• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Autor: Informer.rs

04.01.2023

12:45

TORTA CRNA KRALJICA! Samo za PRAVE ljubitelje ČOKOLADE!

pixabay.com

Recepti

TORTA CRNA KRALJICA! Samo za PRAVE ljubitelje ČOKOLADE!

Podeli vest

Ova torta je za ljubitelje čokolade, punog ukusa, sa malo krema koji je dosta jak, a korice su baš mekane

Sastojci:

270 gr brašna
85 gr tamnog kakaoa
2 kašičice sode bikarbone
1 kašičica praška za pecivo

1 ravna kašičica soli
120 gr maslaca
3 cela jaja
400 gr šećera
250 ml jogurta
200 ml crne, jake i vruće kafe

Fil:

4 cela jaja
150 gr šećera u prahu
300 gr crne čokolade
200 gr maslaca

Glazura:

100 ml slatke pavlake ( zaslađene)
100 gr crne čokolade

Foto: pixabay.com

Priprema:

Uključiti rernu da se zagreva na 200 stepeni. Skuvati kafu i odmeriti 200 ml. Pomešati brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. U drugoj posudi umutiti maslac i šećer da bude penasto, pa dodati jaja i opet umutiti. Maslacu dodati mešavinu brašna i sipati jogurt. Umutiti zajedno pa polako sipati kafu uz mućenje.

Obložiti pleh 23 cm i istresti pola smese za kore i staviti da se peče, a rernu smanjiti na 170 stepeni i peći 35-40 minuta. Ostaviti u plehu koru 10 minuta pa je izvaditi. Ponoviti postupak sa ostatkom smese za koru. Obe kore kada se ohlade staviti 20 minuta u zamrzivač kako biste ih lako isekli jer su mekane i mrve se.

Preseći vodoravno da se dobiju 4 kore. Kako ove kore imaju ispupčenje kada se ispeku najbolje ih je iz pleha okrenuti naopako na žicu da se tako hlade. Vidite na kori desno da je malo izdignuto, nije baš ravna. Posle kada ih okrenete samo to ispupčenje koje je sad već jako malo odseći. To ćete izmrviti pa nalepiti oko torte, ili ne morate.

Za fil umutiti penasto jaja sa šećerom i staviti na paru da se kuva. Šerpa sa jajima na šerpu sa vodom i kada voda ispod provri kuvati 7 minuta. Skloniti sa vatre da se hladi. Umutiti penasto maslac sa šećerom u prahu, dodati jaja i sve umutiti. Mogu biti mlaka. Otopiti čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj na laganoj vatri i istresti u jaja i maslac i sve umutiti. Staviti 15 mintua u frižider i opet umutiti.

Korice poprskati mlekom, nemojte natapati, malo poprskati. Slagati kora – fil, do kraja. Okolo nalepiti izmrvljenu koricu koja je odsečena, opet može i ne mora, kako vam je lakše i draže. Zagrejati slatku pavlaku do vrenja pa dodati čokoladu, mešati dok se ne sjedini pa preliti preko torte.  Ostaviti preko noći u frižideru, sutradan izvaditi bar sat vremena pre posluženja i ostaviti na sobnoj temperaturi, a možete to uraditi i ujutro. Torta kako duže stoji to je sve mekša.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set