• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/N.L.

31.12.2022

21:00

Od piletine 'OŽENI ME' do salate 'ZELENA BOGINJA'! Najpopularniji RECEPTI u 2022. godini!

Shutterstock

Recepti

Od piletine 'OŽENI ME' do salate 'ZELENA BOGINJA'! Najpopularniji RECEPTI u 2022. godini!

Podeli vest

Guglov godišnji izveštaj kaže da je ljude širom sveta najviše zanimalo kako da naprave sugo sos, Sinsinati čili, piletinu "oženi me", brze palačinke, pitu od manga...

Na to koja su jela bila najpopularnija u godini na izmaku može da ukaže i najdominantniji internet pretraživač Gugl. Njegov godišnji izveštaj za 2022. kaže da je ljude širom sveta najviše zanimalo kako da naprave špagete iz TV serije "Meda" (10. mesto), sendvič Bele Hadid, grajnder sendvič, salatu Dženifer Aniston, salatu "zelena boginja", pitu od manga, brze palačinke, piletinu "oženi me", Sinsinati čili, a najviše od svega kako da naprave - sugo (1. mesto). Iako sugo zvuči kao neko složeno jelo koje potiče iz japanske kuhinje, u pitanju je najobičniji i najjednostavniji italijanski sos koji se jede uz testeninu, ali i njoke, kobasice, ćufte, dagnje... Obično se misli na "sugo di pomodoro", što je autentični italijanski sos od paradajza, a njegova priprema je brza i laka. Evo neko izabranih najpopularnijih recepata.

Foto: Shutterstock

Sugo sos

Sugo sos

Sastojci: 2 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja, glavica crnog luka, 4 čena belog luka, 420 ml pasiranog paradajza, četvrtina šolje svežeg bosiljka, so po ukusu.
Priprema:
Zagrejte ulje na tihoj vatri, pa dodajte sitno seckan crni i beli luk. Pržite dok ne bude mekan i staklast, oko pet minuta, pa dodajte paradajz, bosiljak i so. Pokrijte i ostavite da se krčka na srednjoj vatri, uz povremeno mešanje, sve dok se sos od paradajza ne zgusne, oko 20 minuta. Pre nego što poslužite, izvadite beli luk (ali ne morate).

Foto: Shutterstock

Sinsinati čili

Sinsinati čili

Sastojci: 0,5 kg mlevene junetine, blaga mešavina začina za čili, kašičica mlevenog cimeta, konzerva paradajz sosa, konzerva pasulja, oceđenog i ispranog, oko četiri šolje kuvanih špageta. Plus: iseckani čedar sir i seckani luk.
Priprema:
Propržite meso u velikom tiganju dok ne potamni. Dodajte čili začin, cimet, pasulj i paradajz sos. Dodajte vodu ako je potrebno da biste dobili željenu gustinu. Kad proključa, smanjite vatru i kuvajte 10 minuta. Poslužite preko špageta, dodajte seckani luk i čedar.

Piletina "oženi me"

Sastojci: 0,5 kg pilećih prsa, 2 kašike maslinovog ulja, 4 čena belog luka, sitno iseckana, četvrtina kašičice suve majčine dušice, origana i ljute mlevene paprike, dve trećine šolje pilećeg bujona, pola šolje neutralne pavlake, pola šolje sušenog paradajza, oceđenog i iseckanog, pola šolje sveže rendanog parmezana, četvrtina šolje svežeg bosiljka, seckanog, so, biber.
Priprema:
Začinite piletinu solju i biberom i propržite u tiganju na maslinovom ulju dok ne porumeni sa obe strane. Izvadite je i ostavite sa strane. Dodajte beli luk u tiganj i propržite nakratko, pa dodajte majčinu dušicu, origano, mlevenu papriku, bujon i pavlaku. Kuvajte par minuta mešajući. Dodajte sušeni paradajz i parmezan. Vratite piletinu u tiganj i kuvajte na tihoj vatri oko 20 minuta ili dok sasvim ne omekša. Pospite svežim bosiljkom.

Foto: Shutterstock

Pita od manga

Pita od manga

Sastojci: 200 g brašna, 50 g kokosa, 120 g putera, 50 g šećera, 50-60 ml vode, prstohvat soli, 2 manga (500 g), 250 g krem-sira (filadelfija), želatin.
Priprema:
Zamesite testo od brašna, kokosa, šećera, soli, hladnog putera isečenog na komade i vode (dodavati postepeno), tako da bude suvo, zamotajte u providnu foliju i stavite u frižider na pola sata. Istanjite testo oklagijom, prebacite na pleh, izbockajte viljuškom i pecite 20 minuta na 190 stepeni. Za fil ispasirajte mango (možete ga i procediti), dodajte sir i želatin pripremljen prema uputstvu s kesice. Prelijte preko testa i stavite u frižider da se stegne.

Foto: Shutterstock

Salata "zelena boginja"

Salata "zelena boginja"

Sastojci: mala glavica kupusa (ili ajsberg salate), 3-4 krastavca, četvrtina šolje vlašca, veza mladog luka. Za preliv: sok od 2 limuna, četvrtina šolje maslinovog ulja, 2 kašike sirćeta, 2 čena belog luka, mala zelena ljuta paprika, trećina šolje vlašca (po želji), četvrtina šolje oraha ili indijskih oraha, šolja svežih listova bosiljka, šolja svežeg spanaća, trećina šolje nutritivnog kvasca, kašičica soli.
Priprema:
Sve sastojke za salatu sitno iseckajte i stavite u jednu veliku činiju. Tečne sastojke za preliv dodajte u blender, a zatim prelijte preko suvih i promešajte. Poslužite uz tortilja čips ili prepečeni tost.

Top 10 najpopularnijih recepata u 2022. godini

1. Sugo
2. Sinsinati čili
3. Piletina "oženi me"
4. Brze palačinke
5. Pita od manga
6. Salata "zelena boginja"
7. Salata Dženifer Aniston
8. Grajnder sendvič
9. Sendvič Bele Hadid
10. Špageti "meda"

bonus video:

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Ideje Trećeg rajha i dan danas žive! Hitler je bio izvršilac planova duboke države!
Live TV

Ideje Trećeg rajha i dan danas žive! Hitler je bio izvršilac planova duboke države!

Evropsko prvenstvo u fudbalu liči na Olimpijske igre u Minhenu održane 1936. U savremenom društvu doživeli smo to da u jednoj navodno demokratskoj državi u sred Evrope 50.000 ljudi skandira "ubi Srbina" i "Srbe na vrbe" i da niko na to ne reaguje. O ovoj temi, ali i o temi tajnih društava, odnosno onih koji upravljaju procesima u celom svetu govorio je u emisiji "Info veče" govorio je profesor Bojan Dimitrijević, ekonomista.

20.06.2024

22:17

Sve više zemalja Azije i Afrike odustaje od saradnje sa Zapadom! Amerika ide đonom, a Rusija uvažavanjem i saradnjom! (VIDEO)
Live TV

Sve više zemalja Azije i Afrike odustaje od saradnje sa Zapadom! Amerika ide đonom, a Rusija uvažavanjem i saradnjom! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon posete Severnoj Koreji, obišao i Vijetnam. Po dolasku je otišao u predsedničku palatu gde se sastao sa vijetnamskim predsednikom Toom Lamom. Ovo je peta Putinova poseta Vijetnamu, a prva posle 2017. godine. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su Mihail Zvinčuk, vojni bloger i autor projekta "Ribar" i Vladimir Prebiračević iz srpsko-ruskog centra "Majak". Putem vajber uključenja uživo u program javio se i ratni reporter Igor Damjanović.

20.06.2024

19:07

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Samo danas besplatan ulaz na bazene!
Kuća časti

Samo danas besplatan ulaz na bazene!

Kupališna sezona na bazenima kragujevačkog Sportsko-privrednog društva Radnički d.o.o. zvanično će biti otvorena u četvrtak 20. juna, a svi posetioci bazena prvog dana imaće besplatan ulaz i mogućnost besplatnog korišćenja suncobrana i ležaljki.

20.06.2024

07:50