• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
author image
Informer.rs

Novinar

18.01.2023

16:30

REFORMA TORTA! Starinski recept za kraljicu među poslasticama!

Youtube printscreeen/HomeMadeRecipies

Recepti

REFORMA TORTA! Starinski recept za kraljicu među poslasticama!

Podeli vest

Reforma spada među najbolje srpske čokoladne torte, a priprema nije komplikovana, ali zahteva malo vremena

Sastojci:

Za koru

12 belanaca

prstohvat soli
300 g kristal šećera
300 g mlevenih oraha
2 ravne kašike brašna

Fil

12 žumanaca
250 g šećera u prahu (po želji možete smanjiti količinu šećera)
100 g čokolade za kuvanje
250 g maslaca

Foto: Youtube printscreeen/HomeMadeRecipies

Priprema:

Rernu uključite na 200 stepeni. Veliki pleh od rerne 30 x40 obložite pek papirom. Mutite 12 belanaca sa prstohvatom soli dok ne postanu čvrsta na dodir, postepeno dodajte 300 g šećera i umutite u čvrst sneg. Uglavnom mutim nekih 10 minuta, nekad i malo duže. Na kraju lagano i pažljivo umešajte špatulom 300 g mlevenih oraha pomešanih sa 2 ravne kašike brašna. Izručite smesu na pleh. Pecite 15 minuta na 200 stepeni, u zavisnosti od vaše rerne možda će biti potrebno da je pečete malo kraće ili duže. Treba lepo da porumeni. Ostavite da se ohladi pa je isecite sa sve pek papirom po dužini, na 3 dela.

Stavite veći lonac sa vodom na ringlu i ostavite da voda provri. U drugom, manjem loncu mikserom umutite žumanca sa šećerom u prahu, mutite dok se smesa ne udvostruči i pobeli. Zatim taj lonac stavite u veći, pazite da dno lonca ne dodiruje vodu. Temperaturu smanjiti na srednju i kuvati 12-15 minuta, sve vreme mutiti mikserom. Kad smesa počne da se zgušnjava dodati izlomljenu na kocke čokoladu i mešati varjačom još 5 minuta.

Tačno vreme kuvanja morate odrediti sami jer zavisi od više faktora kao što su veličina lonca u kom kuvate, veličina jaja itd... Meni je bilo dovoljno ukupno 20 minuta kuvanja, krema treba da bude takva da podseća na gusti karamel ili gušći med, a varjača treba da ostavi trag na dnu lonca.

Lonac sa skuvanim filom izvadite iz drugog sa vrelom vodom, ostavite da se potpuno ohladi. U ohlađenu smesu dodajte umućen malac, sobne temperature i sve dobro sjedniti mikserom. Podelite fil na 3 dela. Zatim na tacnu stavite koru, skinite pek papir, premažite sa 3- 4 kašike fila i tako uradite i sa ostalim korama i filom. Na kraju premažite celu tortu filom , po želji odozgo možete dodati čokoladnu glazuru ili ganache, ja sam samo posula mlevenim orasima. Reforma je najlepša kada odstoji 24 sata u frižideru ili duže, tada se fil i korice savršeno stope.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set