• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/24sata

08.05.2023

16:30

ODLIČNE GRČKE ĆUFTE su PUNE UKUSA i MIRISA! Poslužite ih kao samostalno jelo ili prilog!

Recepti

ODLIČNE GRČKE ĆUFTE su PUNE UKUSA i MIRISA! Poslužite ih kao samostalno jelo ili prilog!

Podeli vest

Recept za grčke ćufte od mesa je vrlo jednostavan, a jelo koje ćete napraviti je savršeno sočno i mekano uz sveže pikantne ukuse. Ćuftice možete čuvati u frižideru u zatvorenoj posudi do četiri dana... Uživajte!

Sastojci:

pola šolje prezli

šestina šolje mleka

1 kg mlevene junetine ili jagnjetine (ili mešavine 50/50)

2 čena belog luka, iseckana

jaje

mladi luk (i beli i zeleni deo), mleveni

šestina šolje sveže nane ili korijandera

kašičica sušenog origana

kašičica mlevenog kima

kašičica fine morske soli

pola kašičicw sveže mlevenog crnog bibera

četvrtina kašičice mlevene crvene paprike

kora pola limuna

Za tahini jogurt sos:

pola šolje punomasnog običnog grčkog jogurta

četvrtina šolje tahinija

osmina šolje sveže ceđenog soka od limuna

četvrtina kašičice fine morske soli

Foto: Shutterstock

Grčke ćufte poslužite uz tahini jogurt sos ili neki drugi prilog po želji

Priprema:

U velikoj posudi za mešanje pomešajte prezle i mleko dok se ne sjedine. Ostavite mešavinu na stranu da se natapa pet do 10 minuta, a zatim u posudu dodajte mlevenu govedinu (ili jagnjetinu), beli luk, jaja, mladi luk i nanu. Po vrhu ravnomerno pospite origano, kim, morsku so, crni biber, mlevenu crvenu papriku i koricu limuna. Mešajte sastojke rukama dok se ne sjedine.

Zagrejte rernu na 220 stepeni. Veliki pleh obložite papirom za pečenje. Od smese oblikujte kuglice od 1,5 kašike (ili veće ili manje po želji) i stavite ih na pripremljeni pleh. Pre nego što oblikujete loptice, namažite ruke sa malo maslinovog ulja da se ne lepe. Stavite ćuftice u rernu i pecite 15-20 minuta ili dok ne porumene i ne budu pečene.

Dok se ćufte peku, umutite sastojke za jogurt sos dok se ne sjedine. Ako više volite ređi sos, pomešajte sa nekoliko kašika vode dok ne dobijete željenu konzistenciju. Tople ćuftice poslužite kao samostalno jelo sa sosom ili dodajte salatu i prilog po želji.

Prijatno!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija