• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Iće i piće

29.10.2022

11:52

PRAVA SRPSKA POSLASTICA! Napravite predivnu VASINU TORTU - ukus tradicije na nepcima!

Shutterstock

Recepti

PRAVA SRPSKA POSLASTICA! Napravite predivnu VASINU TORTU - ukus tradicije na nepcima!

Podeli vest

Šećer, orasi, jaja, čokolada uz još nekoliko namirnica, osiguraće vam preukusnu poslasticu kao što je Vasina torta

Vasina torta je jedna od najpoznatijih srpskih poslastica. Postoje mnoge priče o tome kako je nastala, ali se baš ova najviše prepričava u narodu:

Legenda kaže da je čuvena torta dobila naziv po Vasi Čokrljanu iz Paraćina još davne 1908. godine. On je do svoje 41. godine odbijao da se oženi, ali tada se zaljubljuje u mladu devojku Jelenu i postaje najbolji i najnežniji muž na svetu.

Ubrzo nakon venčanja, par je saznao da će postati roditelji. Porođaj je bio rizičan i po majku i po dete, pa je Vasa najpre odveo u Beograd, a zatim i za Beč. Zahvaljujući dobrim lekarima i nezi, na svet je došla njihova najstarija ćerka Ružica, a majka se uspešno oporavila nakon porođaja.


Po povratku u Paraćin, Vasina tašta je napravila svečani ručak i novu polasticu nazvanu po zetu - Vasina torta. Ovaj događaj je navodno godinama prepričavala njihova ćerka, kao i recept torte, koja je s vremenom postala deo nacionalne kuhinje i ponos Paraćina.

SASTOJCI:

  • pet jaja
  • pet kašika šećera
  • kašika brašna
  • šest kašika mlevenih oraha

ZA FIL:

  • sedam žumanaca
  • 170 g šećera
  • 100 g čokolade
  • 200 ml mlevenih oraha
  • 100 ml mleka
  • 150 g maslaca
  • rendana kora pomorandže

ZA ŠAM:

  • četiri belanceta
  • 200 g šećera
  • 120 ml vode
  • prstohvat soli

PRIPREMA:

Belanca izmiksati u čvrst šam sa šećerom, pa dodavati jedno po jedno žumance i sve dobro umutiti. Zatim umešati brašno i orahe, izliti u podmazan kalup, te peći u rerni na 180 stepeni oko 25 minuta. Žumanca pomešati sa sedam kašika šećera i kuvati na pari dok smesa ne počne da se zgušnjava.

Zatim dodati prethodno istopljenu čokoladu i koru pomorandže. Mleko zagrejati sa preostalim šećerom, preliti orahe i staviti sa strane. Maslac izmiksati mikserom, dodati smesu od žumanaca i orahe, mutiti još minut-dva, te ohladiti i rasporediti preko kore. Za šam skuvati sirup od šećera i vode, a belanca ulupati u šam sa malo soli. Pomešati i miksati još dva minuta. Ukrasiti tortu, ohladiti i poslužiti.

BONUS VIDEO:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija