• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav/Zdravlje

05.03.2023

17:03

NAJZDRAVIJI NAPITAK NA SVETU! Ovo su sve blagodeti jogurta, ali ne bilo kojeg!

Shutterstock

Recepti

NAJZDRAVIJI NAPITAK NA SVETU! Ovo su sve blagodeti jogurta, ali ne bilo kojeg!

Podeli vest

Jogurt može da se pokaže delotvornim kod osoba koje često imaju infekciju urinarnog trakta, ali to, naravno, nije sve...

Jogurt se već vekovima koristi kao lekovito sredstvo raznovrsnog dejstva, a naučnici su tokom godina otkrili koliko je on zaista koristan. Evo nekih dejstava koje mu se prepisuju.

Otklanjanje kandidijaze

Gljivicu Candidu albicans koja prirodno naseljava unutrašnjost vagine drugi prisutni organizmi drže pod kontrolom. Samo kada se razmnožava, ona izaziva svrab i peckanje svojstveno kandidijazi, a učestalost pojava infekcije značajno opada kod žena koje dnevno uzimaju 250 ml jogurta sa živim bakterijskim kulturama, pokazuju istraživanja. Samo se prethodno uverite da je infekcija koju imate zaista kandidijaza; lečenje bakterijske infekcije jogurtom će pogoršati problem.

Šta tražiti?

Nemojte pretpostavljati da sve vrste jogurta koje se prodaju po supermarketima sadrže korisne bakterije. Potražite one na čijoj etiketi piše "živ", "aktivan" ili "bio". A kako biste obezbedili da unosite što je više moguće ovih živih organizama, kupujte i pijte jogurt što je moguće više vremena pre isteka njegovog roka trajanja.

Zaštita bešike

Jogurt može da se pokaže zaista delotvornim kod osoba koje često imaju infekciju urinarnog trakta. Finski naučnici su dokazali da je kod žena koje piju najmanje tri šolje jogurta nedeljno za 80 procenata manja mogućnost da pate od ovih upornih infekcija, piše reader's digest.

Jačanje imuniteta

Stručnjaci tvrde da konzumiranje dve šolje jogurta sa živim bakterijskim kulturama na dan može da učetvorostruči nivo gama-interferona, proteina koji proizvode bela krvna zrnaca, a koji pomažu imunom sistemu u borbi protiv mikroba.

Foto: Shutterstock

Birajte jogurt živim bakterijskim kulturama

Preventiva kancera

Acidofilus (vrsta mikroba) iz jogurta nije lek protiv raka, ali se pokazalo da pomaže u predupređivanju ponovnih pojava tumora kod pacijenata koji su se lečili od raka bešike. Izgleda da ove korisne bakterije mogu da spreče štetne bakterije u organizmu da proizvedu supstance koje izazivaju rak kada reaguju sa hranom.

Izgradnja jakih kostiju

Mnogi ljudi imaju intoleranciju na laktozu, pa se zato klone mleka, a time i kalcijuma neophodnog za jačanje kostiju koji se u njemu nalazi. Jogurt sa živim bakterijskim kulturama može da bude alternativa koja je laka za varenje - on čak sadrži više kalcijuma od mleka, odnosno više od 400 mg ovog minerala u jednoj šolji.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ddd

pre 1 godinu

Umesto klasicnog jogurta koristite kefir, najzdraviji je!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija