• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Autor: Informer.rs

04.01.2023

08:12

PUNJENE LEPINJE! Doručak bolji nego iz PEKARE!

Youtube printscreeen/DomaćiRecepti

Recepti

PUNJENE LEPINJE! Doručak bolji nego iz PEKARE!

Podeli vest

Idealno rešenje za savršen doručak su svakako punjene lepinje. Kiselo testo urolano sa margarinom i napunjeno suvim mesom i sirom

Sastojci za testo:

200 ml mleka
1 kašika šećera
25g svežeg ili 7 g suvog kvasca
200 ml vode

100 ml ulja
1 kašika soli
700 g brašna + malo da se premesi
100 g margarina

Nadev:

500 g sitnog sira
200 g tvrdog sira
100 g pečenice, pančete ili nečeg sličnog sušenog

Foto: Youtube printscreeen/DomaćiRecepti

Punjene lepinje

Priprema:

U toplo mleko potopiti kvasac i šećer, promešati i ostaviti desetak minuta da se kvasac aktivira. Margarin staviti u zamrzivač. Odmeriti 700 grama brašna i staviti u posudu za mešenje, dodati so i promešati. Dodati vodu i 70 – 80 ml ulja, promešati, pa dodati aktiviran kvasac i nastaviti mešanje varjačom. Mešati koliko je moguće, pa umesiti testo rukom. Testo će biti još blago lepljivo, dodati prstohvat brašna i premesiti. Preliti ostatkom ulja, premesiti i ostaviti pokriveno krpom, na toplom mestu sat vremena da testo naraste.

Napraviti nadev za to vreme. Pomešati sitni sir sa rendanim tvrdim sirom i iseckanim suvim mesom. Nadošlo testo uz pomoć brašna razvući u pravougaonik pa narendati margarin i uviti u rolat. Rolat malo rukama nabiti pa iseći na onoliko delova koliko lepinja želite da dobijete. Uzeti svaki deo, pa okrenuti, polegnuti ga i rukom razvući tako da vam je sredina nešto deblja, a krajevi tanki.

Na sredinu staviti punu kašiku nadeva pa podići ivice i spojiti na sredinu. Krenuti lopticu pa izvrteti na stolu, kako bi se zatvorila i rukom malo istiskati. Stavljati na brašnom posutu površinu ispred sebe. Uraditi tako sa svim delovima testa. Uzeti sad svaki deo testa pa oklagijom blago razvaljati u krug prečnika 15 centimetara i slagati u pleh.

Umutiti žumance i jednu kašiku šećera pa premazati lepinje i na svaku staviti po malo preostalog nadeva. Lepinje staviti da rastu 30 minuta pa uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni. Peći lepinje 20 – 25 minuta zavisno koliko pečeno volite. Pečeno samo malo pokriti krpom da se prohladi pa može da se ručka.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set