
Freepik.com
PILETINA iz RERNE sa TERIJAKI SOSOM! Uživancija za sva čula!
Terijaki sos se može naći u većini prodavnica, a u kombinaciji sa medom, maslinovim uljem, belim lukom i susamom dobićete ukusnu marinadu...
Terijaki sos je japanski sos koji se tradicionalno koristi za mariniranje i glaziranje hrane, a sastoji se od soja sosa, šećera, mirina (slatkog japanskog vina) i sakea (japanskog alkoholnog pića). Evo jednog jednostavnog recepta za piletinu iz rerne sa terijaki sosom.



Sastojci:
pileći file ili bataci sa karabatkom (mogu i krilca) Freepik.com
1/4 šolje terijaki sosa
2 kašike meda
kašika soja sosa
kašika maslinovog ulja
2 čena belog luka, iseckana
kašika susama
so i biber po ukusu
Priprema:


Umutite terijaki sos, med, soja sos, maslinovo ulje, beli luk, so i biber u posudi dok ne dobijete glatku smesu. Uzmite piletinu i stavite je u vatrostalnu posudu za pečenje. Prelijte pola smese od terijaki sosa preko piletine i ostavite da odstoji u marinadi oko 30 minuta. Rernu zagrejte na 200 stepeni. Pospite susam preko piletine i pecite u rerni oko 50 minuta, ili dok ne postane zlatno smeđa. Izvadite piletinu iz rerne i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Poslužite sa ostatkom terijaki sosa kao prelivom i uživajte!
Napomena: Ovaj recept možete prilagoditi svojim ukusima i potrebama, na primer dodavanjem drugih začina ili povrća u vatrostalnu posudu zajedno sa piletinom.
Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459
Pratite nas na društvenim mrežama
PROČITAJTE JOŠ
-
informer.rs/N.L. | Nedelja, 26. 03. 2023.
-
ljubav&zdravlje/coolinarika | Nedelja, 26. 03. 2023.
-
Iće i piće | Nedelja, 26. 03. 2023.