a belanca ulupati u šam sa malo soli. Pomešati i miksati još dva minuta. Ukrasiti tortu, ohladiti i poslužiti.


BONUS VIDEO:
Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459
Pratite nas na društvenim mrežama
PROČITAJTE JOŠ
-
informer.rs | Petak, 28. 10. 2022.